Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

Συνέντευξη Davutoğlu


Ο υπουργός Εξωτερικών Ahmet Davutoğlu, δήλωσε ότι η παρουσία στο NATO και η διαδικασία των συνομιλιών για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελούν στρατηγική προτεραιότητα της Τουρκίας.Πρόσθεσε ωστόσο το εξής:«Αυτό όμως δεν σημαίνει πως μπορούμε να παραμελήσουμε τη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Αφρική».

Ο υπουργός Davutoğlu, παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στο περιοδικό Newsweek σε σχέση με την εξωτερική πολιτική που ακολουθεί τον τελευταίο καιρό στην περιοχή η Τουρκία και με τις σχέσεις Τουρκίας-Αμερικής.

Ερωτηθείς για τη μεριά που βρίσκεται η Τουρκία, πράγμα το οποίο ανυπομονούν να μάθουν πολλοί σύμμαχοί της έπειτα από την επίσκεψη Erdoğan στο Ιράν, αποσαφήνισε τα παρακάτω:

«Εμείς είμαστε μια χώρα της Ευρώπης και της Ασίας. Έχουμε απευθείας πρόσβαση στα Βαλκάνια, τον Καύκασο και τη Μέση Ανατολή. Επομένως η τουρκική εξωτερική πολιτική οφείλει να εμπεριέχει πολλές περιοχές και να είναι πολυδιάστατη. Η παρουσία μας στο NATO και η διαδικασία των ενταξιακών συνομιλιών με την Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελούν στρατηγική προτεραιότητα της Τουρκίας. Ωστόσο οι δυνατές αυτές σχέσεις δεν σημαίνουν πως θα παραμελήσουμε τη Μέση Ανατολή, την Ασία, την Κεντρική Ασία, τη Βόρεια Αφρική ή την Αφρική.»

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας υπογράμμισε πως εφαρμόζουν την πολιτική «πρόβλημα μηδέν με τους γείτονες» όχι μόνο με το Ιράν αλλά και το Ιράκ, τη Συρία και τις χώρες που δεν είναι μουσουλμανικές όπως Γεωργία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Ρωσία, Ρουμανία και τους άλλους γείτονες.

Ο Ahmet Davutoğlu σημείωσε πως η Τουρκία ακολουθεί μια σταθερή εξωτερική πολιτική χάρη στην οποία έχει άριστες σχέσεις στην περιοχή της.

Καλούμενος να κάνει σύγκριση μεταξύ των περιόδων Ομπάμα και Μπους στις σχέσεις με την Αμερική, εκτίμησε ότι είναι πολύ καλύτερη η διοίκηση Ομπάμα η οποία προτιμά να συμβουλεύεται τους συμμάχους.

Ο υπουργός Εξωτερικών ερωτηθείς για το πού βλέπει την Τουρκία και τον εαυτό του μετά από 10 χρόνια απάντησε λέγοντας:«Βλέπω μια χώρα που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και που διατηρεί τον ενεργό ρόλο της στο ΝΑΤΟ».

Πρόσθεσε τέλος πως δεν πιστεύει ότι οι στόχοι αυτοί είναι ανεπίτευκτοι μέχρι το 2023 οπότε θα γιορταστούν τα 100 χρόνια της Δημοκρατίας της Τουρκίας.

Δηλώσεις Bağış σχετικά με την ενταξιακή πορεία
Ο Τούρκος υπουργός είπε πως η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη είναι προκαταλυμμένη κατά της Τουρκίας


Ο Υπουργός Άνευ Χαρτοφυλακίου και επικεφαλής των ενταξιακών διαβουλεύσεων Egemen Bağış δήλωσε ότι η πλήρους ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. είναι προς όφελος όλων.

Ο Egemen Bağış ο οποίος βρίσκεται στην προεδρεύουσα της Ε.Ε. Σουηδία προέβη σε δηλώσεις σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκία εν όψει της σύσκεψης της Μικτής Συμβουλευτικής Επιτροπής Τουρκίας-Ε.Ε.

