Τρίτη 26 Μαΐου 2009

Ο Μπερνάρ Κουσνέρ εγκαινίασε τον πρώτο γαλλικό ναύσταθμο στον Αραβικό Κόλπο


AFP

ΑΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ. Τα εγκαίνια του πρώτου γαλλικού ναυστάθμου στον Αραβικό Κόλπο προετοίμασε με τη χθεσινή του επίσκεψη στο Αμπού Ντάμπι των Ενωμένων Αραβικών Εμιράτων ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ.

Η Γαλλία θα προσφέρει σε αντάλλαγμα στα ΕΑΕ τεχνογνωσία για την κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικού και προηγμένα στρατιωτικά αεροσκάφη τύπου «Ραφάλ».

Ενίσχυση των σχέσεων

Γάλλοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι ο γαλλικός ναύσταθμος θα οδηγήσει σε ενίσχυση των σχέσεων με τα Εμιράτα, τον τρίτο μεγαλύτερο εξαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, θα βοηθήσει στον αγώνα κατά της πειρατείας και θα προστατεύσει το εμπόριο. Τα επίσημα εγκαίνια του ναυστάθμου θα πραγματοποιηθούν σήμερα, παρουσία του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί, που αναμένεται το πρωί στην πρωτεύουσα των Ενωμένων Αραβικών Εμιράτων.

«Ποσοστό 90% των ευρωπαϊκών εμπορικών συναλλαγών γίνονται μέσω θαλάσσης και για τον λόγο αυτό οφείλουμε να διασφαλίσουμε τις οδούς ναυσιπλοΐας από και προς τον Αραβικό Κόλπο και να επαναφέρουμε τη σταθερότητα στην περιοχή. Ο ναύσταθμος θα έχει ως κύρια αποστολή την εκπαίδευση και τη στήριξη των συμμάχων της Γαλλίας στην περιοχή», είπε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών.

Τις ελπίδες του Μπερνάρ Κουσνέρ για μεγάλες παραγγελίες γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών ήλθε όμως να διαψεύσει με χθεσινές του δηλώσεις ο σεΐχης Ζαγέντ αλ-Ναχαγιάν, που αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση του Αμπού Ντάμπι «χρειάζεται λίγο ακόμη χρόνο» για να ολοκληρώσει τις συνομιλίες με τη γαλλική κατασκευάστρια εταιρεία. Ενδεχόμενη συμφωνία θα αποτελούσε σημαντική επιτυχία για τη γαλλική κατασκευάστρια αεροσκαφών Dassault Aviation, που δεν έχει εξασφαλίσει ακόμη ούτε ένα συμβόλαιο με κράτη του εξωτερικού για το υπερσύγχρονο μαχητικό της, το Rafale.

Πήραν τα Eurofighter

Τον Ιούνιο του 2008 η κυβέρνηση των Εμιράτων είχε εκφράσει έντονο ενδιαφέρον για αντικατάσταση του στόλου των 60 μαχητικών τύπου «Μιράζ 2000» που διαθέτει, με ισάριθμα «Ραφάλ». Παρότι η Dassault είχε εγκαινιάσει συνομιλίες με τη Σαουδική Αραβία, με στόχο την πώληση μαχητικών «Ραφάλ», το σαουδαραβικό βασίλειο προτίμησε να παραγγείλει αεροσκάφη Eurofighter από τη βρετανική EADS.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.