Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, η Γερμανία και η Βρετανία καλωσορίζουν τη στρατιωτική δράση στο Μαλί

Το ΝΑΤΟ καλωσόρισε σήμερα τη στρατιωτική επέμβαση της Γαλλίας στο Μαλί, αλλά δήλωσε πως η συμμαχία δεν έχει λάβει κανένα γαλλικό αίτημα για βοήθεια. «Δεν έχει υπάρξει αίτημα ούτε συζήτηση (μέσα στο ΝΑΤΟ) για την κατάσταση στο Μαλί, η συμμαχία ως τέτοια δεν εμπλέκεται σ' αυτή την κρίση», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Οάνα Λουνγκέσκου. «Όμως σίγουρα ανησυχούμε όλοι για τις απειλές που μπορεί να δημιουργηθούν από τρομοκρατικές οργανώσεις στο Μαλί, όχι μόνο στην ίδια τη χώρα, αλλά επίσης στην περιοχή, και γι' αυτό καλωσορίζουμε τις προσπάθειες ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας να εφαρμόσει την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (για το Μαλί) και την πολύ γρήγορη δράση από τη Γαλλία για να αντιμετωπιστεί η επίθεση τρομοκρατικών οργανώσεων», δήλωσε η Λουνγκέσκου.
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρόμπαϊ δήλωσε σήμερα πως «επείγει να σταματήσουμε» τους «τρομοκράτες» και τις «ανταρτικές οργανώσεις» που έχουν ξαναρχίσει την επίθεση στο Μαλί. «Επανέλαβα τη βαθιά ανησυχία της ΕΕ για τις ενέργειες τρομοκρατών και ανταρτικών ομάδων σ' αυτή τη χώρα», δήλωσε ο Φαν Ρόμπαϊ αφού συναντήθηκε στο Κάιρο με το Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Νάμπιλ αλ Αράμπι. «Απειλούν τη διακυβέρνηση του Μαλί και προκαλούν πολλά βάσανα στον πληθυσμό», πρόσθεσε μιλώντας σε δημοσιογράφους. «Επείγει να τους σταματήσουμε και να βοηθήσουμε την κυβέρνηση του Μαλί να αποκτήσει και πάλι τον πλήρη έλεγχο της επικράτειάς της», συνέχισε ο Φαν Ρόμπαϊ.
Η ΕΕ σχεδιάζει να αναπτύξει στρατιωτικούς εκπαιδευτές στα τέλη Φεβρουαρίου ή στις αρχές Μαρτίου στο Μαλί, δήλωσε εξάλλου σήμερα στις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος Μάικλ Μαν, επιμένοντας πως δεν προβλέπεται κάποιος μάχιμος ρόλος. «Σχεδιάζουμε μια εκπαιδευτική αποστολή της ΕΕ στο Μαλί και τα σχέδια αυτά θα προχωρήσουν», δήλωσε ο Μαν στις Βρυξέλλες. «Η αποστολή θα αρχίσει πιθανόν είτε κατά το δεύτερο μισό του Φεβρουαρίου ή στις αρχές Μαρτίου».
Ο εκπρόσωπος διευκρίνισε πως οκτώ χώρες της ΕΕ έχουν ήδη εκφράσει την προθυμία τους να συμμετάσχουν στην αποστολή. Η συμμαχία μπορεί επίσης να προσφέρει κεφάλαια για αφρικανικές στρατιωτικές αποστολές στο Μαλί, δήλωσε ο Μαν. Η κυβέρνηση της Γερμανίας ανακοίνωσε πως η χώρα δεν θα στείλει μάχιμα στρατεύματα στο Μαλί, αλλά είναι έτοιμη να προσφέρει στη Γαλλία επιμελητειακή βοήθεια ή άλλη υποστήριξη.
Το υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε «να αρχίσουν συνομιλίες με τη Γαλλία για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε την εμπλοκή της Γαλλίας, εκτός από το να στείλουμε μάχιμα στρατεύματα, για παράδειγμα στους τομείς της πολιτικής, της επιμελητείας, της ανθρωπιστικής δράστης και της ιατρικής», δήλωσε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε. Ο ίδιος δήλωσε πως δεν είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης να έχει «ένα καταφύγιο τρομοκρατών στο κατώφλι μας».
Ο υπουργός Άμυνας Τόμας ντε Μεζιέρ επαίνεσε τη γαλλική στρατιωτική αποστολή ως «εύλογη και ορθή και άξια υποστήριξης», ενώ υπογράμμισε επίσης πως η Γερμανία δεν θα στείλει στρατεύματα. Στο μεταξύ, η επιμελητειακή βοήθεια της Βρετανίας προς τη Γαλλία στην κρίση στο Μαλί άρχισε χθες καθώς ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον επανέλαβε ότι βρετανικά στρατεύματα δεν θα συμμετάσχουν σε μάχες.
Ερωτηθείς από το BBC αν θα υπάρξουν βρετανικά στρατεύματα «επί του πεδίου», ο Κάμερον δήλωσε πως η Βρετανία θα βοηθήσει τη Γαλλία ως σύμμαχος και πως η βοήθεια θα είναι επιμελητειακή, αλλά θα επεκταθεί και στις πληροφορίες. «Η Γαλλία είναι ένας ισχυρός σύμμαχος και φίλος της Βρετανίας», τόνισε. Το πρώτο από τα δύο μεταγωγικά αεροπλάνα C17 της βρετανικής Πολεμικής Αεροπορίας (RAF) φορτωνόταν σήμερα στη βόρεια Γαλλία με γαλλικά θωρακισμένα οχήματα και άλλον εξοπλισμό, όμως η αναχώρησή του από το Παρίσι καθυστερεί εξαιτίας τεχνικού προβλήματος, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας στο Λονδίνο.
Ένα δεύτερο μεταγωγικό πρόκειται να αναχωρήσει αργότερα σήμερα από βάση στη Βρετανία. Στο μεταξύ, η Κίνα υποστήριξε σήμερα απρόθυμα τη γαλλική στρατιωτική επέμβαση στο Μαλί επιμένοντας ότι πρέπει να αναπτυχθεί «όσο το δυνατόν συντομότερα» η Διεθνής Δύναμη Υποστήριξης προς το Μαλί (MISMA) που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Η Κίνα υποστηρίζει πάντα τις προσπάθειες που πραγματοποιούνται από την κυβέρνηση του Μαλί για τη διαφύλαξη της κυριαρχίας της και της εδαφικής ακεραιότητάς της», δήλωσε ο Χονγκ Λέι, εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας. «Ελπίζουμε ότι τα ενδιαφερόμενα μέρη θα θέσουν σε εφαρμογή την απόφαση 2085 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που εγκρίνει την ανάπτυξη μιας διεθνούς αποστολής υποστήριξης στην οποία να κυριαρχούν οι Αφρικανοί», πρόσθεσε.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.