Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Επιδρομές της τουρκικής αστυνομίας


Α.Ρ., Reuters
ΑΓΚΥΡΑ. Επιδρομές σε επτά τουρκικές πόλεις με στόχο συλλήψεις μελών της ακροαριστερής οργάνωσης DHKP-C (Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο) πραγματοποίησε χθες η τουρκική αστυνομία. Μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνονται 15 δικηγόροι, κυρίως μέλη της Ενωσης Προοδευτικών Δικηγόρων η οποία ερευνά αστυνομικές αυθαιρεσίες.
Οι Αρχές ανακοίνωσαν ότι οι δικηγόροι κατηγορούνται για διευκόλυνση της επικοινωνίας των κρατουμένων μελών της οργάνωσης DHKP-C με μέλη που παραμένουν ασύλληπτα. Η Ενωση Προοδευτικών Δικηγόρων χαρακτήρισε τις συλλήψεις «αστυνομική τρομοκρατία». «Το κράτος εξαπολύει ολομέτωπη επίθεση εναντίον ανθρώπων και θεσμών που διαφωνούν με το σύστημα και μάχονται για τη δημοκρατία και την ελευθερία», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.
Οι δικηγόροι που συνελήφθησαν εργάζονταν στο Γραφείο Λαϊκής Νομικής Βοήθειας, που έχει εκπροσωπήσει πολλά από τα θύματα βασανισμών σε διάσημες δίκες των τελευταίων χρόνων. Μεταξύ αυτών, τις οικογένειες των 17 κρατουμένων που έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης για τον τερματισμό απεργίας πείνας τον Δεκέμβριο του 2000, της οικογένειας του Εντζίν Τσεμπέρ που δολοφονήθηκε από σωφρονιστικούς υπαλλήλους το 2008 κ.ά. Οπως αναφέρει η εφημερίδα «Χουριέτ», οι δικηγόροι ήταν επίσης συνιδρυτές της τηλεφωνικής γραμμής «Βοήθεια! Αστυνομία!» για τα θύματα αστυνομικών αυθαιρεσιών.
Πέραν των 15 δικηγόρων, συνελήφθησαν 57 άτομα ως ύποπτα για σχέσεις με την οργάνωση, η οποία χαρακτηρίζεται τρομοκρατική από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε.
Τον Σεπτέμβριο η DHKP-C ανέλαβε την ευθύνη για επίθεση καμικάζι στην Κωνσταντινούπολη, η οποία στοίχισε τη ζωή σε έναν αστυνομικό, ενώ οι Αρχές τη θεωρούν υπεύθυνη για οκτώ τρομοκρατικές επιθέσεις τους τελευταίους μήνες.
Εν τω μεταξύ, τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, τουρκικά μαχητικά βομβάρδισαν στόχους του κουρδικού ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ. Κουρδικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι οι Κούρδοι θύματα των αεροπορικών επιδρομών της εβδομάδας που πέρασε ήταν επτά. Την Πέμπτη έγινε στη νοτιοανατολική Τουρκία η κηδεία της Σακίν Κανσίζ, στελέχους του ΡΚΚ που εκτελέστηκε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες την περασμένη εβδομάδα στο Παρίσι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.