Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Τουρκικά ΜΜΕ




Sabah
Ο Νταβούτογλου στην Αθήνα

Η ανταπόκριση αναφέρεται στο θέμα της στέγασης των πρεσβειών εκατέρωθεν. Αναφέρεται ότι η Τουρκία απέκτησε το κτίριο που βρίσκεται έναντι της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα και ότι από την άλλη πλευρά δόθηκε το πράσινο φώς στην Ελλάδα να κτίσει νέα πρεσβεία στην περιοχή Kavaklidere της Άγκυρας, σε οικόπεδο του οποίου έχει την ιδιοκτησία. Επιπλέον, η εφημερίδα αναφέρει ότι Νταβούτογλου και Δρούτσας υιοθέτησαν πέντε σημεία για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων:

i) Οι δύο χώρες θα απέχουν από στρατιωτικές πτήσεις στο Αιγαίο κατά τη διάρκεια επισήμων εορτών εκατέρωθεν. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Τουρκία έκανε το πρώτο βήμα στο θέμα και δεν πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικές πτήσεις στο Αιγαίο την Καθαρά Δευτέρα. Με τη σειρά της, η Άγκυρα αναμένει να μην πραγματοποιηθούν στρατιωτικές πτήσεις από ελληνικής πλευράς στις 23 Απριλίου, ημέρα, κατά την οποία εορτάζεται στην Τουρκία η Ημέρα της Ανεξαρτησίας.
ii) Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ολοκληρώσουν χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις τις διμερείς διερευνητικές συνομιλίες.
iii) Οι τουρκικές Αερογραμμές (THY) θα εγκαινιάσουν δρομολόγιο από τη Θεσσαλονίκη στην Κωνσταντινούπολη.
iv) Οι υπουργοί υγείας των δύο χωρών θα συμμετάσχουν στο Συμβούλιο Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου Ελλάδας- Τουρκίας.
v) Τον Ιούλιο θα πραγματοποιηθεί κοινό υπουργικό συμβούλιο των δύο χωρών.



Anadolu Ajansi

Ο Νταβούτογλου επισκέφθηκε τη Ξάνθη

Ο τούρκος ΥΠΕΞ Α. Νταβούτογλου επισκέφθηκε την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» και τον «εκλεγμένο μουφτή της Ξάνθης». Σύμφωνα με το τηλεγράφημα ο τούρκος ΥΠΕΞ απευθύνθηκε στους «ομογενείς» στην Τουρκική Ένωση Ξάνθης» που ιδρύθηκε το 1927. Στις δηλώσεις του κάλεσε «τους Τούρκους που ζουν στην Ξάνθη να διατηρήσουν την ενότητα και την αλληλεγγύη μεταξύ τους, να είναι ενεργοί έλληνες πολίτες στον πολιτιστικό, κοινωνικό και οικονομικό τομέα και να μην ξεχνούν ότι ταυτόχρονα είναι και ευρωπαίοι πολίτες». Αργότερα, ο τούρκος ΥΠΕΞ συναντήθηκε και με το «μουφτή» της Ξάνθης Ahmet Mete. Συμπληρώνεται ότι νωρίτερα ο τούρκος ΥΠΕΞ είχε συνάντηση με τον περιφερειάρχη ανατολικής Μακεδονίας Θράκης Άρη Γιαννακίδη.

CNN Turk

Εκδήλωση διαμαρτυρίας για τον Νταβούτογλου στην Κομοτηνή

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ κατά την πρώτη επίσκεψή του στην Δυτική Θράκη μετέβη πρώτα στην Κομοτηνή, στην περιοχή Κοσλούκεμπιρ, και σε ομιλία του σε καφενείο της περιοχής είπε μεταξύ άλλων: «Οι σχέσεις με την Αθήνα βαίνουν καλώς. Αυτό θα έχει απήχηση και σε σας». Ο Νταβούτογλου στην συνέχεια επισκέφθηκε τη Νομαρχία της Κομοτηνής και ομάδα που είχε συγκεντρωθεί εκεί διαμαρτυρήθηκε για τον Νταβούτογλου κρατώντας πανώ που έγραφαν «Τσακίσου από την Κύπρο και από τη Θράκη», «Ναι στο μέλλον για την Ευρώπη» , «Όχι στο Οθωμανικό παρελθόν».

