Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Διαδικασία αφοπλισμού του ΡΚΚ



Η Taraf αναφέρεται σε λεπτομέρειες της διαδικασίας αφοπλισμού του ΡΚΚ που συμφωνήθηκε κατά τις συναντήσεις αξιωματούχων της ΜΙΤ με τον Οζαλάν στο Ιμραλί. Η εφημερίδα αναφέρει ότι το ΡΚΚ τον ερχόμενο Μάϊο θα αποσύρει τα μέλη του από την Τουρκία και ότι θα ανακοινώσει την απόφασή του για τερματισμό της ένοπλης πάλης σε συνέδριο που θα λάβει χώρα στο Ερμπίλ του βορείου Ιράκ. Σύμφωνα με την εφημερίδα η διαδικασία που συμφωνήθηκε μεταξύ Οτζαλάν και ΜΙΤ περιλαμβάνει τα παρακάτω τρία στάδια:
-       To ΡΚΚ θα κηρύξει εκεχειρία το Μάϊο και θα αρχίσει την αποχώρησή του από το τουρκικό έδαφος. Παράλληλα η τουρκική κυβέρνηση θα ¨παγώσει¨ τις επιχειρήσεις των δυνάμεων ασφαλείας και θα επιταχύνει τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις , ενώ θα αποφυλακιστούν οι ύποπτοι για συμμετοχή στο KCK που δεν κατηγορούνται για βίαιες ενέργειες. Επίσης η κυβέρνηση θα ετοιμάσει το νομικό πλαίσιο για να ανοίξει ο δρόμος επιστροφής των μελών του ΡΚΚ στις εστίες τους.
-       Η κυβέρνηση θα συνεργαστεί με το BDP στο θέμα των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων, ενώ μια επιτροπή της Εθνοσυνέλευσης θα επιληφθεί των υποθέσεων ανεπίλυτων δολοφονιών στην ΝΑ Τουρκία. Επίσης θα γίνουν ρυθμίσεις ώστε να επιτραπεί σε μέλη του ΡΚΚ να ξεκινήσουν νόμιμη πολιτική δραστηριότητα, ενώ παράλληλα το ΡΚΚ θα διεξάγει «εθνικό συνέδριο» τον Ιούνιο ή Ιούλιο όπου θα ανακοινώσει την απόφαση του για τερματισμό της ένοπλης πάλης. Στο συνέδριο θα υιοθετήσει «ιστορική διακήρυξη» του Οτζαλάν για την εκτίμηση των εξελίξεων και για την αξιολόγηση των σχέσεων Τούρκων και Κούρδων . Επίσης θα εγκαταλειφθεί το όνομα «ΡΚΚ».
-       Το τελικό στάδιο είναι το στάδιο της ειρήνης. Η κουρδική εξέγερση θα τελειώσει και οι αντάρτες θα επιστρέψου στις εστίες του. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.