Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Η Ρωσία απομακρύνει τους υπηκόους της από τη Συρία


A.P., Reuters, AFP
ΒΗΡΥΤΟΣ. Σε ακόμα μία ένδειξη ότι η αντίστροφη μέτρηση για την κατάρρευση του καθεστώτος Ασαντ έχει αρχίσει, η Ρωσία κίνησε χθες τις διαδικασίες για τη σταδιακή απομάκρυνση από τη Συρία των υπηκόων της. Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στη ρωσική πρεσβεία στη Δαμασκό, τέσσερα λεωφορεία στα οποία επέβαιναν ογδόντα άνθρωποι, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, διέσχισαν νωρίς χθες το πρωί τα σύνορα της Συρίας με τον Λίβανο, απ’ όπου θα μεταφερθούν αεροπορικώς στη Ρωσία. Από το Κρεμλίνο, παράλληλα, διέρρεε χθες ότι χιλιάδες Ρώσοι υπήκοοι, μεταξύ των οποίων γυναίκες που έχουν παντρευτεί Σύρους, αναμένεται να απομακρυνθούν οδικώς, από αέρος, ακόμα και από θαλάσσης τις επόμενες μέρες. Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα του περασμένου μήνα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε δηλώσει πως κατανοεί την ανάγκη για αλλαγή στη Συρία, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι δεν προστατεύει τον πρόεδρο της χώρας Μπασάρ Ασαντ.
Την ίδια στιγμή και ενώ οι συγκρούσεις μεταξύ του τακτικού στρατού και των ανταρτών συνεχίζονταν με αμείωτη ένταση τόσο στα προάστια της Δαμασκού όσο και στο Χαλέπι, η Σαουδική Αραβία απέκλεισε χθες κάθε πιθανότητα διαπραγμάτευσης μεταξύ αντιπολίτευσης και του προέδρου Ασαντ. «Πώς μπορεί κανείς να θεωρεί πιθανή μια ειρηνική διευθέτηση με κάποιον που κυριολεκτικά ισοπεδώνει την ίδια του τη χώρα και σφαγιάζει τον λαό της;», διερωτήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Σαούντ αλ Φαϊζάλ. «Μια ειρηνική διευθέτηση είναι πλέον αδιανόητη», πρόσθεσε ο ίδιος στο περιθώριο συνόδου για την ανάπτυξη στον αραβικό κόσμο. Ο πρίγκιπας Σαούντ κάλεσε, τέλος, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να αναλάβει δράση για τον τερματισμό της κρίσης. «Το Συμβούλιο Ασφαλείας οφείλει να αναλάβει, επιτέλους, τις ευθύνες του», υπογράμμισε. «Σε διαφορετική περίπτωση, αποτελεί υποχρέωση του Γενικού Συμβουλίου να το επικρίνει διότι δεν επιτελεί το καθήκον του», κατέληξε ο πρίγκιπας Σαούντ.
Στο μεταξύ, η κυριαρχία των ανταρτών στο βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας εξακολουθεί να αμφισβητείται από τους Κούρδους αυτονομιστές στην περιοχή. Οπως ανακοίνωσε χθες το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, περισσότεροι από πενήντα έξι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί την τελευταία εβδομάδα στην επαρχία της Χασάκα, όπου ομάδες Κούρδων ενόπλων επιτίθενται σε ομάδες φανατικών ισλαμιστών που πρόσκεινται στον Ελεύθερο Συριακό Στρατό. Στο επίκεντρο των αιματηρών συγκρούσεων φέρεται να βρίσκεται η Ρας αλ Αΐν κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Σημειώνεται ότι τα πετρελαϊκά αποθέματα στην περιοχή της κουρδικής μειονότητας υπολογίζονται σε 2,5 δισ. βαρέλια. Η Ιορδανία, τέλος, ανακοίνωσε χθες ότι τις τελευταίες έξι ημέρες περισσότεροι από δώδεκα χιλιάδες Σύροι πρόσφυγες διέσχισαν τα σύνορά της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.