Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Ανώτατο στέλεχος του ΡΚΚ στα θύματα της τριπλής σφαγής



Τούρκοι αναλυτές εκτιμούν ότι η δολοφονία στο Παρίσι δεν είναι άσχετη με την ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ Αγκυρας και Οτσαλάν
The New York Times
Τρεις γυναίκες κουρδικής καταγωγής, μεταξύ τους και η συνιδρύτρια του ΡΚΚ, δολοφονήθηκαν ξημερώματα της Πέμπτης στο Κέντρο Πληροφόρησης του Κουρδιστάν στο κέντρο του Παρισιού, θέτοντας σε κίνδυνο τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της ανταρτικής οργάνωσης και της τουρκικής κυβέρνησης.
Από τα θύματα, η Σακινέ Τσανσίζ υπήρξε μία εκ των ιδρυτών του ΡΚΚ, η 38χρονη Φιντάν Ντογκάν ήταν επικεφαλής του Κέντρου και εκπρόσωπος του Εθνικού Κουρδικού Κογκρέσου, ενώ η 36χρονη Λεϊλά Σοϊμελέζ ήταν υπεύθυνη των κουρδικών οργανώσεων νεολαίας στη Γαλλία.
Επισκεπτόμενος τον τόπο του εγκλήματος την Πέμπτη, ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς, χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις δολοφονίες, για να προσθέσει ότι «πρόκειται σίγουρα για εκτέλεση». Τις υπόνοιες Κούρδων για συμμετοχή των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών ενισχύει η εκστρατεία του τουρκικού κράτους τα τελευταία χρόνια για πάταξη της δράσης Κούρδων ακτιβιστών σε Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο και Δανία. Η Τουρκία εκτιμά πως πολλές από τις οργανώσεις αυτές αποτελούν «βιτρίνες» της τρομοκρατικής δράσης του ΡΚΚ. Τούρκοι αναλυτές, στο μεταξύ, εκτιμούν ότι η δολοφονία αυτή δεν είναι άσχετη με την ειρηνευτική διαδικασία που εγκαινίασε η Αγκυρα με τον έγκλειστο στη φυλακή του Ιμραλί ηγέτη του ΡΚΚ, Οτσαλάν.
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας, του ΑΚΡ, Χουσεΐν Τσελίκ, ανέφερε ότι η ενέργεια αποτελεί ξεκαθάρισμα λογαριασμών στο εσωτερικό του κουρδικού κινήματος. «Κάθε φορά που φθάνουμε στο στάδιο των ειρηνευτικών συνομιλιών, συμβαίνουν τέτοια περιστατικά. Πιστεύω ότι δεν υπάρχει ενιαίο ΡΚΚ», είπε ο κ. Τσελίκ.
Οι δολοφονίες έδωσαν αφορμή σε εκατοντάδες Κούρδους κατοίκους του Παρισιού και των περιχώρων του να συγκεντρωθούν μπροστά στο Κέντρο την Πέμπτη, φωνάζοντας συνθήματα, όπως: «Ειμαστε όλοι Κούρδοι» και «Τουρκία δολοφόνε, Ολάντ συνεργέ».
Τα θύματα βρίσκονταν χωρίς παρουσία άλλων το απόγευμα της Τετάρτης, ενώ, σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα, άνοιξαν μόνες την κλειδωμένη πόρτα του Κέντρου στον δράστη. Η οργάνωση–ομπρέλα Ομοσπονδία Κουρδικών Ενώσεων Γαλλίας ανέφερε σε ανακοίνωσή της, την Πέμπτη, ότι οι τρεις γυναίκες δολοφονήθηκαν με πιστόλι εξοπλισμένο με σιγαστήρα. Οι δολοφονίες σημειώνονται σε μια στιγμή κατά την οποία η τουρκική κυβέρνηση εγκαινιάζει διστακτικά ειρηνευτικό διάλογο με το ΡΚΚ. Οι περυσινές συνομιλίες στο Οσλο είχαν ναυαγήσει ύστερα από ξέσπασμα βίας στην ανατολική Τουρκία, που οδήγησε εθνικιστικούς κύκλους της Τουρκίας να απαιτήσουν τη διακοπή των συνομιλιών. Σε ομιλία του την Τετάρτη, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε τη συνέχιση του ειρηνευτικού διαλόγου με το ΡΚΚ, αναφέροντας ότι οι συνομιλίες διεξάγονται υπό την αιγίδα ανώτατων αξιωματούχων των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών.
Παρότι ο κ. Οτσαλάν διαθέτει ισχυρό έρεισμα μεταξύ των ανταρτών του ΡΚΚ, η τουρκική πλευρά δεν επέτρεψε να έχει ρόλο στις περυσινές συνομιλίες. Τούρκοι αξιωματούχοι ελπίζουν τώρα ότι η συμμετοχή του Οτσαλάν στον διάλογο –κατόπιν έγκρισης των τουρκικών Αρχών– ενισχύει τις πιθανότητες συμφωνίας.
Ο τουρκικός Τύπος αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση της Αγκυρας απαιτεί από τους αντάρτες του ΡΚΚ να καταθέσουν τα όπλα χωρίς προϋποθέσεις, ενώ τα μέλη των μάχιμων ανταρτικών σωμάτων θα πρέπει να αυτοεξοριστούν σε χώρες της Ευρώπης. Ο Σινάν Ουλγκέν, ειδικός τουρκικών θεμάτων στο ινστιτούτο Carnegie, εκτιμά πως το πιθανότερο σενάριο για τη δολοφονία στο Παρίσι αφορά ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ σκληροπυρηνικής φράξιας του ΡΚΚ, που επιθυμεί τη συνέχιση της ένοπλης δράσης, και της μετριοπαθούς πτέρυγας της οργάνωσης, που στηρίζει τις συνομιλίες με την Αγκυρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.