Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2009

H Toυρκία έθεσε εκτός νόμου το κουρδικό κόμμα DTP


Εκτός νόμου έθεσε το κουρδικό Κόμμα για μια Δημοκρατική Κοινωνία (DTP) το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας, κρίνοντάς το ένοχο για διασυνδέσεις με αντάρτες του ΡΚΚ. «Η απαγόρευση του DTP αποφασίστηκε λόγω των επαφών του με τρομοκρατική οργάνωση και επειδή μετετράπη σε πυρήνα των δραστηριοτήτων εναντίον της ακεραιότητας της χώρας μας», είπε ο πρόεδρος του Δικαστηρίου Χασάν Κιλίτς, ανακοινώνοντας την αγωνιωδώς αναμενόμενη από Κούρδους και μη ετυμηγορία.

Αυτή βασίστηκε στο κατηγορητήριο του γενικού εισαγγελέα Αμπντουραχμάν Γιαλτσίνκαγια, του ίδιου που επιχείρησε ανεπιτυχώς το 2008 να θέσει εκτός νόμου το κυβερνών Κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης. Η δυσμενής για το DTP και τους υπό δικαστική δίωξη ηγέτες του εξέλιξη θα προκαλέσει αναταράξεις και εντάσεις στο πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας.

Πρωτίστως θα δημιουργήσει εμπλοκές στη Δημοκρατική Πρωτοβουλία, δηλαδή την προσέγγιση με τους Κούρδους του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, σε χρόνο συγκυριακά δύσκολο λόγω Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ενώ η τουρκική πλευρά εμφανίζεται ως γεφυροποιός Κούρδων, Αράβων και σιϊτών στο Ιράκ.

Η Ε.Ε. έχει προειδοποιήσει ότι η απαγόρευση του DTP, η πολλοστή εις βάρος κουρδικών κομμάτων τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, θα αποτελέσει παραβίαση των δικαιωμάτων των Κούρδων, ο σεβασμός των οποίων -όπως και των υπολοίπων μειονοτήτων- συνιστά βασική προϋπόθεση για την πρόοδο της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας.

Πηγή : http://news.kathimerini.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.