Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Στη Συρία τυφλές αεροπορικές επιδρομές


ΑΠΕ, AFP
ΒΗΡΥΤΟΣ. Τον θάνατο εκατοντάδων αμάχων έχουν προκαλέσει τις τελευταίες ώρες στη Συρία οι τυφλές αεροπορικές επιδρομές των καθεστωτικών δυνάμεων στις ελεγχόμενες από τους αντάρτες περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, περισσότεροι από εκατόν πενήντα άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από το βράδυ της Δευτέρας σε διαφορετικά σημεία της χώρας, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον είκοσι παιδιά και δεκαοκτώ γυναίκες. Την ίδια στιγμή, ακτιβιστές της αντιπολίτευσης ανέφεραν ότι ογδόντα άνθρωποι έπεσαν νεκροί κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής στο Πανεπιστήμιο του Χαλέπι. Από την πλευρά της, ωστόσο, η ελεγχόμενη από το καθεστώς κρατική τηλεόραση απέδωσε τις δύο ισχυρότατες εκρήξεις στο πανεπιστήμιο της πολυπληθέστερης πόλης της Συρίας σε βομβιστές αυτοκτονίας. Σημειώνεται ότι η ευρύτερη περιοχή της πανεπιστημιούπολης του Χαλέπι ελέγχεται από τις κυβερνητικές δυνάμεις και όχι από τους αντάρτες.
Κατά τ’ άλλα, τριάντα οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν μόνο χθες σε συγκρούσεις μεταξύ ανταρτών και κυβερνητικών δυνάμεων, από τους οποίους οι δέκα στη Χούλα. Η συγκεκριμένη πόλη αποτελεί τις τελευταίες μέρες στόχο επίθεσης του πυροβολικού του συριακού στρατού. Κατά τον Ραμί Αμπντελραχμάν του Συριακού Παρατηρητηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η Χούλα αποτελεί πλέον θέατρο βομβαρδισμών και καθημερινών επιθέσεων. Υπενθυμίζεται ότι στις 25 Μαΐου του περασμένου έτους είχαν σκοτωθεί 108 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά, σε επίθεση του βαρέος πυροβολικού του τακτικού στρατού. Στη Χομς, επίσης, οι συνοικίες Τζομπάρ και Σουλτανίγιε έγιναν στόχοι αεροπορικών επιδρομών, ενώ σφοδρές μάχες αναφέρονταν στην Αλ Μλέιχα, νοτίως της Δαμασκού.
Την ίδια στιγμή και ενώ η Ρωσία απέρριψε την κίνηση της ομάδας των περισσότερων από πενήντα κρατών που έθεσαν ζήτημα παραπομπής της συριακής διένεξης στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, εφημερίδα της Σαουδικής Αραβίας ανέφερε χθες ότι ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ Ασαντ έχει βρει καταφύγιο σε πολεμικό πλοίο που προστατεύεται από ρωσικές ειδικές δυνάμεις. Σύμφωνα με την Al Watan, ο πρόεδρος Ασαντ συνοδεύεται από μέλη της οικογένειάς του και στενούς του συνεργάτες. Ο Σύρος ηγέτης φέρεται να χρησιμοποιεί ελικόπτερο όταν πρέπει να μεταβεί στη Δαμασκό. «Ο Ασαντ επέλεξε αυτή τη λύση, πρώτον, διότι δεν εμπιστεύεται την προσωπική του φρουρά και, δεύτερον, διότι με το πλοίο θα είναι ευκολότερο να διαφύγει σε περίπτωση που το καθεστώς του καταρρεύσει», υποστηρίζει η σαουδαραβική εφημερίδα, η οποία επικαλείται πηγές προσκείμενες στο Ριάντ.
Στο μεταξύ, πάντως, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Συρία, Τζιχάντ Μοκτάντ υπαινίχθηκε ότι ο πρόεδρος Ασαντ θα κινήσει τις απαιτούμενες διεργασίες προκειμένου να ανανεωθεί η θητεία του το 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.