Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

Θα καταθέσουν τρεις πρώην στρατιωτικοί



Σημείο καμπής στην περιβόητη δίκη της Εργκένεκον θεωρείται η κατάθεση, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, του πρώην αρχηγού του ναυτικού, ναυάρχου Οζντέν Ορνέκ, του πρώην αρχηγού των χερσαίων δυνάμεων στρατηγού Αϊτάτς Γιαλμάν και του πρώην αρχηγού αεροπορίας Ιμπραήμ Φιρτινά. Οι τρεις κλήθηκαν να καταθέσουν από τους ανακριτές που διεξάγουν τις έρευνες για την Εργκένεκον, συνωμοτική οργάνωση που κατηγορείται ότι σχεδίαζε την ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν και δολοφονίες πολιτικών και διανοουμένων. Οι Ορνέκ, Γιαλμάν και Φιρτινά, που αποστρατεύθηκαν το 2004, θα ερωτηθούν για σχέδια πραξικοπήματος, γνωστά με τις κωδικές ονομασίες «Σεληνόφως», «Ξανθό κορίτσι» και «Γάντι», που αναφέρονται σε καταγραφές ημερολογίου, αποσπάσματα του οποίου είχε δημοσιεύσει το 2007 το περιοδικό «Νοκτά» αποδίδοντας τις καταγραφές στον ναύαρχο Ορνέκ. Και τότε διετάχθη έρευνα, όχι εις βάρος του Ορνέκ, που διέψευσε τα πάντα, αλλά εις βάρος του αρχισυντάκτη του Νοκτά, Αλπέρ Γκορμούς, με κατάληξη την απαγόρευση του περιοδικού.

Σύμφωνα με τα αποσπάσματα που δημοσιεύθηκαν, ο Ορνέκ κατέγραψε με κάθε λεπτομέρεια το σχέδιο πραξικοπήματος «Ξανθό κορίτσι» των Γιαλμάν, Φιρτινά και του διοικητή της Χωροφυλακής Σενέρ Ερουιγκούρ, σήμερα προέδρου του Συλλόγου για τον Ατατούρκ, που επεξεργαζόταν και χωριστό σχέδιο, γνωστό σαν «Σεληνόφως». Η συνωμοσία δεν ευοδώθηκε, λόγω της απροθυμίας ορισμένων ανώτερων αξιωματικών, της αμερικανικής στάσης και λόγω της «δημοκρατικής αντίδρασης» του τότε αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Χιλμί Οζκιόκ, που απέρριψε προτάσεις για ανατροπή της κυβέρνησης, τις οποίες παρουσίασε ο επίσης απόστρατος σήμερα στρατηγός Λεβέντ Ερσοζ.

«Δεν θα ισχυριστώ ότι έγινε απόπειρα πραξικοπήματος, δεν θα ισχυριστώ όμως και ότι δεν έγινε», είχε δηλώσει προς την εφημερίδα «Μιλιέτ» ο στρατηγός Οζκιόκ.

http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.