Πέμπτη 21 Μαΐου 2009

Διαπραγματεύσεις Ουάσιγκτον – Μόσχας για τα πυρηνικά όπλα


Ακύρωση της αντιπυραυλικής ασπίδας ζητάει το Κρεμλίνο 

Γαλλικο, Ροϊτερς


Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με αντικείμενο τη δραματική μείωση των πυρηνικών τους οπλοστασίων επέστρεψαν από χθες Ηνωμένες Πολιτείες και Ρωσία, προσπαθώντας να γεφυρώσουν το χάσμα που είχε ανοίξει ο μονομερής ηγεμονισμός της κυβέρνησης Μπους.

Η έκβαση των διαπραγματεύσεων θεωρείται, σε Δύση και Ανατολή, κρίσιμης σημασίας για την παγκόσμια ασφάλεια, αλλά και για το συνολικό φάσμα των προβλημάτων στις αμερικανο-ρωσικές σχέσεις.

Οι συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών άρχισαν χθες σε ιστορικό κτίριο της ρωσικής πρωτεύουσας. Της αμερικανικής αντιπροσωπείας ηγείται ο υφυπουργός Εξωτερικών Ρόζε Γκότεμολερ και της ρωσικής ο επικεφαλής της αρμόδιας διεύθυνσης του υπουργείου Εξωτερικών, Ανατόλι Αντόνοφ. Με μήνυμά του προς τις δύο αντιπροσωπείες, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ευχήθηκε την αίσια έκβαση των διαπραγματεύσεων.

Αντικείμενο των συζητήσεων αποτελεί η ανανέωση της ιστορικής συμφωνίας μείωσης των στρατηγικών όπλων START-1, την οποία υπέγραψαν ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος και ο τελευταίος ηγέτης της ΕΣΣΔ, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ. Η συμφωνία εκπνέει στις 5 Δεκεμβρίου, γεγονός που καθιστά αρκετά πιεστικά τα χρονικά περιθώρια για την ανανέωσή της, κάτι που αποφάσισαν τον περασμένο μήνα οι πρόεδροι των δύο χωρών, Μπαράκ Ομπάμα και Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Στόχος των δύο ηγετών είναι να μειωθούν οι πυρηνικές κεφαλές κάθε χώρας κάτω από τα όρια που είχαν, κατ’ αρχήν, συμφωνήσει το 2002 οι Τζορτζ Μπους ο νεότερος και Βλαντιμίρ Πούτιν στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας SORT - μεταξύ 1.700 και 2.200 κεφαλών. Η πλειονότητα των αναλυτών συμμερίζεται την εκτίμηση του Αλεξάντερ Πικάγεφ, ειδικού σε θέματα εξοπλισμών στο ρωσικό Ινστιτούτο Παγκόσμιας Οικονομίας και Διεθνών Σχέσεων, κατά την οποία «αν επέλθει συμφωνία, θα πρόκειται για μεγάλο άλμα σε όλες τις πλευρές των διμερών σχέσεων. Αν όμως οι συνομιλίες οδηγηθούν σε αδιέξοδο, θα υπάρξει ισχυρός, αρνητικός αντίκτυπος».

Eνα από τα μεγαλύτερα αγκάθια στην πορεία των διαπραγματεύσεων αντιπροσωπεύει η περίφημη αντιπυραυλική ασπίδα, την οποία σχεδιάζουν να εγκαταστήσουν οι Αμερικανοί σε Τσεχία και Πολωνία - θεωρητικά, με στόχο τους πυραύλους του Ιράν. Την περασμένη εβδομάδα, ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκαθάρισε ότι η Μόσχα, η οποία θεωρεί ότι το αμερικανικό σχέδιο στρέφεται, στην πραγματικότητα, εναντίον της, θα συνδέσει άμεσα τις διαπραγματεύσεις με την αντιπυραυλική ασπίδα. Παραμένει ασαφές, όμως, αν το Κρεμλίνο θέσει την ακύρωση του σχεδίου ως προϋπόθεση για οποιαδήποτε συμφωνία.

Χθες, πάντως, το Ινστιτούτο Ανατολής - Δύσης, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, δημοσιοποίησε έκθεση που ενισχύει τις θέσεις της Μόσχας. Η έκθεση, την οποία συνέταξε κοινή ομάδα Αμερικανών και Ρώσων ειδικών, αναφέρει ότι η σχεδιαζόμενη ασπίδα δεν θα είναι αποτελεσματική απέναντι σε στρατηγικούς πυραύλους του Ιράν και ότι θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να στραφεί εναντίον της Ρωσίας.

Διαφωνίες ανάμεσα στις δύο πλευρές υπάρχουν και αναφορικά με το «μέτρημα» των στρατηγικών όπλων, καθώς η Ρωσία ζητάει να συνυπολογιστούν όλες οι πυρηνικές κεφαλές, διηπειρωτικοί πύραυλοι, βομβαρδιστικά αεροσκάφη και υποβρύχια, ενώ η Αμερική θέλει να υπολογιστούν μόνον όσες εκ των πυρηνικών κεφαλών είναι έτοιμες για εκτόξευση.

Διάλογος για τον Καύκασο

Την ίδια ώρα, στη Γενεύη, άρχιζαν συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Γεωργίας για την ασφάλεια στον Καύκασο. Στις συνομιλίες συμμετείχαν και αντιπρόσωποι της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας, οι οποίες ντε φάκτο ανεξαρτητοποιήθηκαν από τη Γεωργία μετά τον πόλεμο του περασμένου Αυγούστου.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.