Πέμπτη 14 Μαΐου 2009

Νέο στρατιωτικό δόγμα τώρα από τη Μόσχα



Απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια θεωρεί την αντιπυραυλική «ομπρέλα»
ΜΟΣΧΑ. Στον κατάλογο των πλέον σοβαρών απειλών για την παγκόσμια ασφάλεια κατατάσσει την αμερικανική αντιπυραυλική άμυνα και τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς πολυσέλιδη έκθεση του Κρεμλίνου που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, ορίζοντας το νέο και «σαρωτικό» σύμφωνα με Δυτικούς αναλυτές στρατιωτικό δόγμα της Ρωσίας. Με το νέο στρατιωτικό δόγμα, η Μόσχα υπογραμμίζει ότι επιθυμεί ισότιμη και εφ’ όλης της ύλης συνεργασία με την Ουάσιγκτον «στη βάση του κοινού συμφέροντος», ενώ σημειώνει ότι θα επιδιώξει τη διατήρηση πυρηνικής ισορροπίας με τις ΗΠΑ.


Εκθεση του Κρεμλίνου
«Η αστάθεια της υπάρχουσας παγκόσμιας και περιφερειακής αρχιτεκτονικής, προσανατολισμένης, ειδικά στην ευρωατλαντική ζώνη, μόνο προς την κατεύθυνση του ΝΑΤΟ... αποτελεί ολοένα και μεγαλύτερη απειλή έναντι των εγγυήσεων για την παγκόσμια ασφάλεια», ανέφερε η έκθεση, που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Κρεμλίνου στο Διαδίκτυο, μία ημέρα μετά την έγκρισή της από τον πρόεδρο Μεντβέντεφ. Το Κρεμλίνο χαρακτηρίζει «απαράδεκτη» την επέκταση του ΝΑΤΟ προς χώρες που γειτονεύουν με τη Ρωσία, σε μια έμμεση αλλά προφανή αναφορά στην Ουκρανία και στη Γεωργία. Σε ό, τι αφορά την αμερικανική αντιπυραυλική ασπίδα, η έκθεση, που τιτλοφορείται Εθνική Στρατηγική Ασφαλείας, σημειώνει: «Η προοπτική εδραίωσης της παγκόσμιας και περιφερειακής ασφάλειας θα χαθεί σε περίπτωση που αναπτυχθούν στην Ευρώπη στοιχεία του αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος»... «Οι απειλές κατά της στρατιωτικής ασφάλειας είναι: η πολιτική μιας σειράς ηγετικών ξένων χωρών, που στοχεύει στη συντριπτική στρατιωτική ηγεμονία, κυρίως στον τομέα των στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων».
Στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής ασφαλείας, η Μόσχα θα επιδιώξει «την πλέον οικονομική οδό διατήρησης της πυρηνικής ισορροπίας με τις ΗΠΑ, στον τομέα των στρατηγικών επιθετικών όπλων». Παράλληλα, θα προσπαθήσει να αποφύγει μια ψυχροπολεμική κούρσα εξοπλισμού. Σύμφωνα με το νέο στρατιωτικό δόγμα, «η Ρωσία θα ακολουθήσει μια λογική και ρεαλιστική εξωτερική πολιτική, αποφεύγοντας τη δαπανηρή αντιπαράθεση, περιλαμβανομένης νέας κούρσας εξοπλισμού».
Στον ρωσικό κατάλογο των πλέον σοβαρών απειλών κατά της παγκόσμιας ασφάλειας κατατάσσονται επίσης η τρομοκρατία, η διάδοση πυρηνικών όπλων, το έιτζ, ο αλκοολισμός και οι επιπτώσεις της κρίσης. Οι διεθνείς σχέσεις, προειδοποιεί η έκθεση, θα διαμορφωθούν από μάχες που θα γίνουν για τις πηγές της ενέργειας, που μπορεί να πυροδοτήσουν συρράξεις στα σύνορα της Ρωσίας.


Μάχες για την ασφάλεια
«Στο μέλλον, η διεθνής πολιτική θα εστιαστεί στην εξασφάλιση πηγών ενέργειας, περιλαμβανομένων των πηγών της Μέσης Ανατολής, της Θάλασσας Μπάρεντς και άλλων περιοχών της Αρκτικής. «Εν μέσω του ανταγωνισμού για τις φυσικές πηγές, απόπειρες χρήσης στρατιωτικής βίας για την επίλυση προβλημάτων που θα προκύψουν, δεν μπορούν να αποκλειστούν», υπογράμμισαν οι συντάκτες της Εθνικής Στρατηγικής Ασφαλείας. «Η υπάρχουσα ισορροπία δυνάμεων κοντά στα σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των συμμάχων της μπορεί να παραβιαστεί». Η νέα στρατηγική αποτελεί ευρεία αναθεώρηση προηγούμενων θέσεων της Μόσχας, παρατήρησε ο αναλυτής Φιοντόρ Λουκιάνοφ. Η έμφαση που δίδεται στους οικονομικούς παράγοντες αντανακλά μιαν «αλλαγή σκέψης». «Κατά τη γνώμη μου, πρόκειται για σημαντική στροφή προς πιο σύγχρονο τρόπο κατανόησης της εθνικής ασφάλειας και των κοινωνικο-οικονομικών παραγόντων».
Δείτε επίσης.Η κρίση ΝΑΤΟ - Ρωσίας Geopolitics-Gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.