Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

«Εσπασαν» στα δύο και οι ισλαμιστές


Reuters
Στα δύο χωρίστηκε –σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες– η ισλαμική οργάνωση Ανσάρ Ντιν, καταφέρνοντας ισχυρό πλήγμα στον συνασπισμό ισλαμικών οργανώσεων που κατέλαβε τον Βορρά της χώρας τον περασμένο μήνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη νέα φράξια της Ανσάρ Ντιν ενώθηκαν μέλη της αποσχιστικής οργάνωσης των Τουαρέγκ MNLA.
Οι μαχητές της Ανσάρ Ντιν θεωρούνται από τη Δύση οι πλέον πρόθυμοι για συνομιλίες, επιδιώκοντας ταχεία λήξη της κρίσης.
Η νέα ομάδα, που προέκυψε από την απόσχιση μαχητών, έχει έδρα της την πόλη Κιντάλ, προπύργιο των Τουαρέγκ στο ΒΔ Μάλι. Από εκεί, διαπραγματευτές της Ανσάρ φέρεται να βρίσκονται ήδη σε επαφή με Δυτικούς διαμεσολαβητές σε Μπουρκίνα Φάσο και Αλγερία. Οι αντάρτες αυτοί φέρεται να αρκούνται σε μερική αυτονομία των περιοχών τους και όχι σε πλήρη αυτονόμηση.
Η είδηση για την ανάδειξη νέας «μετριοπαθούς»  πτέρυγας της Ανσάρ Ντιν συνέπεσε με την επικείμενη είσοδο προπομπών του κυβερνητικού στρατού του Μάλι στην πόλη Γκάο, αλλά και την προώθηση γαλλικών και αφρικανικών δυνάμεων προς τον Βορρά της χώρας.
Τον περασμένο μήνα, όμως, οι πρώτες επαφές μεταξύ της Ανσάρ Ντιν και ξένων διαμεσολαβητών είχαν ναυαγήσει, λόγω των πρώτων ενδέιξεων για διαμάχη εξουσίας στο εσωτερικό της οργάνωσης μεταξύ ακραίων και μετριοπαθών στελεχών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.