Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Ο Τζον Κέρι υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ

Η αμερικανική γερουσία σχεδόν ομόφωνα ενέκρινε τον διορισμό του Τζον Κέρι (με την πολυετή θητεία στο Σώμα αυτό) στο αξίωμα του υπουργού Εξωτερικών των Ην. Πολιτειών, ακολουθώντας την σχετική πρόταση του Λευκού Οίκου.
-Μόνον τρεις Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές αρνήθηκαν θετική ψήφο.
Οι 94 υπερψήφισαν και ο κ. Κέρι θα διαδεχθεί, άμεσα, στο υπουργείο των Εξωτερικών την κα Χίλαρι Κλίντον και θα γίνει ο κορυφαίος διπλωμάτης των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ο Τζον Κέρι ήταν παρών στην ολομέλεια την ώρα της ψηφοφορίας.
Δέχθηκε, μάλιστα, τα συγχαρητήρια από τους γερουσιαστές και των Ρεπουμπλικάνων -ακόμα και πριν την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας, επισήμανε το Γερμανικό πρακτορείο.
Η απερχόμενη υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό National Public Radio, άφησε να εννοηθεί ότι πιθανώς δεν θα θέσει υποψηφιότητα για τις επόμενες αμερικανικές εκλογές.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, η Κλίντον δήλωσε «πραγματικά ανυπομονώ να αποβιβαστώ από το «βαγόνι της ταχείας αμαξοστοιχίας» στο οποίο επέβαινα. Οι μέρες μου ως υπουργός Εξωτερικών έχουν παρέλθει. Δεν βλέπω τον εαυτό μου να επιστρέφει στην πολιτική».
Εάν αυτή είναι η απόφαση της Κλίντον είναι οριστική, αυτό παραμένει άγνωστο. Η πρώην υπουργός Εξωτερικών πρόκειται, αυτή την εβδομάδα, να παραιτηθεί αφού η Γερουσία ενέκρινε τον Τζον Κέρι ως τον διάδοχό της.
Βέβαια, πολλοί είναι εκείνοι που ανυπομονούν η Κλίντον να ανακοινώσει ότι θα θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές το 2016.
Παρά το γεγονός ότι η πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει τη θέση της για το αν σκοπεύει να «κατέβει» στις επόμενες εκλογές, η δημοτικότητά της βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα και φαίνεται πως έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του αμερικανικού λαού.
www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.