Τετάρτη 6 Μαΐου 2009

Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΥΠΕΡΠΤΗΣΕΩΝ


Τρείς χιλιάδες ίχνη τουρκικών αεροσκαφων στο Αιγαίο έχουν εντοπίσει τα ραντάρ της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας από την αρχή έως το τέλος του 2008.  

Σύμφωνα με στοιχεία του ΓΕΕΘΑ κατά την διάρκεια του έτους 452 σχηματισμοί τουρκικών αεροσκαφων έχουν πραγματοποιήσει 1.153 παραβιάσεις και 23 υπερπτήσεις σε νησιά του Αιγαίου. Από αυτά τα αεροσκάφη τα 357 ήταν οπλισμένα και οι αναχαιτίσεις τους από ελληνικά αεροσκάφη εξελιχτήκαν σε σκληρές και επικίνδυνες εμπλοκές. Ειδικότερα το 2009 η τουρκική αεροπορία έχει στοχοποιήσει το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι στέλνοντας μαχητικά F-16 και F-4E να εκτελούν υπερπτήσεις πάνω από τα δυο νησιά πραγματοποιώντας εικονικές προσβολές στόχων αμφισβητώντας για πρώτη φορά κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας σε κατοικημένο έδαφος  

 Επειδή είναι εύκολο και προκαλεί εντυπώσεις η καταγραφή στοιχείων των τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο προτείνεται μια νέα τακτική αντιμετώπισης των τουρκικών υπερπτήσεων στο Αιγαίο. 

Η νέα τακτική αντιμετώπισης των τουρκικών παραβιάσεων- υπερπτήσεων στο Αιγαίο αποτελείται από τα παρακάτω μέτρα:  

Έλεγχος του εθνικού εναέριου χώρου και ειδικότερα της περιοχής Αγαθονήσι-Φαρμακονήσι από τα νεoπαραληφθέντα αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης και έλεγχου Erieye /Embraer-145H της 380 Μοίρας. Μεταφορά των στοιχείων των υπερπτήσεων στο μικτό αεροπορικό κέντρο επιχειρήσεων του NATO (CAOC-7) στη Λάρισα και διπλωματική εκμετάλλευση αναλόγως.

Διασύνδεση των διακλαδικών αντιαεροπορικών –αντιβαλλιστικών μέσων στο σύστημα Διοίκησης και Ελέγχου της Πολεμικής Αεροπορίας. 

Αναδιάταξη και ενεργοποίηση των αντιαεροπορικών –αντιβαλλιστικών συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς Patriot PAC3-S-300PMU1 για προειδοποιητικές αναχαιτίσεις εντός του εθνικού εναέριου χώρου άνευ πυρών. 

Τα αντιαεροπορικά-αντιβαλλιστικά συστήματα με την νέα διάταξη θα παρακολουθούν και θα εγκλωβίζουν τα τουρκικά αεροσκάφη. Οι τούρκοι πιλότοι μετά τον εγκλωβισμό τους θα αντιλαμβάνονται αμέσως από τα ηλεκτρονικά συστήματα προειδοποίησης ότι μπορούν να καταρριφθούν διότι παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο της Ελλάδας. Η φάση αυτή της παραβίασης του εθνικού εναέριου χώρου να μεταδίδεται στο CAOC-7 Λάρισας και στη συνέχεια στο Αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλες για την ανάλογη διπλωματική εκμετάλλευση .

Η χρήση των αντιαεροπορικών-αντιβαλλιστικών συστημάτων είναι μια προωθημένη τεχνολογικά και τακτικά ενέργεια η οποία εφαρμόζεται τελευταίως στο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας από χώρες μέλη του ΝΑΤΟ. Επιτυγχάνει οικονομία- αποτελεσματικότητα και στη περίπτωση μας ενημέρωση των Διεθνών Οργανισμών(ICAO-NATO-EE) για τις επικίνδυνες τουρκικές υπερπτήσεις εντός του εθνικού εναέριου χώρου. 

Τέλος προώθηση σε επιλεγμένα αεροδρόμια ανατολικών νησιών του Αιγαίου μαχητικών αεροσκαφών αναχαίτισης. Σήμερα τα ελληνικά μαχητικά χρειάζονται χρόνο για να αφιχθούν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου οπότε τα τουρκικά μαχητικά είτε έχουν εισέλθει στο FIR Αθηνών και στον εθνικό εναέριο χώρο είτε έχουν αποχωρήσει. Για να εξασφαλιστούν επιτυχείς και ταχύτερες αναχαιτίσεις πρέπει να εξετασθεί η προώθηση μαχητικών επιπέδου σμήνους στα ανατολικότερα αεροδρόμια τα οποία προωθούν τη γραμμή αναχαιτίσεως 60 μίλια ανατολικότερα. Ο κάθε εισβολέας θα αντιμετωπίζεται στα απώτερα όρια του FIR Αθηνών και θα αισθάνεται όταν εισέρχεται στον ελληνικό εναέριο χώρο ότι είναι βέβαιο θύμα της Ελληνικής Αεράμυνας, εάν το θελήσει.
 

Χρήστος. Κουτσογιαννόπουλος

Ταξίαρχος(εα)

Πρώην Δντής Διεθνών Σχέσεων ΥΠΕΘΑ

1 σχόλιο:

  1. Tαξιαρχε συγνωμη αυτα που λες ειναι κουραφεξαλα,ποιος ο λογος να ενεργοποιηθουν τα αντιαεροπορικα αν δεν μπορουν να ριξουν?Για να μαθουν οι τουρκοι τις ικανοτητες μας ωστε να ειναι προετοιμασμενοι σε πραγματικες συνθηκες πολεμου?Απορω πως εγινες ταξιαρχος με τετοιες αποψεις,ασχολησου καλυτερα με τις δημοσιες σχεσεις και αστα αυτα στους επαγγελματιες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.