Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Ανταλλαγή αιχμαλώτων στη Συρία



2.130 αντικαθεστωτικοί απελευθερώθηκαν για να τερματιστεί η ομηρία 48 Ιρανών
Reuters
Στη μεγαλύτερη ανταλλαγή αιχμαλώτων από την έναρξη της εξέγερσης, η συριακή κυβέρνηση άναψε την περασμένη Τετάρτη το πράσινο φως για την απελευθέρωση 2.130 αντικαθεστωτικών ως αντάλλαγμα για τον τερματισμό της ομηρίας 48 Ιρανών που είχαν απαχθεί προ πέντε μηνών από τους αντάρτες.
Η ανταλλαγή, η οποία αποτελεί απόρροια μαραθώνιας διαμεσολαβητικής προσπάθειας της ισλαμικής φιλανθρωπικής οργάνωσης ΙΗΗ και της κυβέρνησης του Κατάρ, αναδεικνύει το εύρος της συριακής κρίσης και τις πολύπλοκες γεωπολιτικές της επιπτώσεις.
Τα συριακά μέσα ενημέρωσης απέφυγαν να αναφερθούν στην απελευθέρωση των αντικαθεστωτικών, η ανταλλαγή ωστόσο επιβεβαιώθηκε τόσο από Ιρανούς αξιωματούχους όσο και από την IHH. Επισημαίνεται ότι πρόκειται για την τουρκική φιλανθρωπική οργάνωση που είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην αποστολή του Στολίσκου της Ελευθερίας για τη Γάζα που κατέληξε με την πολύνεκρη επιδρομή των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων τον Ιούνιο του 2010. «Αυτό είναι το αποτέλεσμα των διπλωματικών ενεργειών της οργάνωσής μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΙΗΗ, Σερκάν Νεγκρίς. Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν, δήλωσε ότι οι «απελευθερωθέντες προσκυνητές», όπως τους χαρακτήρισε, θα επιστρέψουν λίαν συντόμως στα σπίτια τους.
Υπογραμμίζεται ότι οι αντάρτες αμφισβήτησαν εξαρχής ότι οι 48 όμηροι ήταν προσκυνητές, όπως υποστηρίζει η Τεχεράνη, επιμένοντας πως είχαν αιχμαλωτίσει μέλη των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης που μάχονταν στο πλευρό των καθεστωτικών δυνάμεων. Είναι, ακόμα, αξιοσημείωτο ότι στους κρατουμένους που απελευθερώθηκαν από το συριακό καθεστώς συμπεριλαμβάνονταν και Τούρκοι υπήκοοι. Θεωρείται δεδομένο ότι ο Σύρος πρόεδρος, Μπασάρ αλ Ασαντ έγινε αποδέκτης αφόρητης πίεσης από το Ιράν, τον στενότερο σύμμαχό του, προκειμένου να αποδεχθεί μια συμφωνία που θα εξασφάλιζε την απελευθέρωση των ομήρων.
Ο πρόεδρος Ασαντ υπέστη μια ακόμα ήττα σε επίπεδο εντυπώσεων και όχι μόνο όταν ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Λαχντάρ Μπραχίμι δήλωσε ανοικτά πως δεν μπορεί να συμμετάσχει σε μια μελλοντική μεταβατική κυβέρνηση. Προηγουμένως, ο κ. Μπραχίμι είχε επικρίνει το ειρηνευτικό σχέδιο που παρουσίασε την περασμένη Κυριακή ο πρόεδρος Ασαντ ως «περιορισμένο» και ως «επανάληψη παλιότερων πρωτοβουλιών που έχουν ήδη αποτύχει». Αντιδρώντας, η Δαμασκός υποστήριξε ότι ο κ. Μπραχίμι είναι «κατάφωρα προκατειλημμένος από τους εχθρούς του συριακού λαού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.