Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Εκρηκτικό το κλίμα στην Αίγυπτο



Ο επικεφαλής του στρατού προειδοποίησε για το ενδεχόμενο πλήρους κατάρρευσης του κράτουςΑ.Ρ., Bloomberg, AFP
ΚΑΪΡΟ. Ως νέοι σπασμοί στην επίπονη μετεπαναστατική πορεία της Αιγύπτου μπορούν να εκληφθούν οι μεγάλης κλίμακας διαμαρτυρίες που συγκλονίζουν τη χώρα από τις 25 Ιανουαρίου. Χθες η ηρεμία αποκαταστάθηκε εν μέρει, αν και νέες διαδηλώσεις αναμένονται την Παρασκευή.
Μπροστά στην πλήρη αδυναμία της αστυνομίας να ελέγξει την κατάσταση σε πόλεις όπως το Πορτ Σάιντ, ο επικεφαλής του στρατού προειδοποίησε χθες ότι «μπορεί να οδηγηθούμε σε πλήρη κατάρρευση του κράτους».
«Η συνέχιση του αγώνα διαφόρων πολιτικών δυνάμεων για τη διαχείριση των κρατικών υποθέσεων μπορεί να οδηγήσει στην κατάργηση του κράτους», έγραψε ο στρατηγός Φατάχ αλ Σίσι στην επίσημη ιστοσελίδα του στρατού. Ο Αλ Σίσι τόνισε ότι ο στρατός είναι «ο στιβαρός και συνεκτικός ογκόλιθος πάνω στον οποίο βασίζεται το κράτος». Εκφράζοντας τα αιτήματα των διαδηλωτών, οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης αρνήθηκαν να προσέλθουν σε διάλογο με τον πρόεδρο Μόρσι. Αντιθέτως, του ζήτησαν να αποδεχθεί την ευθύνη για τους πρόσφατους θανάτους, να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας και να συστήσει επιτροπή που να εκπροσωπεί όλες τις πολιτικές δυνάμεις ώστε να αναθεωρήσει το Σύνταγμα. Η αντιπολιτευόμενη Συμμαχία Εθνικής Σωτηρίας «παίρνει κατευθύνσεις από τον δρόμο, όχι το αντίστροφο», είπε ο Χάνι Σάμπρα, αναλυτής του Eurasia Group που εδρεύει στη Νέα Υόρκη. Ο Σάμπρα προσέθεσε πως ηγετικά στελέχη της αντιπολίτευσης, όπως ο Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι, «φοβούνται ότι μία συνάντηση με τον Μόρσι θα τους στερούσε την υποστήριξη στο επίπεδο του δρόμου», είπε. «Το ρήγμα στην πολιτική της Αιγύπτου κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχίσει να διευρύνεται και το ενδεχόμενο περισσότερης εκρηκτικής βίας έχει ενταθεί».
Στα δύο χρόνια που μεσολάβησαν από την ανατροπή του δικτάτορα Χόσνι Μουμπάρακ, η Μουσουλμανική Αδελφότητα του Μοχάμεντ Μόρσι κέρδισε διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις, αλλά δεν ικανοποίησε μια μερίδα του πληθυσμού, που ζητάει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις. Η αιματηρή καταστολή, που άφησε δεκάδες νεκρούς τις τελευταίες έξι ημέρες, έχει επιτείνει την οργή.
Ο Μόρσι έχει δώσει αστυνομικές απαντήσεις στα πολιτικά αιτήματα, επιβάλλοντας καθεστώς εκτάκτου ανάγκης για διάστημα ενός μηνός. «Το καθεστώς αυτό καταργεί όλες τις δικλίδες προστασίας απέναντι στην αστυνομική αυθαιρεσία», παρατήρησαν οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης».
«Η θεαματική εξαέρωση της κυβερνητικής εξουσίας εδώ στο Πορτ Σάιντ έχει καταστήσει έντονα ορατή την κρίση νομιμοποίησης του κράτους, ιδίως με την αψήφιση των οδηγιών για καθεστώς εκτάκτου ανάγκης και απαγόρευση της κυκλοφορίας». Την Κυριακή το βράδυ στις 9, τη στιγμή που θεωρητικά ετίθετο σε ισχύ η απαγόρευση της κυκλοφορίας, δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι του Σουέζ, της Ισμαϊλίγια και του Πορτ Σάιντ ξεχύθηκαν στους δρόμους.
Ο γενικός εισαγγελέας της χώρας επικέντρωσε χθες τις επικρίσεις του στο λεγόμενο «μαύρο μπλοκ» διαδηλωτών, του οποίου το σύνθημα είναι «χάος ενάντια στην αδικία». «Πρόκειται για οργανωμένη ομάδα που μετέχει σε τρομοκρατικές πράξεις και εγκλήματα εναντίον της εθνικής ασφάλειας», είπε ο γενικός εισαγγελέας Ταλάτ Αμπντάλα.
Σε μία παράλληλη εξέλιξη, δικαστήριο του Καΐρου επικύρωσε χθες την ερήμην επιβολή της θανατικής ποινής σε επτά Αιγύπτιους Κόπτες που ενεπλάκησαν στην παραγωγή ταινίας που γελοιοποιεί τον Μωάμεθ. Στους καταδικασθέντες περιλαμβάνεται και ο σκηνοθέτης της ταινίας, η οποία προξένησε αναταραχή στον μουσουλμανικό κόσμο όταν κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο τον Σεπτέμβριο. Οι επτά ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.