Μετά τη νίκη εναντίον των ανταρτών
afp, a.p., reuters
ΚΟΛΟΜΠΟ. Συμφιλιωτικά μηνύματα αλλά και προαναγγελία μόνιμης παρουσίας ισχυρών στρατιωτικών δυνάμεων στις περιοχές των Ταμίλ περιλαμβάνονταν στις χθεσινές εξαγγελίες της κυβέρνησης της Σρι Λάνκα, μετά τη θριαμβευτική νίκη του στρατού εναντίον των ανταρτών Τίγρεων Ταμίλ. Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, σημείωσε ότι ο εμφύλιος συνοδεύτηκε από «πολύ σοβαρή απώλεια ζωών» και ανακοίνωσε ότι στις 22 Mαΐου θα επισκεφθεί τη χώρα.
«Η πατρίδα μας απελευθερώθηκε τελείως από την αυτονομιστική τρομοκρατία», δήλωσε ενώπιον της Βουλής ο πρόεδρος της Σρι Λάνκα, Μαχίντα Ρατζαπάκσα, αναγορεύοντας τη σημερινή ημέρα σε εθνική εορτή.
Οι ινδουιστές Ταμίλ, που αποτελούν το 20% των 20 εκατομμυρίων κατοίκων της Σρι Λάνκα, πολεμούσαν εδώ και 28 χρόνια για την απόσχιση από την πλειοψηφία των Σινχαλέζων και την ίδρυση ανεξάρτητου κράτους στα βόρεια του νησιού. Η ανταρτική οργάνωση Τίγρεις των Ταμίλ χαρακτηρίζεται τρομοκρατική τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την Ε.Ε.
Η κήρυξη της νίκης του στρατού συνέπεσε με την ανακοίνωση του θανάτου του 54χρονου ηγέτη των Τίγρεων Ταμίλ, Βελουπιλάι Πραμπακαράν, τη Δευτέρα. Χθες η κρατική τηλεόραση της Σρι Λάνκα έδειξε εικόνες από το πτώμα άνδρα που έφερε ομοιότητα με τον Πραμπακαράν, διαψεύδοντας τις ανακοινώσεις εξόριστων Ταμίλ ότι ο ηγέτης τους «είναι καλά στην υγεία του».
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, δήλωσε ότι πρέπει να γίνουν βήματα για την πολιτική προσέγγιση των δύο κοινοτήτων. «Πρέπει επειγόντως να κλείσουμε τις πληγές ενός πολέμου που έχει αποξενώσει τις κοινότητες του νησιού επί σχεδόν τρεις δεκαετίες», είπε ο Μπαν Κι Μουν. Ο πρόεδρος Ρατζαπάκσα έκανε κι αυτός αναφορά σε πολιτική διευθέτηση. «Πρέπει να βρούμε μια εγχώρια λύση στο πρόβλημα. Μια λύση αποδεκτή σε όλες τις κοινότητες», είπε.
«Δεν υπάρχουν μειονοτικές κοινότητες σε αυτή τη χώρα, υπάρχουν μόνο δύο κοινότητες, μία που αγαπάει αυτή τη χώρα και μία που δεν την αγαπάει», δήλωσε παράλληλα ο εκπρόσωπος του στρατού, Κεχελίγια Ραμπουκβέλα. Ο Ραμπουκβέλα είπε ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να επιτρέψει στους 250.000 εκτοπισμένους να επιστρέψουν στα χωριά τους, όπου θα συνοδεύονται από ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις.
Η παρουσία αυτή χαρακτηρίστηκε ως μέσο για να σωθούν οι Ταμίλ... από τον εαυτό τους. «Οι Ταμίλ έχουν συνηθίσει σε έναν συγκεκριμένο τρόπο ζωής. Τσακώνονται μεταξύ τους, χρειάζεται να τηρήσουμε τον νόμο και την τάξη», είπε. «Θα χρειαστούμε άλλους 40.000 - 50.000 άνδρες».
Πάνω από 70.000 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες τρεις δεκαετίες εξαιτίας της εμφύλιας διαμάχης, ενώ οι τελικές φάσεις του πολέμου ήταν ιδιαίτερα αιματηρές για τους αμάχους που βρίσκονταν στη διαρκώς συρρικνούμενη ζώνη που ήλεγχαν οι Τίγρεις Ταμίλ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.