Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

Η Πορτογαλία απειλείται με υποβάθμιση


Reuters, Bloomberg


Η ανησυχία και η αναστάτωση των επενδυτών, εξαιτίας της δημοσιονομικής κρίσης στην Ευρωζώνη και του ενδεχομένου να ακολουθήσουν την πορεία της Ιρλανδίας η Πορτογαλία και η Ισπανία, δεν έχουν κατευναστεί. Το δυσμενές κλίμα αποτυπώνεται στις αγορές και δη στην αύξηση των συναλλαγών στα ασφάλιστρα κινδύνου για τα ομόλογα, ακόμη και χωρών που δεν έχουν πληγεί ακόμη από την κρίση χρέους, όπως η Ιταλία και το Βέλγιο. Η προσωρινή τόνωση του ευρώ προς το δολάριο, καθώς και το γεγονός ότι η απόδοση των δεκαετών ομολόγων Ιταλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας, Βελγίου και Ιρλανδίας υποχώρησε με τα spread, αντίστοιχα, να περιορίζονται, δεν μεταβάλλει τη γενική εικόνα. Υπέρ της τελευταίας θετικής εξέλιξης και της ανόδου των ευρωπαϊκών δεικτών λειτούργησαν χθες οι φήμες ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε νέες αγορές ομολόγων για να αποτρέψει επέκταση της κρίσης.

Εντούτοις, επιδεινώνοντας περαιτέρω το κλίμα, η διεθνής εταιρεία αξιολόγησης Standard & Poor’s προειδοποιεί με υποβάθμιση την Πορτογαλία, έχοντας αξιολογήσει τους κινδύνους προσφυγής της χώρας στον μηχανισμό στήριξης. Η κεντρική τράπεζα της χώρας ανησυχεί για τα προβλήματα του τραπεζικού συστήματος, εκτιμώντας ότι η εξάρτησή του από τα κεφάλαια της ΕΚΤ δεν αποτελεί βιώσιμη εναλλακτική. Πέραν τούτου, η Πορτογαλία κατέβαλε υψηλότερο τόκο στα έντοκα γραμμάτια Δημοσίου 500 εκατ. ευρώ, τα οποία διατέθηκαν προς πώληση. Η απόδοση της δημοπρασίας για τα 12μηνα γραμμάτια διαμορφώθηκε στο 5,3%, έναντι του 4,8% πριν από δύο εβδομάδες. Ωστόσο, όπως ανέφεραν αναλυτές, η ζήτηση αποδείχθηκε υψηλότερη από εκείνη που αναμενόταν και η προσφορά υπερκαλύφθηκε 2,5 φορές. Να σημειωθεί πως το ενδιαφέρον για τα κρατικά ομόλογα της Πορτογαλίας εκδηλώθηκε αφότου η Standard & Poor’s ανακοίνωσε τα περί ενδεχόμενης υποβάθμισης της δανειοληπτικής ικανότητας της χώρας, λόγω των αμφιβολιών για την ικανότητά της να αναπτυχθεί υπό συνθήκες λιτότητας.

Αντιμέτωπη με σοβαρές προκλήσεις

Από την πλευρά του, ο διοικητής της Τράπεζας της Πορτογαλίας, Κάρλος Κόστα, προειδοποιεί ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις, καθώς οι τράπεζες δεν μπορούν να συντηρηθούν, εξαρτώμενες μόνο από τα κεφάλαια της ΕΚΤ. Θα πρέπει να περιορίσουν τον δανεισμό τους, όπως επισημαίνει ο κ. Κόστα, και να συγκεντρώσουν περισσότερες αποταμιεύσεις από τα νοικοκυριά. Από την πλευρά του, πάντως, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, έστειλε το μήνυμα στους επενδυτές ότι μάλλον υποτίμησαν την αποφασιστικότητα του πιστωτικού ιδρύματος να στηρίξει τη σταθερότητα της Ευρωζώνης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω μέτρων. Οι δηλώσεις αυτές στήριξαν το ευρώ προς το δολάριο, το οποίο ενισχύθηκε άνω του 1,31 δολαρίου. Αντιστοίχως, τα σπρεντ των δεκαετών ομολόγων της Πορτογαλίας περιορίστηκε στις 409,6 μονάδες βάσης έναντι των 455,8 της Tρίτης, της Ισπανίας στις 256,6 μονάδες βάσης από τις 290,80, του Βελγίου στις 116,4 μ.β. από τις 139,80 μ.β., της Ιταλίας στις 173 μονάδες βάσης από τις 201,7 της Τρίτης και της Ιρλανδίας στις 649 μονάδες βάσης χθες από τις 690,90 μ.β.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_1_02/12/2010_424399
(2/12/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.