Ο Τούρκος Υπουργός αφού σημείωσε ότι η ενταξιακή πορεία διακόπηκε από αιτίες που πηγάζουν από μερικές χώρες δήλωσε ότι κάποιοι μπλόκαραν την έναρξη των συνομιλιών σε 18 κεφάλαια.

«Οι χώρες μέλη της Κοινότητας πρέπει να αξιολογήσουν ξανά αυτή τη στάση τους. Οι μεταρρυθμίσεις μας και η ενταξιακή μας πορεία συνεχίζεται παρόλα τα εμπόδια» είπε χαρακτηριστικά ο Bağış.

Ο επικεφαλής των ενταξιακών διαβουλεύσεων σημείωσε ότι στην Ευρωπαϊκή κοινή γνώμη υπάρχουν προκαταλήψεις και άγνοια σχετικά με την Τουρκία και ότι επιτάχυναν τις εργασίες για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.

ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ - TRT

Επικίνδυνη Διπλωματία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας συζητά για το ρόλο της χώρας του, ως αναπτυσσόμενης περιφερειακής δύναμης.

Έχει χαθεί στα αλήθεια η Τουρκία για τη Δύση; Μετά τα τελευταία φλερτ της Άγκυρας με κράτη όπως η Συρία και το Ιράν, οι δυτικοί αναλυτές προσπαθούν απεγνωσμένα να εκτιμήσουν το αν η Τουρκία απεμπολεί την Ευρώπη και τις ΗΠΑ για χάρη του μουσουλμανικού κόσμου. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ahmet Davutoglu, συζητά με δημοσιογράφους του NEWSWEEK για το ΝΑΤΟ, το Ιράν, τον πρόεδρο Ομπάμα, και το σκεπτικό που χαρακτηρίζει τη νέα τουρκική διπλωματία.

Newsweek: Πολλοί από τους σύμμαχους της Τουρκίας αναρωτιούνται, ιδίως μετά τη τελευταία επίσκεψη του πρωθυπουργού Recep Tayyip Erdogan στο Ιράν, με ποιους είναι η Τουρκία;
Davutoglu: Πριν απαντήσω στο ερώτημα θα πρέπει να λάβετε υπόψη τη γεωγραφία και την ιστορία της Τουρκίας. Είμαστε ευρωπαϊκή αλλά και ασιατική χώρα. Έχουμε άμεση πρόσβαση στα Βαλκάνια, στο Καύκασο, και στη Μέση Ανατολή. Ως εκ τούτου, η εξωτερική μας πολιτική θα πρέπει να είναι πολυδιάστατη και διαμοιρασμένη γεωγραφικά. Αποτελούμε επίσης μέρος της ευρωπαϊκής ιστορίας. Η ιστορία περισσοτέρων από 20 χωρών των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής μπορεί να μελετηθεί μόνο με χρήση των τουρκικών αρχείων. Έχουμε περισσότερους Βόσνιους στη Τουρκία από όσους βρίσκονται στην ίδια τη Βοσνία, περισσότερους Αλβανούς από την Αλβανία, και επίσης Κούρδους και Άραβες. Εξαιτίας αυτών των ιστορικών συνδέσεων, όλα αυτά τα κράτη περιμένουν πολλά από εμάς.

