Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Νέο πολιτικό σκηνικό στο Ισραήλ

Νέο πολιτικό σκηνικό διαμορφώνεται στο Ισραήλ μετά την υποχώρηση του συνασπισμού της εθνικιστικής δεξιάς και την ενίσχυση της κεντροαριστεράς.
Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υποσχέθηκε ότι θα επιδιώξει θα σχηματίσει την «ευρύτερη δυνατή κυβέρνηση», μετά τις απώλειες του συνασπισμού της εθνικιστικής δεξιάς του οποίου ηγείται στις εκλογές στο Ισραήλ, που ανέδειξαν στη δεύτερη θέση το νεοεμφανιζόμενο κεντρώο κόμμα Γες Ατίντ και οδήγησαν στην αύξηση της δύναμης του Εργατικού Κόμματος με διαφαινόμενη μια διχοτόμηση της Κνεσέτ ανάμεσα στις δυνάμεις της δεξιάς και της κεντροαριστεράς.
Πολιτικοί παρατηρητές θεωρούν ότι θα ακολουθήσουν πολλές εβδομάδες διαβουλεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ενώ δεν αποκλείουν ακόμη και την πιθανότητα τελικά ο Μπενιαμίν Νετανιάχου να καταλήξει στην αντιπολίτευση.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, ο συνασπισμός Λικούντ-Μπεϊτέινου περιορίζεται στις 31 έδρες της ισραηλινής βουλής, από 42 που κατείχε μέχρι σήμερα, ενώ, κάνοντας τη έκπληξη, τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει το κεντρώο Γες Ατίντ (Υπάρχει μέλλον) του πρώην αστέρα της τηλεόρασης και δημοσιογράφου Γιαΐρ Λαπίντ, το οποίο ιδρύθηκε πριν από έναν χρόνο, και εξασφαλίζει 18-19 έδρες.
Πολιτικοί παρατηρητές θεωρούν εξαιρετικά εντυπωσιακό το αποτέλεσμα για το Γες Αντίντ. Ο ηγέτης του, ο Γαΐρ Λαπίντ, έχει δηλώσει ότι δεν θα συμμετάσχει σε μία κυβέρνηση Νετανιάχου, παρά μόνον αν ο πρωθυπουργός δεσμευθεί να δώσει ώθηση στην ειρήνη με τους Παλαιστίνιους.
Ο Γιαΐρ Λαπίντ τάχθηκε επίσης υπέρ του σχηματισμού του ευρύτερου δυνατού κυβερνητικού συνασπισμού.
"Καλώ τους πολιτικούς ηγέτες να συνεργασθούν μαζί μου για τον σχηματισμό της ευρύτερης δυνατής κυβέρνησης που θα ενώσει μετριοπαθή στοιχεία της αριστεράς και της δεξιάς για μία πραγματική αλλαγή», δήλωσε ο πργαμαιτκός νικητής των ισραηλινών εκλογών.
"Εχουμε κόκκινες γραμμές. Δεν θα ξεπεράσουμε αυτές τις κόκκινες γραμμές, ακόμη και αν αυτό μάς αναγκάσει να παραμείνουμε στην αντιπολίτευση», δήλωσε στην ισραηλινή τηλεόραση ο Γαακόβ Πέρι, στέλεχος του Γες Αντίντ, σύμφωνα με το BBC.
Από την πλευρά της, η ηγέτις του Εργατικού Κόμματος Σέλι Γιαχίμοβιτς δήλωσε ότι «υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για μία πολιτική ανατροπή και το τέλος της κυβέρνησης Νετανιάχου».
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.