Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2009

Πληθώρα παραλείψεων για βομβιστή


ΟΥΑΣIΓΚΤΟΝ. Συνεχίζονται οι έρευνες για τα κενά ασφαλείας στο σύστημα διεθνών αερομεταφορών, εξαιτίας των οποίων λίγο έλειψε η χριστουγεννιάτικη πτήση 253 της Northwest Airlines, από το Αμστερνταμ στο Ντιτρόιτ, να καταλήξει σε τραγωδία.

Η κυβέρνηση της Υεμένης επιβεβαίωσε χθες ότι ο Νιγηριανός επίδοξος βομβιστής, Ουμάρ Φαλούκ Αμπντουλμουταλάμπ, είχε περάσει δύο μακρές περιόδους διαμονής στη χώρα, ως φοιτητής σε κολέγιο εκμάθησης της αραβικής γλώσσας.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ δεν είχαν στείλει καμία προειδοποίηση στην Υεμένη ότι επρόκειτο για ύποπτο άτομο, οπότε δεν παρακολουθούνταν. Σημειώνεται ότι ο ίδιος ο πατέρας του Αμπντουλμουταλάμπ είχε ειδοποιήσει τις αμερικανικές αρχές ότι ο γιος του είχε πιθανώς ασπαστεί εξτρεμιστικές απόψεις.

Ως εκ τούτου, ο υπουργός Πληροφοριών της Υεμένης απέδωσε χθες ευθύνες στην Ουάσιγκτον για την ολιγωρία της να μοιραστεί τη συγκεκριμένη πληροφόρηση.



Η Αμερικανίδα υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Τζάνετ Ναπολιτάνο, παραδέχθηκε εμμέσως ότι υπήρξαν παραλείψεις, αφού o Αμπντουλμουταλάμπ ήταν στη «μαύρη λίστα» του βρετανικού υπουργείου Εσωτερικών και δεν του επιτρεπόταν η είσοδος στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ δεν υπήρχε αντίστοιχη απαγόρευση για τις ΗΠΑ. Το παρακλάδι της Αλ Κάιντα που ανέλαβε την ευθύνη για το χτύπημα ειρωνεύτηκε τα μέτρα ασφαλείας.

Πηγή: http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.