Επιστημονικό-ενημερωτικό ιστολόγιο με βαρύτητα σε θέματα γεωπολιτικής,εξωτερικής πολιτικής και διεθνών σχέσεων. geopoliticsgr@gmail.com
Κυριακή 3 Μαΐου 2009
Η Ρωσία επαναπατρίζει εξόριστους του Κομμουνισμού
Του Clifford J. Levy
Ο Βασίλι Ρέουτοφ δεν είχε πατήσει το πόδι του στη Ρωσία μέχρι πριν από λίγους μήνες. Τη στιγμή, όμως, που επέστρεψε στη γενέτειρα των γονέων του, ήξερε ότι έφθασε στο σπίτι του. Οι πρόγονοί του, μέλη μίας Ορθόδοξης αίρεσης γνωστής ως Παλαιοί Πιστοί (Old Bilievers), οι οποίοι εγκατέλειψαν την περιοχή του Βλαδιβοστόκ στη ρωσική Άπω Ανατολή τη δεκαετία του 1920, κυνηγημένοι από το Κομμουνιστικό Κόμμα και την εκστρατεία του εναντίον της θρησκείας.
Η οικογένεια Ρέουτοφ εγκαταστάθηκε έτσι στη Νότια Αμερική, όπου αναπαρήγαγε τη ζωή της στη Ρωσία, ελπίζοντας πάντα ότι θα μπορούσαν κάποια ημέρα να επιστρέψουν. Σήμερα, η ώρα αυτή έφθασε επιτέλους. Η κυβέρνηση της Μόσχας καλεί τη ρωσική διασπορά σε παλιννόστηση, σε μία προσπάθεια να αποσοβήσει τη δημογραφική κρίση που βιώνει η χώρα. O κ. Ρέουτοφ και τα δώδεκα μέλη της θρησκευτικής κοινότητας στην Ουρουγουάη που επέλεξαν να επιστρέψουν στη γενέτειρα των γονέων τους ανήκουν στους Ρώσους εκείνους, που αποδέχθηκαν την κυβερνητική πρόσκληση. Το Κρεμλίνο έχει ήδη δαπανήσει περισσότερα από 300 εκατομμύρια δολάρια τα τελευταία δύο χρόνια, για να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα επαναπατρισμού, ενώ κρατικές πηγές εκτιμούν τους δικαιούχους σε πάνω από 25 εκατομμύρια ανθρώπους, πολλοί από αυτούς μέλη ρωσικών μειονοτήτων σε κράτη της πρώην ΕΣΣΔ. Οι Ρώσοι κάτοικοι των χωρών αυτών διαπίστωσαν μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού το 1991, ότι το κλίμα σε βάρος τους ήταν ιδιαίτερα αρνητικό.
Το Κρεμλίνο δεν περιορίζει, όμως, το φιλόδοξο πρόγραμμα στα γειτονικά κράτη, αποστέλλοντας εκπροσώπους του σε κάθε γωνιά της Γης, για να προωθήσουν το πρόγραμμα επαναπατρισμού. Απεσταλμένοι του Κρεμλίνου βρέθηκαν έτσι στη Βραζιλία τον περασμένο μήνα, για να συναντηθούν με κατοίκους χωρών της Λατινικής Αμερικής, που -όπως ο Ρέουτοφ- ανήκουν σε ορθόδοξες αιρέσεις. Ο 36χρονος κ. Ρέουτοφ, που δεν συμμετείχε στη συνάντηση της Βραζιλίας, καθώς είχε ήδη μετοικήσει στη Ρωσία, αποφάσισε να εγκαταλείψει την Ουρουγουάη με τη σύζυγο και τα πέντε παιδιά του, ενώ το παράδειγμά του αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλοι κάτοικοι του χωριού που δημιούργησαν στην Ουρουγουάη.
Η ιστορία των παλιννοστούντων αιρετικών κλείνει ένα από τα τελευταία ημιτελή κεφάλαια της σοβιετικής εποχής, ενώ η προθυμία των Ρώσων «εμιγκρέδων» να επανέλθουν στην πατρίδα τους δείχνει ότι ακόμη και εν μέσω οικονομικής κρίσης, η σύγχρονη Ρωσία παραμένει πιο σταθερή και εύπορη, από ό,τι κάθε άλλη στιγμή της ιστορίας της.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.