Newsweek: Όμως στη διάρκεια του ψυχρού πολέμου είσαστε ολοκληρωτικά, σύμμαχος των ΗΠΑ.
Davutoglu: Ο ψυχρός πόλεμος ήταν ένα στατικό διεθνές περιβάλλον. Υπήρχαν δυο μόνο επιλογές. Ή ήσουν μέλος του ΝΑΤΟ ή του Συμφώνου της Βαρσοβίας. Δεν υπήρχε τρίτος δρόμος. Μετά το πέρας του ψυχρού πολέμου, αναδύθηκε μια νέα δυναμική κατάσταση, και η Τουρκία έπρεπε να αναλάβει ένα ρόλο εξωτερικής πολιτικής σε διάφορες περιοχές, άσχετα με το εθνικό ή θρησκευτικό τους περιβάλλον. Ο θεσμικός όμως ρόλος της Τουρκίας ως μέλος του ΝΑΤΟ παραμένει. Είναι ο σημαντικότερος δεσμός της Τουρκίας. Και ο βασικός σκοπός της χώρας μου είναι η ενσωμάτωση μας στην Ευρώπη. Η ιστορία μας και η κουλτούρα μας είναι μέρος της Ευρώπης, και η προσπάθεια εκσυγχρονισμού που κάνουμε είναι παράλληλη με την ανάπτυξη στην Ευρώπη. Η συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ και η διαπραγματευτική διαδικασία με την Ε.Ε. αποτελούν στρατηγική προτεραιότητα για την Τουρκία. Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θα αγνοήσουμε τη Μέση Ανατολή, την Ασία, τη Κεντρική Ασία, ή την Αφρική.

Newsweek: Η φιλία με το Ιράν δεν αντιτίθεται στη συμμετοχή σας στο ΝΑΤΟ;
Davutoglu: Οι σχέσεις μας με το Ιράν δεν είναι κάτι το καινούργιο. Τα σύνορα μεταξύ των δυο χωρών, έχουν μείνει αμετάβλητα για 370 χρόνια. Εφαρμόζουμε μια πολιτική «μηδενικών προβλημάτων» με τους γείτονές μας. Όχι μόνο με το Ιράν, αλλά και με το Ιράκ και τη Συρία, καθώς και με μη μουσουλμανικές χώρες όπως η Γεωργία, η Βουλγαρία, η Ελλάδα, η Ρωσία, η Ρουμανία, και με όλους γενικά τους γείτονές μας. Όλες οι σχέσεις μας στη περιοχή έχουν βελτιωθεί. Η Ρωσία αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο εμπορικό μας εταίρο. Οι σχέσεις μας με τη Γεωργία και την Ελλάδα είναι εξαιρετικές. Πρόκειται για μια διαρκή πολιτική μας σε όλα τα επίπεδα. Δεν μπορεί να πει κανείς πως δίνουμε ειδική προτεραιότητα στο Ιράν. Το ερώτημα πρέπει να τεθεί διαφορετικά: Είναι συμβατή η πολιτική των μηδέν προβλημάτων με τους γείτονές μας, με την υποψηφιότητά μας για ένταξη στην Ε.Ε. και ως μέλος του ΝΑΤΟ; Από τη δική μας τη πλευρά, ναι είναι. Αυτό αποτελεί και τη γενικότερη πολιτική φιλοσοφία της Ε.Ε. που αναδύθηκε μέσα από την εξαφάνιση των προβλημάτων μεταξύ των κρατών μελών της. Ομοίως θέλουμε να επιτύχουμε και μια ζώνη σταθερότητας και ασφάλειας γύρω μας. Αυτή είναι και η ευρωπαϊκή προσέγγιση, βασισμένη στην ευρωπαϊκή φιλοσοφία και στις ευρωπαϊκές αξίες. Αν μελετήσει κανείς τη γερμανική Ostpolitik (ύφεση με το σοβιετικό μπλοκ) της δεκαετίας του `60, τότε εύκολα θα καταλάβει τη τουρκική ανατολική πολιτική του 2009.

