Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Λύση στο Κουρδικό θέλει ο Ερντογάν



Αναμένεται παρέμβαση του Οτσαλάν και συμβολική κίνηση αφοπλισμού μαχητών του ΡΚΚ
Hurriyet, Zaman
ΑΓΚΥΡΑ. Επιταχύνονται οι εξελίξεις στο Κουρδικό, ένα μήνα μετά την αποκάλυψη του Ταγίπ Ερντογάν ότι έχουν ξεκινήσει απευθείας συνομιλίες των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών με τον φυλακισμένο Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ιδρυτή της ένοπλης αυτονομιστικής οργάνωσης των Κούρδων ΡΚΚ. Η καλά πληροφορημένη για θέματα ασφαλείας εφημερίδα «Χουριέτ» δημοσίευσε χθες ρεπορτάζ, σύμφωνα με το οποίο περίπου 100 αντάρτες του ΡΚΚ αναμένεται να καταθέσουν τα όπλα τον Φεβρουάριο και να εγκαταλείψουν την τουρκική επικράτεια την άνοιξη. Θα πρόκειται για μια συμβολική χειρονομία καλής θέλησης έναντι της «ειρηνευτικής διαδικασίας», την οποία έχει αναγγείλει η κυβέρνηση Ερντογάν.
Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι το ΡΚΚ θα κηρύξει «αναστολή του ένοπλου αγώνα» τον Φεβρουάριο, ύστερα από δημόσια έκκληση του Οτσαλάν, ο οποίος εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης στη νήσο Ιμραλί της θάλασσας του Μαρμαρά, από τη σύλληψη και την καταδίκη του, το 1999. Η αποχώρηση των πρώτων 100 μαχητών του ΡΚΚ από τα τουρκικά εδάφη θα πραγματοποιηθεί την άνοιξη, μόλις το επιτρέψουν οι μετεωρολογικές συνθήκες.
Τους αντάρτες του ΡΚΚ θα συνοδεύουν εκπρόσωποι Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, ώστε να υπάρξουν εγγυήσεις ότι δεν θα επαναληφθούν έκτροπα σαν και εκείνα του 1999. Τη χρονιά εκείνη, Κούρδοι μαχητές άρχισαν να αποσύρονται από τα τουρκικά εδάφη με εντολή του Οτσαλάν, αλλά εκατοντάδες εξ αυτών σφαγιάστηκαν από τον τουρκικό στρατό. Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει υποσχεθεί δημοσίως ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να ξανασυμβεί. Τελικός στόχος της «ειρηνευτικής διαδικασίας», που βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα, είναι, από την πλευρά της κυβέρνησης Ερντογάν, ο πλήρης αφοπλισμός του ΡΚΚ με αντάλλαγμα την ενίσχυση των δικαιωμάτων των Κούρδων, οι οποίοι αποτελούν το 20% του τουρκικού πληθυσμού.
Η τουρκική κυβέρνηση απέφυγε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει το ρεπορτάζ της «Χουριέτ». Από την πλευρά του, το ΡΚΚ, διά στόματος του εκπροσώπου του Ροτζ Βελάτ, διευκρίνισε ότι δεν υφίσταται «επισήμως» απόφαση για εκεχειρία, «τουλάχιστον επί του παρόντος». Πάντως, η εφημερίδα «Ραντικάλ» ανάφερε ότι, παράλληλα με τον «διάλογο του Ιμριλίκ», ανωτάτου επιπέδου αντιπροσωπεία της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών (ΜΙΤ), ενδεχομένως με επικεφαλής τον ίδιο τον διοικητή της Χακάν Φιντάν, θα έχει την ερχόμενη εβδομάδα απευθείας συνομιλίες με την ηγεσία του ΡΚΚ στην πόλη Αρμπίλ του βορείου Ιράκ. Ο κύριος όγκος των μαχητών του ΡΚΚ βρίσκεται στις ορεινές περιοχές του ιρακινού Κουρδιστάν, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.
Μετά την αποκάλυψη των μυστικών συνομιλιών με τον Οτσαλάν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, στα τέλη Δεκεμβρίου, επετράπη σε έναν βουλευτή του φιλοκουρδικού κόμματος BDP και έναν εκπρόσωπο κουρδικής μη κυβερνητικής οργάνωσης να επισκεφθούν τον φυλακισμένο ηγέτη του ΡΚΚ στο Ιμραλί. Εξάλλου, χθες έγινε γνωστό ότι ο Οτσαλάν άσκησε έφεση στο τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο εναντίον δικαστικής απόφασης που απαγορεύει την έκδοση του βιβλίου του «Το Κουρδικό Μανιφέστο».
Στο πλαίσιο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, το τουρκικό Κοινοβούλιο ψήφισε την περασμένη εβδομάδα νόμο ο οποίος επιτρέπει σε Κούρδους υπόδικους να ομιλούν την κουρδική γλώσσα στα δικαστήρια που εκδικάζουν υποθέσεις τους. Ο νόμος αυτός εφαρμόστηκε για πρώτη φορά χθες, σε δίκη που έγινε στο Ντιγιαρμπακίρ, παρότι δεν έχει ακόμη υπογραφεί από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.