Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

Σκληρός ο Πούτιν για START2

Ο Ρώσος πρωθυπουργός άνοιξε τα χαρτιά του σε συνέντευξη στον Λάρι Κινγκ

Του ανταποκριτή στη Μοσχα Aχιλλεα Πατσουκα


Το καλύτερο φινάλε για την ονειρεμένη του πορεία στη δημοσιογραφία επιφύλαξε ο Λάρι Κινγκ στο κοινό του, καθώς στην τελευταία του συνέντευξη με ξένο ηγέτη στο CNN, απέναντί του είχε τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Αν και από μία συνέντευξη ανάμεσα σε δύο χαρισματικές προσωπικότητες τίποτα δεν μπορεί να είναι αδιάφορο, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στην πορεία για την επικύρωση της συνθήκης START2, στο ενδεχόμενο επανόδου του Βλαντιμίρ Πούτιν σε περίπου έναν χρόνο στο Κρεμλίνο και στο αν αποδέχεται το παρατσούκλι Μπάτμαν που, όπως αποκάλυψε το Wikileaks, του είχαν προσδώσει Αμερικανοί διπλωμάτες.

Αναφερόμενος στο ζήτημα επικύρωσης από την αμερικανική πλευρά της START2, ο Ρώσος πρωθυπουργός έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας πως εάν οι ΗΠΑ δεν επικυρώσουν τη νέα συνθήκη για τα στρατηγικά όπλα, η χώρα του θα αναγκαστεί να αυξήσει τις πυρηνικές της δυνάμεις. Συμπληρώνοντας τον συλλογισμό του εξήγησε πως η αύξηση των πυρηνικών της Ρωσίας δεν πρέπει να θεωρηθεί απειλή, ούτε επιλογή, αλλά αναμενόμενη εξέλιξη σε περίπτωση μη συμφωνίας σε μια κοινή προσπάθεια περιορισμού τους. Καλούμενος να σχολιάσει το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να μην επικυρώσουν τελικά τη συμφωνία, ο Ρώσος πρωθυπουργός είπε πως κάτι τέτοιο θα ήταν χαζό γιατί έτσι θα αγνοήσουν τα ίδια τους τα συμφέροντα, συμπληρώνοντας πως αν η START2 δεν επικυρωθεί, τότε «με κάποιον τρόπο θα πρέπει να αντιδράσουμε και αυτός ο τρόπος είναι η ανάπτυξη της νέας πυραυλικής πυρηνικής τεχνολογίας». Με αφορμή τη START2 δεν έκρυψε την άποψή του για την πρόθεση της Ουάσιγκτον να εγκαταστήσει στην Ευρώπη αντιπυραυλική ασπίδα, ότι δεν είναι ειλικρινής, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει αποδειχθεί πως το Ιράν αποτελεί απειλή.

Ο Αμερικανός δημοσιογράφος δεν θα μπορούσε να μη ρωτήσει τον πρωθυπουργό της Ρωσίας για το αν θα επιστρέψει ως πρόεδρος στο Κρεμλίνο. Δίνοντας μια ξεκάθαρη απάντηση, δήλωσε πως η όποια απόφαση για την υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του 2012 θα παρθεί από κοινού με τον Μεντβέντεφ, ωστόσο -όπως σημείωσε- υπάρχει ακόμα αρκετός καιρός για αυτό το θέμα.

Μπάτμαν και Ρόμπιν

Αν και θεωρείται λάτρης του μαύρου χιούμορ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν φαίνεται πως δεν γέλασε καθόλου με τα παρατσούκλια Μπάτμαν και Ρόμπιν που είχαν προσδώσει σε αυτόν και στον Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αντίστοιχα, αμερικανικοί διπλωματικοί κύκλοι. Αποφεύγοντας να πέσει στην παγίδα του Λάρι Κινγκ, τόνισε πως δεν τον ευχαριστεί που οι Αμερικανοί διπλωμάτες προκειμένου να διασκεδάσουν τον αποκαλούσαν Μπάτμαν, ενώ αποκάλεσε αγενή τον παραλληλισμό της επαγγελματικής του σχέσης με τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ, με μοναδικό σκοπό να δυσφημήσουν τον έναν από τους δύο. «Η αλήθεια είναι πως η συνεργασία μας αποτελεί σημαντικό παράγοντα της εσωτερικής πολιτικής της χώρας μας, για να είμαι όμως ειλικρινής δεν υποπτευόμασταν ότι αυτή θα μπορούσε να σχολιαστεί τόσο αλαζονικά, τόσο αγενώς και τόσο ανήθικα».

Αυτή ήταν η δεύτερη συνέντευξη που πήρε ο Λάρι Κινγκ από τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Η προηγούμενη ήταν λίγο μετά το ναυάγιο του «Κουρσκ». Τότε ερωτηθείς ο Βλαντιμίρ Πούτιν «τι συνέβη με το “Κουρσκ”», απάντησε: «Βυθίστηκε» – μια απάντηση που προκάλεσε πολλά σχόλια.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_100088_02/12/2010_424405
(2/12/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.