Newsweek: Η Τουρκία είναι σήμερα σε θέση να ασκεί επιρροή σε βαθμό που δεν μπορούσε εδώ και πολλά χρόνια. Μήπως αυτό σημαίνει πως η Τουρκία προέκυψε ως ένας από τους νικητές του πολέμου με το Ιράκ;
Davutoglu: Θα είχαμε την ίδια εξωτερική πολιτική αναφορικά με τη Μέση Ανατολή, ακόμη και αν δεν είχε διεξαχθεί ο πόλεμος στο Ιράκ. Η πολιτική μας δεν είναι καιροσκοπική αλλά βασίζεται σε σταθερές αρχές. Προκειμένου να έχουμε μια νέα, ευημερούσα, σταθερή, ασφαλή Μέση Ανατολή, εφαρμόζουμε μια προληπτική διπλωματία ειρήνης. Για αυτό και ξεκινήσαμε απευθείας συζητήσεις μεταξύ Ισραήλ και Συρίας. Έτσι μπορέσαμε να φέρουμε κοντά τους Σουνίτες στο Ιράκ, και να τους πείσουμε να συμμετάσχουν πολιτικά το 2005. Είμαστε δραστήριοι στα πολιτικά του Λιβάνου έτσι ώστε να εξομαλυνθούν οι σχέσεις μεταξύ των αντιπάλων, αλλά και για να πετύχουμε ανακωχή πυρός στη λωρίδα της Γάζας. Προσπαθούμε επίσης να επιλύσουμε ζητήματα που αφορούν στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, υπογράψαμε συμφωνίες με την Αρμενία, και προχωρήσαμε προς διευθέτηση της κόντρας μεταξύ Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν. Στη διάρκεια της κρίσης στη Γεωργία θέσαμε σε εφαρμογή τη πλατφόρμα σταθερότητας και συνεργασίας του Καυκάσου, και παίξαμε διαμεσολαβητικό ρόλο μεταξύ Βοσνίας- Ερζεγοβίνης και Σερβίας.

Newsweek: Όμως ο πόλεμος στο Ιράκ δημιούργησε ένα κενό εξουσίας που τώρα εσείς έρχεστε να συμπληρώσετε.
Davutoglu: Ο ίδιος αυτός ο πόλεμος δημιούργησε επίσης και μεγάλους κινδύνους για τη Τουρκία. Ένα τέτοιου τύπου διεθνές ζήτημα, δημιουργεί ρίσκα και πλεονεκτήματα συγχρόνως. Το πώς θα ερμηνευτεί και το πώς θα απαντηθεί, εξαρτάται από τη πολιτική θέληση της χώρας. Η Τουρκία εφαρμόζει μια σταθερή εξωτερική πολιτική. Ως εκ τούτου διατηρούμε εξαιρετικές σχέσεις στη περιοχή. Αλλά αυτό οφείλεται στην εξωτερική μας πολιτική και όχι στο πόλεμο του Ιράκ. Είμαστε ειλικρινείς, δραστήριοι, και δεν έχουμε αλλάξει την πολιτική μας εξαιτίας κάποιων βραχυπρόθεσμων συμφερόντων και συγκυριών.

Newsweek: Η επιτυχία που επιδεικνύει η Τουρκία στην επίλυση περιφερειακών προβλημάτων εμπνέεται από την Ευρώπη;
Davutoglu: Η Ευρώπη αποτελεί ένα θαυμάσιο παράδειγμα προς μίμηση. Η γενιά που πολέμησε στον Β`Π.Π. και προκάλεσε το θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων, ήταν η ίδια γενιά που δημιούργησε την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θέλουμε να είμαστε μέρος αυτού του παραδείγματος, και να μεταφέρουμε την εμπειρία αυτή σε άλλες περιοχές.

Newsweek: Οι σημερινές σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ είναι καλύτερες από ότι ήταν στην εποχή της κυβέρνησης Μπούς;
Davutoglu: Πολύ καλύτερες. Το στυλ του Ομπάμα ευνοεί την πολυπλευρικότητα, τις συνεννοήσεις, τη συνεργασία μεταξύ συμμάχων, σε αντίθεση με το παρελθόν όπου η εκάστοτε πολιτική αποφασίζονταν και εφαρμόζονταν χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τους συμμάχους.

