Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

Νέα βρετανική στρατηγική στο Αφγανιστάν


Το Λονδίνο παρουσιάζει την Τρίτη τη νέα του στρατηγική κατά των απωλειών από εκρηκτικά στις άκρες του δρόμου στο Αφγανιστάν.

Το Λονδίνο αναμένεται να ανακοινώσει αύριο Τρίτη το σχέδιό του για την καταπολέμηση των αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών, που τοποθετούνται στις άκρες των δρόμων στο Αφγανιστάν, τακτική η οποία έχει αποβεί άκρως μοιραία μέσα στο 2009 για τα βρετανικά στρατεύματα.

Το πρόγραμμα αυτό θα χρηματοδοτηθεί με 150 εκατ. λίρες (245 εκατ. ευρώ) για τρία χρόνια, τόνισε στον Τύπο Βρετανός υπεύθυνος κατά τη διάρκεια της χθεσινής επίσκεψης του πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν, ο οποίος συναντήθηκε με τον Αφγανό πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι κι παρακολούθησε βρετανικά στρατεύματα σε γυμνάσια.

Το 2009 αποδείχθηκε η πλέον αιματηρή χρονιά για τα βρετανικά στρατεύματα (100 νεκροί σε σύνολο 237 από την άφιξη τους στο Αφγανιστάν το 2001) μετά τον πόλεμο στα Φόκλαντ. Το 80% των νεκρών ήταν αποτέλεσμα των αυτοσχέδιων μηχανισμών που είχαν τοποθετηθεί στους αφγανικούς δρόμους.

Τα πρώτα 50 εκατ. του προγράμματος θα διατεθούν για την ειδική εκπαίδευση των οπλιτών και για ένα κέντρο ανάλυσης των μηχανισμών που θα κατάσχονται. Άλλα 10 εκατ. θα διατεθούν για τη στρατολόγηση άλλων 400 ναρκαλιευτών.



«Αξιοθαύμαστοι» για τις ακλόνητες πεποιθήσεις τους οι Ταλιμπάν

Οι Ταλιμπάν θα πρέπει να θεωρούνται αξιοθαύμαστοι «για τις ακλόνητες πεποιθήσεις τους, την πίστη και την πίστη του ενός προς τον άλλον», τονίζει ο αγγλικανός στρατιωτικός επίσκοπος Στέφεν Βένερ στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Ντέιλι Τέλεγκραφ.

Θα είναι δύσκολο να βρεθεί μία λύση στο Αφγανιστάν εάν τους περιγράφουμε απλώς «ως δαίμονες», τονίζει ο ίδιος.

«Υπάρχουν πολλά απ'όσα υποστηρίζουν οι Ταλιμπάν που εμείς στη Δύση δεν μπορούμε να αποδεχθούμε, όμως το να υποστηρίζουμε μονόχορδα πως ό,τι κάνουν είναι κακό, δεν βοηθά την κατάσταση», τονίζει ο πρώην επίσκοπος του Ντόβερ, ο οποίος ορίσθηκε επίσκοπος των βρετανικών δυνάμεων από τον αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπουρι Ρόουαν Ουΐλιαμς.

Ο Βένερ εκτιμά πως «οι μέθοδοι πολέμου τους δεν είναι ούτε έντιμοι, ούτε αποδεκτοί», όμως δεν οδηγεί πουθενά «η δαιμονοποίησή τους». «Δεν θα πρέπει να λησμονούμε πως πολλοί άνθρωποι βρίσκονται υπό την επήρειά τους και πολλούς και διάφορους λόγους και δεν μπορούμε να βάζουμε όλους στο ίδιο τσουβάλι», προσθέτει.

Ο Βένερ εκφράζει επίσης τον θαυμασμό του για τη θυσία των βρετανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν (100 νεκροί αυτό το έτος επί συνόλου 237 από το 2001), με την ευκαιρία της επίσκεψης του Βρετανού πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν στην περιοχή.

Κατηγορίες πρώην αξιωματούχου κατά Τόνι Μπλερ

Πρώην ανώτατος αξιωματούχος της βρετανικής κυβέρνησης κατηγορεί τον πρώην πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ πως έβαλε τους Βρετανούς στον πόλεμο θέλοντας «να κολακεύσει» τις ΗΠΑ, τονίζεται σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Times.

Ο πρώην διευθυντής των δικαστικών διώξεων του υπουργείου Δικαιοσύνης εισαγγελέας Κεν Μακ Ντόναλντ αντέδρασε έντονα στην εκμυστήρευση του Μπλερ στο δίκτυο BBC ότι θα είχε εμπλέξει τη Βρετανία στον πόλεμο του Ιράκ ακόμη και εάν γνώριζε πως η Βαγδάτη δεν διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής.

Ο ίδιος χρησιμοποίησε μία «ανησυχητική πρόφαση» για να παρασύρει τη χώρα στον πόλεμο, παραπλανώντας τους Βρετανούς, υποστηρίζει ο πρώην αξιωματούχος. Ο Μακ Ντόναλντ υποστηρίζει πως η προοπτική να μοιρασθεί με τους Αμερικανούς την εξουσία σε αυτήν την υπόθεση «του φούσκωσε τα μυαλά».

Ο Τόνι Μπλερ θα καταθέσει σε ακρόαση διερευνητικής επιτροπής για τον πόλεμο στο Ιράκ τον Ιανουάριο.

Η συμμαχία «Σταματήστε τον Πόλεμο» αξιώνει να ασκηθούν «δικαστικές διώξεις» κατά του Μπλερ «εάν επαναλάβει αυτήν την ομολογία εγκλημάτων πολέμου και ενώπιον της διερευνητικής επιτροπής» .

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.