Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

Συνάντηση Ομπάμα – Καρζάι στην Ουάσιγκτον

11-01-13

A.P.
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Τα ζητήματα ασφαλείας αναμένεται να μονοπωλήσουν την προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, με τον Αφγανό ομόλογό του, Χαμίντ Καρζάι, στην Ουάσιγκτον. Παρά το γεγονός ότι ο κ. Καρζάι έχει κατ’ επανάληψη ταχθεί υπέρ μιας σχεδόν ολοκληρωτικής αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν μετά το 2014, θεωρείται δεδομένο πως ο Λευκός Οίκος θα ασκήσει αφόρητες πιέσεις προκειμένου να εξασφαλίσει την παραμονή στη χώρα επαρκούς δύναμης για την περιφρούρηση των διπλωματικών αποστολών των ΗΠΑ. Επιπλέον, οι ΗΠΑ επιδιώκουν να διατηρήσουν μία τουλάχιστον αεροπορική βάση για τα μη επανδρωμένα μαχητικά τους επί αφγανικού εδάφους. Σημειώνεται ότι τα μη επανδρωμένα μαχητικά αποτελούν σήμερα το υπ’ αριθμόν ένα τακτικό όπλο των Αμερικανών στον πόλεμο εναντίον του πακιστανικού πυρήνα των Ταλιμπάν στις ημιαυτόνομες περιοχές του Βαζιριστάν.
«Ο πρόεδρος Ομπάμα δεν επιθυμεί να διακινδυνεύσει ένα περιστατικό ανάλογο με αυτό της Βεγγάζης», τόνισε υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος, υπό τον όρο της ανωνυμίας του. Η ίδια πηγή χαρακτήρισε την κατάσταση στη Λιβύη, όπου οι διπλωματικές αποστολές προστατεύονται από ελαφρώς οπλισμένους ιδιωτικούς φρουρούς και η τοπική κυβέρνηση μπορεί να απορρίψει το αίτημα της Ουάσιγκτον να αποστείλει στρατεύματα, ως «παράδειγμα προς αποφυγήν». Υπενθυμίζεται ότι ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Λιβύη, Κρίστοφερ Στίβενς σκοτώθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους στη Βεγγάζη κατά τη διάρκεια διαδήλωσης που εξελίχθηκε σε επίθεση ομάδας εξτρεμιστών εις βάρος του αμερικανικού προξενείου.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ φέρεται να έχει ήδη διαμηνύσει ότι επιθυμεί τη διατήρηση πέντε διπλωματικών αποστολών στο Αφγανιστάν, πλην όμως, η όποια απόφαση του προέδρου Ομπάμα θα είναι σε συνάρτηση με τη στάση του Αφγανού ομολόγου του, όσο και με την εκτίμηση των σχεδιαστών στρατηγικής του υπουργείου Αμυνας. Οπως διέρρεαν αξιωματούχοι του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ, εκτιμάται ότι για την ασφάλεια κάθε Αμερικανού πολίτη στο Αφγανιστάν απαιτούνται από τρεις μέχρι πέντε στρατιώτες. «Σε περίπτωση που δεν μπορέσουμε να διαθέσουμε τον αριθμό στρατιωτών που απαιτείται, η διπλωματική μας αποστολή θα πρέπει να περιοριστεί», παραδέχτηκε αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου.
Ο διοικητής της αμερικανικής δύναμης στο Αφγανιστάν, στρατηγός Τζον Αλεν, έχει ήδη παραδώσει προτάσεις σχετικά με τη διατήρηση της ασφάλειας στη χώρα μετά το 2014. Σύμφωνα με τον στρατηγό Αλεν, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να διατηρήσουν στη χώρα μια δύναμη από 3.000 μέχρι 20.000 άνδρες. Υπολογίζεται ότι η μικρότερη δύναμη επαρκεί για αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις και την παροχή ασφάλειας σε μια ολιγάριθμη διπλωματική αποστολή.
Το ζήτημα του μεγέθους της αμερικανικής στρατιωτικής δύναμης στο Αφγανιστάν είναι αλληλένδετο με εκείνο της αεροπορικής βάσης για τα μη επανδρωμένα μαχητικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.