Πέμπτη 14 Μαΐου 2009

Μία δημοσιογράφος δίχασε το καθεστώς στο Ιράν


Των Nazila Fathi και Mark Landler

Η αμετάκλητη απαλλαγή της Αμεικανοϊρανίδας δημοσιογράφου από τις κατηγορίες για κατασκοπεία υπέρ των ΗΠΑ αίρει ένα σημαντικό εμπόδιο για την μελλοντική βελτίωση των σχέσεων της κυβέρνησης Ομπάμα με το Ιράν. Επιπλέον, παράλληλα φέρει στην επιφάνεια και την αστάθεια της κυβέρνησης της Τεχεράνης. Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η τροπή της υπόθεσης Σαμπέρι φέρνει στην επιφάνεια τις διαφωνίες της ιρανικής ηγεσίας ως προς την αντίδραση που θα πρέπει να ακολουθήσει στα πρόσφατα ανοίγματα του προέδρου Ομπάμα. Επίσης αντανακλά τις εσωτερικές πολιτικές ισορροπίες, ένα μήνα πριν από τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές. «Εκείνοι που υποστηρίζουν την προσέγγιση με τις ΗΠΑ, κέρδισαν», σημειώνει ανώτατος αξιωματούχος που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του. «Οι αμερικανικές κινήσεις καλής θέλησης δεν θα συνεχίζονταν αν δεν βρισκόταν μία λύση σε αυτή την υπόθεση», συμπληρώνει.

Αμέσως μετά την απελευθέρωσή, στις πρώτες δημόσιες δηλώσεις της, η κυρία Σαμπέρι ευχαρίστησε όσους της συμπαραστάθηκαν και δήλωσε ότι δεν έχει συγκεκριμένα σχέδια προς το παρόν. Τις επόμενες ημέρες θα επιστρέψει στην Αμερική, σύμφωνα με τη Χίλαρι Κλίντον.

Στη αρχή συνελήφθη επειδή αγόρασε ένα μπουκάλι κρασί, αφού η εμπορία αλκοολούχων ποτών είναι παράνομη στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν. Αργότερα, οι κατηγορίες μετατράπηκαν σε παράνομη άσκηση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος και κατασκοπεία υπέρ των ΗΠΑ. Μετά την αθώωσή της, η ίδια δεν θέλησε να μιλήσει για τη σύλληψή της. Ωστόσο, Αμερικανοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι είχε πολιτικά ελατήρια, σε μια στιγμή που ο πρόεδρος Ομπάμα απλώνει το χέρι του προς το Ιράν έπειτα από τρεις δεκαετίες ψυχρών σχέσεων. Κάποιοι αναλυτές ερμηνεύουν τη σύλληψη ως προσπάθεια επίδειξης δύναμης από το Ιράν τη στιγμή που συζητείται το μέλλον του πυρηνικού προγράμματος της χώρας. Εντούτοις, η προσωπική εμπλοκή των Ομπάμα και Κλίντον στην υπόθεση, μέσω δηλώσεων, κατέστησε σαφές στην Τεχεράνη ότι το πολιτικό κόστος από τυχόν καταδίκη της Σαμπέρι θα είναι μεγαλύτερο απ’ οποιαδήποτε οφέλη.

2 σχόλια:

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.