Newsweek: Τι θέλουν οι ΗΠΑ από την Τουρκία;
Davutoglu: Αν μου επιτρέπετε, αυτό το ερώτημα είναι της λογικής του ψυχρού πολέμου. Υποθέτει πως υπάρχει μια μόνο δύναμη, οι ΗΠΑ, που πάντα θέλουν κάτι από εμάς. Η συμμαχία όμως προϋποθέτει μοίρασμα αρμοδιοτήτων. Αν ρωτήσετε τη κα Κλίντον ποια είναι τα 10 πιο σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζει η αμερικανική εξωτερική πολιτική, και αν ρωτούσατε και εμένα, θα απαντούσαμε με την ίδια λίστα προβλημάτων: Ιράκ, Αφγανιστάν, Παλαιστίνη, ενεργειακή ασφάλεια, Καύκασος, Βαλκάνια. Έχουμε τα ίδια προβλήματα και συνεπώς προσπαθούμε να τα επιλύσουμε μέσα από τη συνεργασία.

Newsweek: Πως βλέπετε τον εαυτό σας και τη Τουρκία σε δέκα χρόνια από σήμερα;
Davutoglu: Βλέπω ένα κράτος που κατάφερε να πετύχει την οικονομική ενσωμάτωση και να έχει στέρεες σχέσεις με τους γείτονές του. Επίσης βλέπω ένα κράτος μέλος της Ε.Ε. με σημαντικό ρόλο μέσα στο ΝΑΤΟ και που παίζει μεγάλο ρόλο όχι μόνο σε θέματα ασφαλείας, αλλά και σε οικονομικούς οργανισμούς όπως είναι το G20. Δεν πιστεύω πως αυτοί οι στόχοι θα είναι απραγματοποίητοι μέχρι το 2023, που αποτελεί και την 100η επέτειο της ίδρυσης της τουρκικής δημοκρατίας.

Newsweek: Δίνετε έμφαση στη κριτική κατά του Ισραήλ στηριζόμενοι σε μια ηθική βάση. Δεν βλάπτεται όμως η τουρκική εξωτερική πολιτική με το να μην κριτικάρετε το Σουδάν για όσα συνέβησαν στο Νταρφούρ;
Davutoglu: Εργαστήκαμε σκληρά προκειμένου να επιτευχθεί διάλογος μεταξύ των διάφορων πλευρών στο Νταρφούρ και της κυβέρνησης του Σουδάν. Όταν ο πρόεδρος Omar al-Bashir επισκέφτηκε τη Τουρκία, ο πρόεδρός μου του άσκησε ανοιχτή και ειλικρινή κριτική. Πιστεύουμε πως καταφέραμε να πετύχουμε μια ηθικά υπεύθυνη σχέση με το Σουδάν.

ANTINEWS.GR

«Γίναμε σκλάβοι της αντιπαράθεσής μας»


Συνέντευξη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Γιώργο Παπανδρέου.«Ως ακαδημαϊκός είχα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η ελληνοτουρκική αντιπαράθεση στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου, από τη δεκαετία του ΄50, ήταν και άχρηστη και περιττή. Έβλαψε και τις δύο χώρες.Ήταν μια μεγάλη σπατάλη χρόνου και ενέργειας. Γίναμε σκλάβοι της αντιπαράθεσής μας.
Βασίσαμε όλη μας την εξωτερική πολιτική, κι εμείς κι εσείς, σε μια παρεξήγηση: ότι οι σχέσεις μας είναι, μοιραία, ανταγωνιστικές, ότι αν κάτι είναι καλό για τον έναν, τότε είναι οπωσδήποτε κακό για τον άλλον. Πρέπει να ελευθερωθούμε από αυτή την παρεξήγηση. Πρέπει να πάψουμε να σπαταλάμε ενέργεια και χρήματα σε μια κούρσα εξοπλισμών και αντιπαράθεσης. Σας διαβεβαιώ ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν πάψει πια να είναι για εμάς το θέμα της εξωτερικής μας πολιτικής. Είναι ένα σοβαρό θέμα, που μας απασχολεί. Αλλά όχι το θέμα».

