Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Το ΚΥΚΕΜ διοργάνωσε διάλεξη για το Ποντιακό ζήτημα





Το Κυπριακό Κέντρο Μελετών (ΚΥΚΕΜ) διοργάνωσε, με μεγάλη επιτυχία, δημόσια διάλεξη με θέμα: «Το Ποντιακό ως Ευρωπαϊκό ζήτημα», με ομιλητή τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη, πολιτικό επιστήμονα, κοινωνιολόγο και πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.
Ο ομιλητής τόνισε ότι το Ποντιακό καταγράφεται πλέον ως ένα όχι μόνο εθνικό, ελλαδικό, αλλά ένα διεθνές και κύρια ευρωπαϊκό ζήτημα. Οι διαδικασίες ένταξης της Ανατολίας στην Ε.Ε. αλλά και το αίτημα της ιστορίας για σχέσεις αρμονίας ανάμεσα στους λαούς, τα έθνη, τις θρησκείες, τους πολιτισμούς, επαναφέρει το ποντιακό ζήτημα, όχι μόνο ως ζήτημα του παρελθόντος αλλά του μέλλοντος. Ένα ζήτημα του 21ου αιώνα. Σύμφωνα με τον ομιλητή το πρώτο πεδίο είναι το πολιτισμικό, το μορφωτικό. Ο κος Χαραλαμπίδης υποστήριξε ότι λανθασμένα λέγεται ότι πρέπει να εξευρωπαϊστεί η Ανατολία, η Μικρά Ασία. Το αληθινό ζήτημα είναι η επιστροφή, η αναγέννηση των προϋπαρχουσών ευρωπαϊκών ψηφίδων της Μικράς Ασίας, που πολιτικές βίας και ρατσισμού εξόντωσαν, σκέπασαν. Μια τέτοια πολιτισμική ευρωπαϊκή ψηφίδα, κατέληξε ο κος Χαραλαμπίδης, είναι ο Πόντος, όπως είναι το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.