Επιστημονικό-ενημερωτικό ιστολόγιο με βαρύτητα σε θέματα γεωπολιτικής,εξωτερικής πολιτικής και διεθνών σχέσεων. geopoliticsgr@gmail.com
Τετάρτη 13 Μαΐου 2009
Λύση του Κουρδικού στα πρότυπα του Κοσσόβου
Hürriyet
(13/5/2009)
Ο αρχηγός του κουρδικού κόμματος DTP, Αχμέτ Τουρκ, μιλώντας χθες στην Κ.Ο. του κόμματός του, αναφορικά με τις δηλώσεις Γκιουλ για το κουρδικό πρόβλημα, είπε: «Ο Πρόεδρος Γκιουλ αποδέχθηκε το πρόβλημα και, ονοματίζοντάς το, άνοιξε ένα σημαντικό ορίζοντα».
Παράλληλα, ο Μεχμέτ Τουρκ ανέφερε ότι αποτελεί ιστορική υποχρέωση της κυβέρνησης να εργαστεί για μια λύση στο πρόβλημα αυτό, απευθύνοντας έκκληση και στους πολιτοφύλακες να εγκαταλείψουν τα όπλα.
Ο Τουρκ, στη συνέχεια, ανέφερε τα εξής: «Στο Κοσσυφοπέδιο θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των Υπουργών Πολιτισμού μετά από πρόσκληση του Δημοκρατικού Τουρκικού Κόμματος του Κοσόβου. Στο Κόσοβο τα ονόματά τους είναι τουρκικά. Μιλούν την τουρκική και επωφελούνται όλων των δημοκρατικών δικαιωμάτων. Παράλληλα, έχουν και το δικαίωμα να μιλούν στην τουρκική γλώσσα στο Κοινοβούλιο. Εάν η Τουρκία δίνει σημασία στους Τούρκους, οι οποίοι βρίσκονται εκεί και οι οποίοι δεν ξεπερνούν το 5% του πληθυσμού, θα πρέπει να δει και τα δικαιώματα των 20.000.000 συμπατριωτών της. Ό,τι ζητεί η τουρκική κυβέρνηση για την εκεί τουρκική μειονότητα και όσα αιτήματα έχουν εξασφαλιστεί, εάν αυτά εφαρμοστούν σήμερα και στη χώρα μας, δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Σήμερα μας έχει παρουσιαστεί ένα σημαντικό υπόβαθρο για μια λύση. Αυτό πρέπει να αποτελέσει την προτεραιότητα της κυβέρνησης. Το πρόβλημα είναι πολιτικό και τη λύση μπορεί να την πραγματοποιήσει μόνο ένας πολιτικός φορέας. Η επίλυσή του δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί με μερική αλλαγή του Συντάγματος, αλλά στο πλαίσιο ενός νέου Συντάγματος. Εάν χαθούν οι ευκαιρίες, θα έλθουν δύσκολες περίοδοι. Ελάτε όλοι μαζί, μπροστά στη Δημοκρατία, να εξαλείψουμε το κουρδικό πρόβλημα μέσα από έναν πολιτικό διάλογο».
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.