Ο καθηγητής Αχμέτ Νταβούτογλου, ο άνθρωπος που διηύθυνε, ώς πρόσφατα, από τα παρασκήνια την τουρκική εξωτερική πολιτική και τώρα πια βγήκε στο προσκήνιο ως υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, μίλησε στα «ΝΕΑ» μία ώρα μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, στην Αθήνα. Θέμα της συζήτησής τους ήταν η περίφημη επιστολή Ερντογάν στον Γ. Παπανδρέου.

«Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στην Τουρκία αμέσως μετά την εκλογή του ήταν μια πολύ σημαντική χειρονομία. Ήταν μια ενθάρρυνση, ώστε αμέσως μετά να αποστείλει ο κ. Ερντογάν μια επιστολή στην οποία καθρεφτίζεται το όραμά μας για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Συζητήσαμε σήμερα αναλυτικά όλα τα θέματα που έθιγε η επιστολή αυτή. Έμεινα εξαιρετικά ικανοποιημένος από την αντίδραση της ελληνικής πλευράς. Ο κ. Παπανδρέου είναι ένας άνθρωπος με όραμα. Το ίδιο και ο κ. Ερντογάν. Και εντυπωσιάστηκα διαπιστώνοντας σήμερα ότι το όραμα αυτό, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, συμπίπτει σε πολλά σημεία».

Ο κ. Νταβούτογλου περίμενε ότι θα λάβει σήμερα και την επίσημη απάντηση στην επιστολή Ερντογάν. Δεν την έλαβε. Η απάντηση Παπανδρέου θα φθάσει αργότερα μέσω της ελληνικής πρεσβείας στην Άγκυρα. Η Αθήνα δεν βιάζεται. Αλλά ο κ. Νταβούτογλου δηλώνει πολύ ικανοποιημένος. «Αυτό που θέλαμε ήταν να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση, όχι να λάβουμε μια τυπική απαντητική επιστολή. Και η συζήτηση διεξήχθη σήμερα».

Η κεντρική ιδέα της επιστολής Ερντογάν είναι να δημιουργηθεί μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ένας Μηχανισμός Στρατηγικής Συνεργασίας σε υψηλό επίπεδο, ανάλογος με αυτούς που η Τουρκία δημιούργησε με το Ιράκ, τη Συρία και τη Ρωσία. Με τη Συρία ο μηχανισμός αυτός οδήγησε πρόσφατα σε μια κοινή συνεδρίαση των υπουργικών συμβουλίων των δύο χωρών υπό τη συμπροεδρία των δύο Πρωθυπουργών, στη διάρκεια του οποίου υπεγράφησαν 48 συμφωνίες. Ένα ανάλογο μοντέλο προτείνει στην ελληνική πλευρά η Άγκυρα. «Με πολύ εντατικότερους ρυθμούς», τονίζει ο κ. Νταβούτογλου, «γιατί με την Ελλάδα έχουμε περισσότερα κοινά απ΄ ό,τι με οποιονδήποτε άλλον γείτονά μας». Η ελληνική πλευρά επιφυλλάσσεται.

