Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Σε κλοιό βίας το καθεστώς Ασαντ

Μετά το μακελειό στο Χαλέπι, κατηγορίες για νέα σφαγή αμάχων στην πόλη Χομς
ΑΠΕ, A.P., Reuters
Εγκλωβισμένες στον φαύλο κύκλο της βίας παραμένουν οι κεντρικές και βόρειες επαρχίες της Συρίας, όπου οι κυβερνητικές δυνάμεις εξακολουθούν να επιχειρούν εναντίον των ανταρτών τόσο στο Χαλέπι όσο και στην Ιντλίμπ. Πριν ακόμη κοπάσει ο απόηχος της σφαγής στο Πανεπιστήμιο στο Χαλέπι, για το οποίο αντιπολίτευση και κυβέρνηση εξακολουθούσαν μέχρι τα τέλη της εβδομάδας να αλληλοκατηγορούνται, η είδηση της εν ψυχρώ δολοφονίας περισσοτέρων των εκατό αμάχων από φίλα προσκείμενη στο καθεστώς Ασαντ παραστρατιωτική ομάδα ήρθε, το πρωί της Πέμπτης, να συγκλονίσει εκ νέου τη διεθνή κοινή γνώμη.
Την ίδια στιγμή και ενώ τα προσεχή εικοσιτετράωρα το ΝΑΤΟ αναμένεται να έχει ολοκληρώσει την εγκατάσταση του αντιαεροπορικού συστήματος Patriot στη νότια Τουρκία, μάχες μεταξύ Κούρδων αυτονομιστών και ισλαμιστών ανταρτών αναφέρονταν στην άλλη πλευρά των συνόρων. Το πρωί της Πέμπτης, μάλιστα, ένας κάτοικος του τουρκικού χωριού Σεϊλαπινάρ τραυματίστηκε από αδέσποτη σφαίρα την ώρα που Κούρδοι αντάλλασσαν πυρά με ισλαμιστές που μάχονται στο πλευρό του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (ΕΣΣ) στη Ρας αλ Αΐν της βόρειας Συρίας.
«Το συριακό καθεστώς διέπραξε μια νέα σφαγή με 106 θύματα, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά κατά τη διάρκεια εφόδου στη Χομς», ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Η μη κυβερνητική οργάνωση, η οποία στηρίζεται σ’ ένα μεγάλο δίκτυο ακτιβιστών και γιατρών στη Συρία, υποστηρίζει ότι παραστρατιωτικοί της Σαμπίχα, αλλά και άνδρες των ειδικών δυνάμεων του τακτικού στρατού, πυροβόλησαν, μαχαίρωσαν και πυρπόλησαν πολίτες στο προάστιο Μπασατίν αλ Χασαουίγια της Χομς. «Το Παρατηρητήριο διαθέτει τα ονόματα των οικογενειών που ξεκληρίστηκαν», δήλωσε σχετικά ο επικεφαλής της εν λόγω μη κυβερνητικής οργάνωσης, Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν. Σημειώνεται ότι η προσκείμενη στο καθεστώς του Μπασάρ Ασαντ εφημερίδα Al Watan κάνει λόγο περί «σημαντικής προέλασης του στρατού στα περίχωρα της Χομς κατά ομάδων τρομοκρατών». Σύμφωνα, ωστόσο, με ακτιβιστές της αντιπολίτευσης στην πόλη, στην Μπασατίν αλ Χασαουίγια δεν υπάρχουν αντάρτες.
Ωστόσο, και ενώ περισσότερα από πενήντα κράτη έθεσαν στο Συμβούλιο Ασφαλίας του ΟΗΕ ζήτημα παραπομπής της Συρίας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, η Ρωσία ευθυγραμμίστηκε πλήρως με τις θέσεις του καθεστώτος Ασαντ όσον αφορά το μακελειό στο Χαλέπι. «Είναι ξεκάθαρο ότι οι τρομοκράτες αιματοκύλισαν το πανεπιστήμιο προκειμένου να εκδικηθούν για τις σημαντικές απώλειες που έχουν υποστεί τις τελευταίες μέρες στα χέρια των κυβερνητικών δυνάμεων», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. Η αντιπολίτευση, από την πλευρά της, επιρρίπτει την ευθύνη για τις δύο εκρήξεις, που στοίχισαν τη ζωή σε 87 ανθρώπους, στη συντριπτική πλειονότητα φοιτητές, στον συριακό στρατό ο οποίος βομβαρδίζει ασταμάτητα την πόλη. Πηγές προσκείμενες στους αντάρτες, από την πλευρά τους, έκαναν λόγο για προβοκάτσια. Η περιοχή στην οποία βρίσκεται το πανεπιστήμιο πάντως, ελέγχεται από τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.