Hürriyet

Ανησυχία του για τις συλλήψεις δημοσιογράφων

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Τουρκία, Marc Pierini σχολίασε ότι ανησυχεί για τις πρόσφατες συλλήψεις δημοσιογράφων σύμφωνα με τον αντιτρομοκρατικό νόμο και δήλωσε ότι το θέμα συζητήθηκε στην πρόσφατη συνάντηση του τούρκου ΥΠΕΞ Νταβούτογλου με τον Επίτροπο για τη Διεύρυνση Stefan Füle. Τέλος, ο Pierini δήλωσε ότι οι συλλήψεις θα αναφερθούν στην ετήσια έκθεση προόδου τον Οκτώβριο αλλά και ότι θα προετοιμασθεί οδικός χάρτης για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Cumhuriyet

Έκθεση για την Τουρκία συζητήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο


Το σχέδιο έκθεσης παραθέτει τα απαραίτητα βήματα για τον εκδημοκρατισμό που χρειάζεται η Τουρκία, εκφράζοντας παράλληλα ανησυχία για την επιδείνωση των συνθηκών για την ελευθερία του τύπου , δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην σημασία που έχει για την Δημοκρατία η ύπαρξη ανεξάρτητων ΜΜΕ, και καλεί την τουρκική κυβέρνηση να τηρήσει τις αρχές που διέπουν την ελευθερία του τύπου. Επίσης το σχέδιο εκφράζει τις ανησυχίες του για τις προσπάθειες κρατικών αξιωματούχων να εμποδίσουν την έρευνα για την δολοφονία του Αρμένιου δημοσιογράφου Hrant Dink. Η εφημερίδα σχολιάζει ότι με την έκθεση αυτή , το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδωσε ένα μάθημα «προχωρημένης δημοκρατίας» στην κυβέρνηση του ΑΚΡ.


Aksam

Κέντρο Ερευνών Οθωμανικής Ιστορίας στην Καβάλα


Το Ινστιτούτο Μεχμέτ Αλή Πασά από την Καβάλα και το Πανεπιστήμιο Μπαχτσεσεχίρ θα ιδρύσουν Κέντρο Ερευνών Οθωμανικής Ιστορίας με κέντρο την Καβάλα. Το εν λόγω Κέντρο θα οδηγήσει στην προσέγγιση Τουρκίας και Ελλάδας από πολιτιστικής πλευράς. Ο Επικεφαλής της Διεύθυνσης των Σχέσεων με τα ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Μπαχτσεσεχίρ Ονούρ Ουισάλ είπε ότι ο ευρισκόμενος στην Ελλάδα ΥΠΕΞ Νταβούτογλου σχεδιάζει να επισκεφθεί σήμερα το κέντρο αυτό. Ο ίδιος είπε ότι το κέντρο που συστάθηκε από το Princeton και από τον καθηγητή Ιστορίας του Πανεπιστημίου Μπαχτσεσεχίρ Heath W. Lowry θα πραγματοποιήσει εργασίες αναφορικά με τον τουρκικό, τον ελληνικό και τον αραβικό κόσμο και πρόσθεσε ακόμα πως στο κέντρο αυτό που θα έχει μια πλούσια βιβλιοθήκη θα δίνονται διαλέξεις και σεμινάρια. Ακόμα θα γίνονται έρευνες σε σχέση με την ιστορία, την φιλοσοφία, την αρχιτεκτονική, τη μουσική και τη ζωγραφική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.