Οι παραβιάσεις
Για τα ακανθώδη προβλήματα- και τα συγκεκριμένα θέματα που συζήτησε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό- ο κ. Νταβούτογλου δεν ήθελε να μιλήσει. Τον ρώτησα για τα επεισόδια παραβιάσεων και αερομαχιών στον εναέριο χώρο του Αιγαίου για παράδειγμα. Απάντηση: «Είχαμε επί πολλά χρόνια διερευνητικές συνομιλίες για τα θέματα αυτά και κάποια πρόοδος υπήρξε. Πρέπει να επιταχύνουμε. Το Αιγαίο είναι η κοινή μας θάλασσα. Η γεωγραφία του είναι περίπλοκη. Θέτει πολλά συγκεκριμένα θέματα υφαλοκρηπίδας, θαλασσίων διόδων, διαδρόμων αεροπλοΐας, κ.λπ. Ως ακαδημαϊκός αρνούμαι να πάρω θέση αν η μία πλευρά έχει δίκιο και η άλλη άδικο. Λέω όμως ότι αυτή η περίπλοκη γεωγραφία μπορεί να μετατραπεί σε πλεονέκτημα αντί για πρόβλημα, αν συμφωνήσουμε σε ένα κοινό όραμα για το μέλλον. Είναι η ευθύνη μας, ως πολιτικών ηγετών, να λύσουμε αυτά τα προβλήματα.


Και είμαι αισιόδοξος. Νομίζω ότι ήρθε η ώρα».
Το ίδιο και για το Κυπριακό. Στα ερωτήματα για τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις απάντησε εξηγώντας ένα στρατηγικό δόγμα. Η ασφάλεια της Τουρκίας, υποστηρίζει, προϋποθέτει τη μετατροπή της Ανατολικής Μεσογείου σε ζώνη ειρήνης, ανάπτυξης και σταθερότητας. «Και η Κύπρος είναι το κλειδί για να επιτύχουμε αυτή την αλλαγή. Γι΄ αυτό υποστηρίζουμε μια λύση βιώσιμη, δίκαιη, που να ενώνει το νησί, να εγγυάται τα δικαιώματα και των δύο κοινοτήτων και να σέβεται στις παραμέτρους του ΟΗΕ, στην προοπτική της συνύπαρξης Ελλάδας, Τουρκίας και ενωμένης Κύπρου στην Ενωμένη Ευρώπη». Κι αν δεν υπάρξει θετική κατάληξη στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις; «Δεν θέλω να το σκέφτομαι. Σήμερα συμφωνήσαμε στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ ότι πρέπει να επιλυθούν όλες οι παγωμένες διενέξεις».

ΕΙΠΕ:
Βασίσαμε όλη μας την εξωτερική πολιτική, κι εμείς κι εσείς, σε μια παρεξήγηση: ότι οι σχέσεις μας είναι, μοιραία, ανταγωνιστικές, ότι αν κάτι είναι καλό για τον έναν, τότε είναι οπωσδήποτε κακό για τον άλλον. Τα τελευταία 7-8 χρόνια κύλησαν χωρίς ούτε μία κρίση. Αν συγκρίνετε τις περασμένες δεκαετίες με τη δεκαετία του 2000, η διαφορά είναι πολύ μεγάλη. Μέσα στα επόμενα χρόνια θα μπορούσαμε να σημειώσουμε θεαματική πρόοδο

http://www.tanea.gr

1 σχόλιο:

  1. Οι επίσημες δηλώσεις του τούρκου ΥΠΕΞ εκτιμώ, ότι χρήζουν προσεκτικής ανάγνωσης και μελέτης από το Ελληνικό ΥΠΕΞ. Πίσω από τις χειρονομίες καλής θέλησης της γείτονος χώρας κρύβονται οι σκοπιμότητες της, οι οποίες έχουν καθημερινή πρακτική εφαρμογή στις παραβάσεις και παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου εις βάρος της Χώρας με την οποία επιθυμεί να δημιουργήσει "με πολύ εντατικότερους ρυθμούς" ένα "μοντέλο συνεργασίας". Παρ' ολα αυτά αποφεύγει να απαντήσει σε ερωτήματα, όπως: "Ως ακαδημαϊκός αρνούμαι να πάρω θέση αν η μία πλευρά έχει δίκιο και η άλλη άδικο"

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.