Reuters
– Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε χθες ότι πραγματοποίησε τη δεύτερή της πυρηνική δοκιμή μετά εκείνη του 2006. Ποιο είναι, όμως, το πραγματικό μέγεθος της απειλής για τη διεθνή ασφάλεια;
– Πρέπει, κατ’ αρχάς, να αποσαφηνιστούν οι πυρηνικές δυνατότητές της σε στρατιωτικό επίπεδο. Εικάζεται ότι η Βόρεια Κορέα έχει παραγάγει αρκετές ποσότητες ουρανίου για την παραγωγή από έξι μέχρι δώδεκα κεφαλών, ενώ είναι βέβαιο ότι έχει αναπτύξει ένα υποτυπώδες πυρηνικό όπλο. Πιθανότατα, όμως, δεν κατέχει την απαραίτητη για την τοποθέτηση του όπλου σε πύραυλο τεχνολογία σμίκρυνσης. Επιπλέον, τα σοβιετικής εποχής βομβαρδιστικά που διαθέτει δεν είναι σε θέση να εισβάλουν επιτυχώς στον εναέριο χώρο της Ιαπωνίας ή των ΗΠΑ και ως εκ τούτου εκτιμάται πως θα χρειαστεί να περάσουν αρκετά χρόνια προκειμένου η χώρα να είναι σε θέση να απειλήσει με πυρηνικό ολοκαύτωμα τους αντιπάλους της.
– Πόσο σοβαρή είναι, λοιπόν, η απειλή;
– Το πυρηνικό πρόγραμμα της Β. Κορέας δεν αποτελεί σοβαρή απειλή, δεδομένου ότι το καθεστώς δεν μοιάζει ικανό να παραγάγει μια λειτουργική πυρηνική κεφαλή. Τις επόμενες ημέρες, πάντως, οι μελέτες γύρω από την προχθεσινή δοκιμή θα δείξουν αν οι Βορειοκορεάτες σημείωσαν πρόοδο. Η πραγματική απειλή αφορά τους εκατοντάδες πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς που μπορούν να πλήξουν τη Νότια Κορέα και τμήματα της Ιαπωνίας. Αμερικανικό ινστιτούτο στρατηγικών ερευνών υπολογίζει ότι το καθεστώς μπορεί να κάνει ρίψη περισσοτέρων από 500.000 βλήματα σε διάστημα μικρότερο των 60 λεπτών στο νότιο τμήμα της χερσονήσου. Ενδεχόμενη επίθεση με χημικά και βιολογικά όπλα θα προκαλέσει τεράστιο οικονομικό πλήγμα. Θα αποτελούσε όμως και κίνηση αυτοκτονίας, καθώς μια αμερικανική αντεπίθεση θα ισοπέδωνε κυριολεκτικά τη Β. Κορέα.
– Πού βρίσκονται οι πυρηνικές εγκαταστάσεις της Βόρειας Κορέας;
– Η καρδιά του πυρηνικού προγράμματος βρίσκεται στη Γιονγκμπιόν, 100 χλμ. βόρεια της πρωτεύουσας, Πιονγιάνγκ. Εκεί βρίσκονται εγκαταστάσεις παραγωγής πυρηνικών καυσίμων, καθώς και κέντρα ανάπτυξης όπλων.
– Μπορεί, τελικά, η διπλωματία να αποφέρει αποτελέσματα;
– Μάλλον όχι. Επί σειρά ετών, η Βόρεια Κορέα χρησιμοποιεί την απειλή της στρατιωτικής βίας προκειμένου να εκβιάσει παραχωρήσεις από τις μεγάλες δυνάμεις και η πλειοψηφία των αναλυτών αμφιβάλλει αν θα απολέσει το ισχυρότερο χαρτί της όσο ο Κιμ Γιονγκ Ιλ παραμένει στην εξουσία. Τα πυρηνικά όπλα αποτελούν επίσης μέρος του αμυντικού δόγματος του Κιμ Γιονγκ Ιλ, το οποίο στηρίζεται στη «διαρκή απειλή της αμερικανικής εισβολής».
– Πόσο πραγματική είναι η απειλή διάδοσης της πυρηνικής τεχνολογίας του καθεστώτος;
– Είναι υπαρκτή. Η προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση υποπτευόταν ότι η Βόρεια Κορέα βοήθησε τη Συρία να αναπτύξει το δικό της πυρηνικό πρόγραμμα. Μπορεί το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας να είναι απαρχαιωμένο, πλην όμως, η χώρα στερείται οικονομικών πόρων και δεν θα διστάσει να πουλήσει τεχνογνωσία σε κράτη που επιθυμούν να παραγάγουν όπλα με πλουτώνιο.
Πηγή : ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.