Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Γαλλική επέμβαση στο Μάλι



Αεροσκάφη τύπου Μιράζ έπληξαν θέσεις των ανταρτών με βόμβες βάρους 250 κιλών
AFP, Reuters, A.P.
ΜΠΑΜΑΚΟ. Η αισιοδοξία των πρώτων ωρών της γαλλικής αεροπορικής επέμβασης στο Μάλι έδωσε τη θέση της στις προσεκτικές διατυπώσεις, μετά τη διαπίστωση ότι οι ισλαμιστές αντάρτες κατέλαβαν οχυρό σε απόσταση 400 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα Μπαμάκο. Η Γαλλία απέστειλε στη βορειοαφρικανική χώρα αεροπορικές δυνάμεις και μονάδες ειδικών δυνάμεων την περασμένη εβδομάδα, προκειμένου να αποτρέψει την επέκταση του ελέγχου των ισλαμιστών.
Την Κυριακή, γαλλικά αεροσκάφη τύπου Μιράζ απογειώθηκαν από τη βάση τους στο γειτονικό Τσαντ και έπληξαν θέσεις των ανταρτών με βόμβες βάρους 250 κιλών, ενώ στις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις λαμβάνουν μέρος και ελικόπτερα τύπου Γκαζέλ και αεροσκάφη τύπου Ραφάλ από τη βάση τους στη Γαλλία. Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι συμβάλλει στην επιχείρηση με δύο μεταγωγικά αεροσκάφη, ενώ χθες ανακοινώθηκε έκτακτη σύγκληση του συμβουλίου υπουργών της Ε.Ε. και παράλληλα αναμένονταν ενέργειες υποστήριξης και από τις ΗΠΑ.
Οι ισορροπίες στο Μάλι διαταράχθηκαν με την επέμβαση του ΝΑΤΟ στη γειτονική Λιβύη, καθώς η κατάρρευση του καθεστώτος Καντάφι έστειλε τους πολυάριθμους μαχητές Τουαρέγκ, που βρίσκονταν επί χρόνια στο πλευρό του Λίβυου ηγέτη, πίσω στις εστίες τους. Οι μαχητές αφίχθησαν όχι μόνο ετοιμοπόλεμοι αλλά και οπλισμένοι, έτοιμοι να ενισχύσουν το πολυετές αυτονομιστικό κίνημα. Οταν άρχισε η προέλαση των ανταρτών στα βόρεια της χώρας, στις αρχές του 2012, αξιωματικοί Τουαρέγκ που υπηρετούσαν στον στρατό του Μάλι και είχαν λάβει μέρος σε αμερικανικό πρόγραμμα εκπαίδευσης ώστε να αποτελέσουν στήριγμα της κυβέρνησης της χώρας, αυτομόλησαν εγκαταλείποντας τον στρατό την πιο κρίσιμη στιγμή.
Η πλήρης κατάρρευση των κυβερνητικών δυνάμεων στο βόρειο Μάλι, περιοχή με επιφάνεια ίση με τη Γαλλία, και οι αυτομολήσεις στρατιωτικών οδήγησαν σε πραξικόπημα προ εννέα μηνών, το οποίο, όπως αναφέρουν οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης», επίσης οργανώθηκε από στρατιωτικούς που άλλαξαν στρατόπεδο ενώ είχαν εκπαιδευθεί από αμερικανικές δυνάμεις. Στη βόρεια και βορειοδυτική Αφρική, σε μια έκταση από το Μαρόκο μέχρι τη Νιγηρία, οι ΗΠΑ είχαν ποντάρει στην αντιμετώπιση του ισλαμισμού μέσω ενίσχυσης και εκπαίδευσης του στρατού των χωρών αυτών, πρόγραμμα που κόστισε 520 έως 600 εκατομμύρια δολάρια.
Ομως, οι αυτονομιστές Τουαρέγκ συμμάχησαν με τους ισλαμιστές της Ανσάρ Ντίνα, που επέβαλαν σκληρό ισλαμικό νόμο, και με πιο ακραίες ομάδες που έχουν σχέσεις με την Αλ Κάιντα. Οι ισλαμιστές γρήγορα πήραν το πάνω χέρι από τους Τουαρέγκ στην έρημο του βορείου Μάλι.
Επί εννέα μήνες η διεθνής κοινότητα συζητούσε τρόπους αντιμετώπισης της εξέγερσης, προκρίνοντας τη χρονοβόρο λύση της οργάνωσης αφρικανικής δύναμης επέμβασης.
Πρόσφατα όμως δορυφορικές λήψεις εντόπισαν κινήσεις των ανταρτών προς το κεντρικό Μάλι, συγκεκριμένα προς την πόλη Κόνα, που απέχει 600 χιλιόμετρα από το Μπαμάκο, με αποτέλεσμα την εσπευσμένη γαλλική επέμβαση. Οι βομβαρδισμοί βοήθησαν την ανακατάληψη της Κόνα από τον κυβερνητικό στρατό, αλλά οι αντάρτες παρέκαμψαν το σημείο αυτό καταλαμβάνοντας την οχυρωμένη πόλη Ντιαμπαλί, που βρίσκεται ακόμη πιο κοντά στην πρωτεύουσα.
Σε συνέντευξη στο γαλλικό ραδιόφωνο, ο Ομάρ Ουλντ Χαμάχα, επικεφαλής του «Κινήματος για την ενότητα και την Τζιχάντ στη Βόρεια Αφρική», είπε ότι οι Γάλλοι «έπεσαν σε παγίδα πολύ πιο επικίνδυνη από το Ιράκ, το Αφγανιστάν ή τη Σομαλία». «Γνωρίζαμε ότι θα υπάρξει αντεπίθεση στα δυτικά, γιατί εκεί βρίσκονται τα πιο οργανωμένα, αποφασιστικά και φανατικά στοιχεία», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Αμυνας, Ζαν Ιβ Λεντριάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.