Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2009

Περίπου 1.960 χριστιανοί έχουν σκοτωθεί από το 2003 στο Ιράκ



Ο συνολικός αριθμός τους έχει μειωθεί δραματικά μετά την έναρξη του πολέμου, σύμφωνα με μία θρησκευτική οργάνωση.

Περίπου 1.960 χριστιανοί του Ιράκ έχουν σκοτωθεί σε επεισόδια βίας στη χώρα, μετά την υπό την ηγεσία των ΗΠΑ εισβολή το 2003, ανέφερε χθες, Σάββατο, μία θρησκευτική οργάνωση.

Σύμφωνα με την Πολιτιστική Ένωση Χαλδαίων για την Ειρήνη στο Ιράκ, ο αριθμός των χριστιανών στο αραβικό κράτος έχει μειωθεί δραματικά. Υπολογίζεται πως μόνο το ένα τέταρτο των 2,1 εκατομμυρίων χριστιανών που ζούσαν εκεί πριν από τον πόλεμο παραμένει στη χώρα.

Άλλες εκτιμήσεις φέρουν τον αριθμό των χριστιανών κατοίκων του Ιράκ να είναι λίγο υψηλότερος, αλλά λένε επίσης ότι ο αριθμός τους έχει τουλάχιστον πέσει στο μισό.

«Οι χριστιανοί στο Ιράκ διαβιούν σε άθλιες συνθήκες», δήλωσε ο Χάουαλ Ζιγκίγια Μάσο και η θρησκευτική οργάνωση, σύμφωνα με το ιρακινό πρακτορείο ειδήσεων Φωνές του Ιράκ.

Νωρίτερα, την περασμένη εβδομάδα, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι πέντε τραυματίστηκαν από βομβιστική επίθεση κοντά σε δύο εκκλησίες στη Μοσούλη (βόρειο Ιράκ), ενώ προκλήθηκαν ζημιές στα κτίρια.



Την Παρασκευή, έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ Ιρακινών χριστιανών και μειονοτήτων του Σαμπάκ κοντά σε μία εκκλησία στην πόλη Μπαρτάλα, επίσης στο βόρειο Ιράκ, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες.

Κάτοικοι του Σαμπάκ, που είναι σιίτες μουσουλμάνοι, και χριστιανοί συγκρούστηκαν κοντά στην εκκλησία της πόλης μετά το τέλος της λειτουργίας των Χριστουγέννων, έπειτα από κατηγορίες ότι οι χριστιανοί κατέβασαν ένα πόστερ του εγγονού του προφήτη Μωάμεθ, Χουσέιν, που ήταν αναρτημένο κοντά στην εκκλησία.

Αξιωματικοί ασφαλείας επενέβησαν προκειμένου να αποκαταστήσουν την τάξη.

Η Μοσούλη και τα περίχωρά της είναι από τις πιο πολύμορφες, εθνοτικά και θρησκευτικά, περιοχές στο Ιράκ και επίσης μία από τις πιο επικίνδυνες, καθώς σχεδόν καθημερινά σημειώνονται βομβιστικές επιθέσεις και επεισόδια με πυροβολισμούς μέσα και γύρω από την πόλη.

Πηγή: http://www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.