Δευτέρα 18 Μαΐου 2009

Σαφείς προειδοποιήσεις από την ΕΕ


Zaman
(15/5/2009) 


Στις 19 Μαίου πρόκειται να συγκληθεί στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Σύνδεσης Τουρκίας – Ε.Ε., το οποίο αποτελεί και το ανώτατο όργανο αποφάσεων. Στη Σύνοδος αυτή αναμένεται να συμμετάσχουν ο Τ/ΥΠΕΞ Νταβούτογλου και ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. Εγκεμέν Μπαγίς. 

Το προσχέδιο σχετικής έκθεσης της Ε.Ε., το οποίο αποτελείται από 19 σελίδες, υπάρχουν οι εξής σημαντικές προειδοποιήσεις:

• Όσον αφορά το Στρατό: Δεν πρέπει να μιλά για θέματα, τα οποία δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητές του.
• Δικαστική Εξουσία: Πρέπει να είναι αμερόληπτη, ανεξάρτητη, αξιόπιστη και διάφανη.
• Μεταρρυθμίσεις: Δεν πρέπει να ξεχαστεί η υπόθεση για αναζωογόνηση των μεταρρυθμίσεων.
• Επιπρόσθετο Πρωτόκολλο: Πρέπει, βάσει του Πρωτοκόλλου αυτού, να ανοίξουν οι λιμένες και οι αερολιμένες στους Ε/κ. 

Όσον αφορά τα μειονοτικά δικαιώματα, στην έκθεση σημειώνονται τα εξής: 
«Όσον αφορά το θέμα των μειονοτήτων και των πολιτιστικών δικαιωμάτων, αντιμετωπίζεται με ικανοποίηση το γεγονός της έναρξης τηλεοπτικών εκπομπών στην κουρδική γλώσσα, καθώς και της ραδιοφωνικής εκπομπής στην αρμενική γλώσσα. Παράλληλα, όμως, πρέπει να επιλυθούν και τα προβλήματα της ελληνικής μειονότητας αναφορικά με το θέμα της εκπαίδευσης και του ιδιοκτησιακού. Επιπλέον, η Ε.Ε. σημειώνει ότι οι Έλληνες αντιμετωπίζουν προβλήματα σε θέματα κληρονομιάς και τίτλων ιδιοκτησίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.