Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

Εκτελέστηκαν τρεις Κούρδες στο Παρίσι

11-01-13

Βρέθηκαν δολοφονημένες από πυροβολισμούς στο κεφάλι
ΠΑΡΙΣΙ. Δολοφονημένες από πυροβολισμούς εξ επαφής στο κεφάλι βρέθηκαν χθες τρεις ακτιβίστριες κουρδικής καταγωγής στο Κέντρο Πληροφόρησης του Κουρδιστάν στο δέκατο δημοτικό διαμέρισμα του Παρισιού.
Τα σώματα των τριών γυναικών βρέθηκαν λίγο πριν από τις τρεις το πρωί, στον πρώτο όροφο πολυκατοικίας της οδού Λαφαγέτ 147. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της αστυνομικής έρευνας, τα θύματα άνοιξαν τη μονίμως κλειδωμένη πόρτα του κέντρου στον δράστη.
Τα θύματα είναι η Σακινέ Τσανσίζ, συνιδρύτρια του ΡΚΚ το 1984 από κοινού με τον έγκλειστο ιστορικό ηγέτη της οργάνωσης Αμπντουλάχ Οτσαλάν, η 32χρονη Φιντάν Ντογκάν, εκπρόσωπος του Εθνικού Κογκρέσου του Κουρδιστάν με έδρα τις Βρυξέλλες, και η Λεϊλά Σοϊλεμέζ, υπεύθυνη των κουρδικών οργανώσεων νεολαίας. Σύμφωνα με την αστυνομία, στόχος της ενέργειας ήταν η Τσανσίζ, φυσιογνωμία του κουρδικού αντάρτικου, που είχε φυλακισθεί παλαιότερα σε τουρκικές φυλακές.
Χθες το πρωί, εκατοντάδες μέλη της κουρδικής κοινότητας της Γαλλίας συγκεντρώθηκαν μπροστά στο κέντρο, για να διαμαρτυρηθούν για αυτό που θεωρούν επιχείρηση δολοφονίας των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών. Με την άποψη αυτή διαφωνούν, όμως, στελέχη της γαλλικής αστυνομίας, που δεν πείθονται από το σενάριο της επιχείρησης της τουρκικής ΜΙΤ, επιλέγοντας αντίθετα την εκδοχή του ξεκαθαρίσματος λογαριασμών μεταξύ αντίπαλων κουρδικών οργανώσεων. «Μου φαίνεται απίθανο το τουρκικό κράτος να οργάνωσε τέτοιου είδους επιχείρηση στη Γαλλία. Η αστυνομική και δικαστική συνεργασία είναι δύο τομείς στους οποίους Παρίσι και Αγκυρα συμφωνούν απόλυτα. Οι αντιτρομοκρατικοί εισαγγελείς ανταλλάσσουν συχνά στοιχεία. Υπό τις συνθήκες αυτές, μου φαίνεται αδιανόητο -μέχρι γελοίο- να αναζητούμε δράση μυστικών υπηρεσιών πίσω από τη δολοφονία αυτή», λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο πρώην στέλεχος των αντιτρομοκρατικών μονάδων της αστυνομίας.
Η 52χρονη Σακινέ Τσανσίζ είχε χαρακτηρισθεί πολιτική πρόσφυγας από το γαλλικό κράτος και ταξίδευε συχνά στην Ευρώπη και κυρίως στη Γερμανία και το Βέλγιο. «Ηταν υπεύθυνη της οργάνωσης των γυναικών και συμμετείχε σε πολλές συγκεντρώσεις. Η Ευρώπη διαθέτει περισσότερες από 200 κουρδικές οργανώσεις, από τις οποίες 20 βρίσκονται στη Γαλλία», λέει δημοσιογράφος κουρδικής καταγωγής.
Ο υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς, που επισκέφθηκε χθες το πρωί τον τόπο της δολοφονίας, είπε: «Σας διαβεβαιώνω ότι οι γαλλικές κρατικές υπηρεσίες είναι αποφασισμένες να διαλευκάνουν αυτές τις ανυπόφορες δολοφονίες». Στη θέα του υπουργού, οι εκατοντάδες συγκεντρωμένοι ξέσπασαν σε συνθήματα, όπως: «Η Τουρκία δολοφονεί, ο Ολάντ συνεργεί!».
Οι πρώτες πληροφορίες της αστυνομικής έρευνας έκαναν λόγο για ιδεολογική αντιπαλότητα μεταξύ του Κέντρου Πληροφόρησης του Κουρδιστάν και οργάνωσης Τούρκων μεταναστών στη Γαλλία των προαστίων του Παρισιού, που ωστόσο -σύμφωνα με την αστυνομία- δεν καθιστά κίνητρο τριπλής δολοφονίας.
Στην Τουρκία, ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος ΑΚΡ ανέφερε ότι ο θάνατος των τριών ακτιβιστριών «ίσως να οφείλεται στις εσωτερικές έριδες του ΡΚΚ, που οξύνθηκαν με την έναρξη του ειρηνευτικού διαλόγου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.