Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

ΗΠΑ: Εκφράζει φόβους για εκκίνηση πολέμου από Χεζμπολάχ

Η Χεζμπολάχ διαθέτει περίπου 50.000 ρουκέτες και πυραύλους, το οποίο αναζωπυρώνει τους φόβους για μια πιο ευρεία σύγκρουση με το Ισραήλ, δήλωσε αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, τον οποίο επικαλούνται σήμερα οι Νιου Γιορκ Τάιμς.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος δεν κατονομάζεται, γνωστοποιεί τις ανησυχίες του όσον αφορά το λιβανικό σιιτικό κίνημα, αντιδρώντας σε μια σειρά από δημοσιοποιήσεις που έγιναν μέσω του ιστότοπου WikiLeaks του περιεχομένου αμερικανικών διπλωματικών τηλεγραφημάτων.

Τα τηλεγραφήματα αυτά καταδικάζουν τη διάδοση των όπλων στην περιοχή, κυρίως από τη Συρία, υπογραμμίζει η αμερικανική εφημερίδα.

Ο αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας σημειώνει ότι μεταξύ των 50.000 βαλλιστικών αυτών μηχανισμών που έχει, σύμφωνα με τον ίδιο, στο οπλοστάσιο της Χεζμπολάχ, βρίσκονται 40 με 50 πύραυλοι Fateh-110, ικανοί να φτάσουν ως το Τελ Αβίβ και ως το μεγαλύτερο μέρος των άλλων περιοχών του ισραηλινού εδάφους, όπως και 10 πύραυλοι Scud-D.

Το γεγονός αυτό δημιουργεί το φόβο ότι μια ενδεχόμενη νέα σύγκρουση μεταξύ του σιιτικού αυτού κινήματος και του Ισραήλ θα μπορούσε να γενικευτεί σε έναν πόλεμο που θα προκαλούσε ανάφλεξη σε όλη την περιοχή, επισημαίνει η αμερικανική εφημερίδα.

Τα τηλεγραφήματα δείχνουν επίσης ότι ένας ανώτερος αξιωματούχος του συριακού υπουργείου Εξωτερικών διέψευσε ότι η χώρα του παραδίδει τέτοια όπλα στη Χεζμπολάχ.

Κατά τον πόλεμο του καλοκαιριού του 2006 ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ, το σιιτικό λιβανικό κίνημα έριξε περισσότερες από 4.000 ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ. Η σύγκρουση προκάλεσε το θάνατο 1.200 ανθρώπων στη λιβανική πλευρά, οι οποίοι ήταν στην πλειοψηφία τους άμαχοι, και 160 στην ισραηλινή πλευρά, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ (07/12/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.