Δευτέρα 18 Μαΐου 2009

Διευρύνεται το πεδίο δράσης των Ταλιμπάν τώρα και στο Πακιστάν



Της Sabrina Tavernise

New York Times


Ως άκρως σοβαρή απειλή για τη σταθερότητα και συνοχή του πακιστανικού κράτους αντιμετωπίζεται από τους Αμερικανούς η αναβίωση της συνεργασίας των Ταλιμπάν με τις τοπικές τρομοκρατικές οργανώσεις της επαρχίας Παντζάμπ. Σύμφωνα με πακιστανικές και αμερικανικές πηγές, η συνεργασία αποσκοπεί σε πολλαπλές εισβολές μικρής έκτασης στη συγκεκριμένη επαρχία, ο πληθυσμός της οποίας ξεπερνάει το μισό εκατομμύριο, με τελικό στόχο την κατάλυση της εξουσίας και την επιβολή ισλαμικού νόμου.

Αμερικανοί και Πακιστανοί πράκτορες υποστήριζαν ότι η αιματηρή επιδρομή ενόπλων εναντίον της εθνικής ομάδας κρίκετ της Σρι Λάνκα πριν από μερικές εβδομάδες και η βομβιστική επίθεση στο ξενοδοχείο «Μάριοτ» του Ισλαμαμπάντ το περασμένο φθινόπωρο αποτελούν καρπούς της συγκεκριμένης συνεργασίας. Οι ίδιοι υπογραμμίζουν ότι η κατάσταση στην Παντζάμπ θα τεθεί σύντομα εκτός ελέγχου εφόσον η πακιστανική κυβέρνηση δεν δράσει άμεσα. «Δυστυχώς, ελάχιστοι αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της κατάστασης», τόνισε ανώτατος αξιωματούχος της αστυνομίας στην Πουντζάμπ. «Αν αποσταθεροποιήσεις την Πουντζάμπ, έχεις αποσταθεροποιήσει ολόκληρη τη χώρα», πρόσθεσε ο ίδιος.


Ψάχνουν για κρησφύγετα

Είναι πλέον αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι οι Ταλιμπάν και τα μέλη της Αλ Κάιντα δέχονται αφόρητες πιέσεις από τις επιδρομές των μη επανδρωμένων αμερικανικών αεροσκαφών κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν και ως εκ τούτου στρέφονται προς το εσωτερικό του Πακιστάν τόσο για να εκδικηθούν, όσο και σε αναζήτηση νέων κρησφυγέτων. Ξένοι παρατηρητές και δημοσιογράφοι αναφέρουν ότι η επιρροή των ενόπλων αυξάνεται διαρκώς στην περιφέρεια Ντέρα Γκαζί Χαν, η οποία βρίσκεται στην καρδιά της Παντζάμπ. Ορισμένα χωριά στο βόρειο τμήμα της επαρχίας, μάλιστα, σχεδόν ελέγχονται από τους ενόπλους. Σε τουλάχιστον πέντε πόλεις, επίσης, όπως η Μουλτάν, αρκετοί καταστηματάρχες έχουν γίνει αποδέκτες απειλών από τους ενόπλους διότι δεν εφαρμόζουν τα προβλεπόμενα από τη σαρία.

«Η κατάσταση διαρκώς χειροτερεύει», παραδέχτηκε αστυνομικός από την περιοχή της Ντέρα Γκαζί Χαν. Την άποψή του συμμερίζονται Αμερικανοί αξιωματούχοι. Ο Μπρους Ρόντελ, λόγου χάρη, ο οποίος ολοκλήρωσε πρόσφατα την αναθεώρηση για την πολιτική των ΗΠΑ στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν, ισχυρίστηκε ότι το δίκτυο των Ταλιμπάν στην Παντζάμπ έχει διευρυνθεί σημαντικά. «Οι σύνδεσμοι που υπήρχαν πάντα έχουν ενισχυθεί και πλέον επιδεικνύονται δημόσια», πρόσθεσε ο πρώην αξιωματούχος της CIA και νυν σύμβουλος της κυβέρνησης Ομπάμα.

Οι παραστρατιωτικές οργανώσεις της Παντζάμπ διατηρούν επαφές με τους Ταλιμπάν από τη δεκαετία του ’80. Κάποιες από τις οργανώσεις αυτές διαθέτουν μέλη τα οποία είχαν συμμετοχή στην προωθούμενη από τις πακιστανικές μυστικές υπηρεσίες εξέγερση εναντίον των Ινδών στο Κασμίρ. Άλλες έχουν στοχοποιήσει αποκλειστικά τους σιίτες. Παράλληλα, Πακιστανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι το 10% των ενόπλων που δρουν στις μεθόριες περιοχές κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν προέρχεται από την Παντζάμπ. Πρόκειται, φυσικά, για συμμαχία που δεν στηρίζεται αποκλειστικά σε ιδεολογικές ταυτίσεις. «Η φύση της συμμαχίας είναι τακτική», δήλωσε στέλεχος της CIA υπό τον όρο της ανωνυμίας του. Οι Ταλιμπάν και οι Άραβες της Αλ Κάιντα διαθέτουν χρήμα, κέντρα εκπαίδευσης και βομβιστές αυτοκτονίας. Οι παραστρατιωτικοί της Παντζάμπ παρέχουν λογισμική υποστήριξη και αναλαμβάνουν αναγνωριστικές αποστολές. Η συνεργασία, πάντως, μπήκε σε νέες βάσεις μετά την αιματηρή πολιορκία του κόκκινου τεμένους, όπου είχαν εγκλωβιστεί φανατικοί ισλαμιστές το 2007, από τον πακιστανικό στρατό.


Στρατηγικό σημείο

Η περιοχή του Ντέρα Γκαζί Χαν είναι, ούτως ή άλλως, ιδιαίτερα ευάλωτη. Η ομώνυμη πόλη αντιμετωπίζει πρόβλημα φτώχειας, τη στιγμή που οι θρησκευτικές σχολές που πρόσκεινται στο φανατικό Ισλάμ πληθαίνουν. Παράλληλα, φιλοξενεί μία εκ των εγκαταστάσεων για τον απεμπλουτισμό ουρανίου της χώρας και βρίσκεται σε μια στρατηγικής σημασίας διασταύρωση του εθνικού οδικού δικτύου. Ο ένας δρόμος θεωρείται η κεντρική οδική αρτηρία προς την καρδιά του Πακιστάν και ο άλλος συνδέει την επαρχία του Μπαλουχιστάν, η οποία αποτελεί προπύργιο των Ταλιμπάν, με τις αυτόνομες μεθοριακές περιοχές.

Παρ’ όλα αυτά, η κατάσταση στην Πουντζάμπ δεν θυμίζει ακόμα την αντίστοιχη στην κοιλάδα του Σουάτ, η οποία βρίσκεται υπό τον απόλυτο έλεγχο των Ταλιμπάν. Υπάρχουν, όμως, αρκετές ομοιότητες. Όπως και στην κοιλάδα της Σουάτ, οι Ταλιμπάν εκμεταλλεύονται την απουσία ικανής αστυνομικής δύναμης, την απουσία της κεντρικής εξουσίας και τον φόβο του πληθυσμού, το πιο φτωχό τμήμα του οποίου στρέφεται προς τους μουλάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.