Επιστημονικό-ενημερωτικό ιστολόγιο με βαρύτητα σε θέματα γεωπολιτικής,εξωτερικής πολιτικής και διεθνών σχέσεων. geopoliticsgr@gmail.com
Παρασκευή 8 Μαΐου 2009
Γκιούλ: Πρέπει να λυθεί σύντομα το ζήτημα του Ναγκόρνο - Καραμπάχ
Radikal
(7/5/2009)
Του Murat Yetkin
Ο Γκιούλ, κατά τη χθεσινή μετάβασή του στην Πράγα, απάντησε και στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Κατά την άποψη του τουρκικού ΥΠΕΞ, η πλέον σημαντική λεπτομέρεια των συνομιλιών της Πράγας ήταν η εξής: Η συνάντηση μεταξύ Αλίγεβ – Σαρκισιάν. Αυτή προβλεπόταν να πραγματοποιηθεί στο ΥΠΕΞ της Τσεχίας, μετατέθηκε όμως στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Πράγα, πράγμα που απέδειξε και τη διασύνδεση των ΗΠΑ με το θέμα αυτό.
Οι δύο ηγέτες ανακοίνωσαν ότι συμφώνησαν πάνω στις αρχές μιας ειρηνευτικής διαδικασίας όσον αφορά το θέμα του Άνω Καραμπάχ. Αυτό ακόμη δεν αποτελεί μια συμφωνία ειρήνης. Όμως, σηματοδοτεί τη συνέχιση της ύπαρξης ελπίδων. Οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν εκ νέου μετά από δύο μήνες. Ο Γκιούλ, μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών, είχε ξεχωριστές επαφές μαζί τους.
Υπήρξε, όμως, η εντύπωση ότι λησμονήθηκε πως η Σύνοδος της Πράγας πραγματοποιήθηκε προκειμένου να βρεθεί μια κοινή λύση στα προβλήματα ενέργειας, που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Πάντως, ο Γκιούλ αυτό το συνέδεσε με τη νέα προοπτική, που παρουσιάσθηκε για την εξεύρεση μιας λύσης στο πρόβλημα του Καυκάσου. Χαρακτηριστικά τόνισε: «Το 2009 αποτελεί έτος ευκαιρίας για μια λύση στον Καύκασο. Η ευκαιρία αυτή δεν πρέπει να χαθεί».
Του υπενθυμίσαμε ότι και ο στρατηγός Μπασμπούγ έχει χαρακτηρίσει το 2009 ως έτος ευκαιρίας για την εξουδετέρωση του ΡΚΚ από το Βόρειο Ιράκ. Εκείνος μας απάντησε λέγοντας: «Είναι έτος ευκαιρίας τόσο για τον Καύκασο, όσο και για την τρομοκρατία. Δεν πρέπει να τη χάσουμε. Με την υπάρχουσα κατάσταση ο Καύκασος είναι σαν ένα αδιαπέραστο τείχος. Αυτό μπορούμε να το μετατρέψουμε σε μια δίοδο για όλους».
Τον Γκιούλ συνοδεύουν στην Πράγα ο Τ/ΥΠΕΞ Νταβούτογλου και ο Υπουργός Ενέργειας Γιλντίζ. Το γεγονός δε, ότι το Τ/ΥΠΕΞ εκπροσωπείται τόσο από τον Τ/ΥΠΕΞ, όσο και από τον Τ/ΥΦΥΠΕΞ Απακάν, είναι κάτι το οποίο σηματοδοτεί τη σημασία που αποδίδεται. Δεν πρέπει να μας παραπλανεί το γεγονός ότι τα θέματα ενέργειας έμειναν στη σκιά της διπλωματικής κινητικότητας για την ειρήνη στον Καύκασο. Οι εξελίξεις, αναφορικά με το θέμα αυτό [ενέργεια], είναι έντονες και στην πραγματικότητα συνδέονται με την ειρήνη και τη σταθερότητα στον Καύκασο.
Οι συζητήσεις για το Σύνταγμα:
Ο Πρόεδρος Γκιούλ αναφέρθηκε και στις συναντήσεις, που είχε με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης. Ανέφερε, όμως, ότι δεν θα ήταν πρέπον να προχωρήσει σε λεπτομέρειες. Πάντως, τόνισε ότι συζητήθηκαν θέματα όπως το Συνταγματικό, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αλλά και οι σχέσεις με την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν.
Ο Γκιούλ, αφού εξήγησε ότι το Συνταγματικό στην πραγματικότητα συζητήθηκε πολύ λίγο, ακολούθως μας πληροφόρησε για τα εξής:
● Όταν επιστρέψω, θα συζητήσω τα θέματα αυτά με τον Π/Θ. Άκουσα τους πολιτικούς ηγέτες. Αφού προσθέσω και τις δικές μου απόψεις, θα τις διαμοιραστώ με τον Π/Θ.
● Κατά την άποψή μου, ο μόνος δρόμος, ο οποίος ανοίγεται ενώπιον της Τουρκίας, είναι η ανάδειξη των δημοκρατικών προδιαγραφών. Κατ` εμέ, μπορεί να συνταχθεί ένα Σύνταγμα από μηδενικής βάσης. Ορισμένα άρθρα μπορούν να μείνουν ως έχουν.
● Η πλέον σημαντική υπόθεση είναι η εργασία αυτή να πραγματοποιηθεί κατά τρόπο επιτυχή και περιεκτικά. Πρέπει να ακολουθηθεί μια σωστή μεθοδολογία. Ενίοτε, ο τρόπος είναι σημαντικότερος από τα ουσιώδη.
● Ο Γκιούλ [αναφορικά με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, ότι δηλαδή «το ζήτησε ο Γκιούλ και ο Ερντογάν άλλαξε το προσχέδιο»], είπε: «Σε εμένα, αναφορικά με το προσχέδιο του Συντάγματος, ούτε η κυβέρνηση, αλλά ούτε και η Βουλή, μου παρείχαν κάποια πληροφόρηση ή μου απέστειλαν κάποιο σχέδιο. Κατά συνέπεια, όσα αναφέρονται στο πλαίσιο αυτό δεν απηχούν την πραγματικότητα. Ούτε είχα κάποια συνομιλία με τον Π/Θ για το θέμα αυτό».
● Όσον αφορά το θέμα της δικής μου θητείας, είπα ότι είναι θέμα «απόφασης της Βουλής». Δεν αξιολογώ το θέμα αυτό. Όσο θα μου λένε «το δικό σου καθήκον συνεχίζεται», θα προσπαθώ να το επιτελώ με τον καλύτερο τρόπο.
● Ό,τι πιστεύω πως είναι σωστό, ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα το πράξω. Ο Π/Θ, ως Π/Θ, αλλά και κάθε κρατικός λειτουργός, θα πράξει τα καθήκοντά του. Αυτό δεν το αναφέρω λαμβάνοντας αφορμή από τις αντιδικίες που ξέσπασαν μεταξύ Ντεμιρέλ – Μπουγιούκανιτ [εξαιτίας της αναφοράς Μπουγιούκανιτ, ότι «το κράτος νοσεί»], το αναφέρω υπό γενική έννοια. //
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.