Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

Aλλοι 30.000 Αμερικανοί στο Αφγανιστάν



Με χρονοδιάγραμμα αποχώρησης

AFP, A.P., Reuters

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Με 30.000 επιπλέον Αμερικανούς στρατιώτες θα ενισχυθεί η Πολυεθνική Δύναμη του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν (ISAF), όπως επιβεβαίωσε χθες τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος) ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην ακαδημία αξιωματικών «Γουέστ Πόιντ». Οι ενισχύσεις θα αρχίσουν να καταφθάνουν άμεσα και η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός έξι μηνών, με στόχο να αναστραφεί η ροή του πολέμου και να ηττηθούν οι ισλαμιστές αντάρτες Ταλιμπάν, οι οποίοι ελέγχουν πλέον μεγάλο μέρος της αφγανικής επικράτειας. Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ρασμούσεν, εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Συμμαχίας θα συνδράμουν με «τουλάχιστον 5.000 ακόμη» στρατιώτες. Ηδη, η Βρετανία επιβεβαίωσε την αποστολή 500 επιπλέον ανδρών στο Αφγανιστάν, η Πολωνία μελετά την αποστολή άλλων 600, ενώ ανάλογες είναι και οι προθέσεις της Ιταλίας, της Τσεχίας, αλλά και χωρών που δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ, όπως η Νότια Κορέα και η ΠΓΔΜ.

Ωστόσο, οι μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις τηρούν προς το παρόν στάση αναμονής και διαμηνύουν ότι θα λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις μετά τη σύνοδο του ΟΗΕ για το Αφγανιστάν, η οποία θα διεξαχθεί στα τέλη Ιανουαρίου. Προς το παρόν, ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βέστερβελε, αρκέστηκαν σε δηλώσεις υποστήριξης και επιδοκιμασίας των αποφάσεων του κ. Ομπάμα.


Aσφάλεια, εκπαίδευση
Την ικανοποίησή του για τους επιπλέον στρατιώτες εξέφρασε και ο διοικητής της ISAF, στρατηγός Στάνλεϊ Μακρίσταλ, υπογραμμίζοντας ότι «θα κάνουν μεγάλη διαφορά», αφού οι Ταλιμπάν «θα πειστούν ότι δεν μπορούν να νικήσουν τον πόλεμο». Την ίδια στιγμή, ο στρατηγός Μακρίσταλ διασαφήνισε ότι ο βασικός στόχος των ενισχύσεων θα είναι η προστασία των Αφγανών πολιτών και η εκπαίδευση των αφγανικών ενόπλων δυνάμεων. «Δεν έχει σημασία πόσους Ταλιμπάν σκοτώνεις, αλλά πόσους πολίτες πείθεις», σημείωσε χαρακτηριστικά και κάλεσε τους εξτρεμιστές να καταθέσουν τα όπλα «με αξιοπρέπεια» και να συμμετάσχουν στις ομαλές πολιτικές διαδικασίες για τη σταθεροποίηση της χώρας. Αμεση ήταν η απάντηση των Ταλιμπάν, οι οποίοι δήλωσαν, διά του εκπροσώπου τους, ότι οι ενισχύσεις θα επιστρέψουν στις ΗΠΑ «ντροπιασμένες και ηττημένες», αφού το μόνο που θα καταφέρουν είναι να ενισχύσουν την αποφασιστικότητα των ανταρτών.

Από τον Ιούλιο του 2011

Σε μία προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας του για τον όλο και λιγότερο δημοφιλή πόλεμο, ο κ. Ομπάμα έθεσε χρονοδιάγραμμα για τη σταδιακή αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν από τον Ιούλιο του 2011, εφόσον «οι συνθήκες το επιτρέψουν». Η εν λόγω «στρατηγική εξόδου» ήταν βασικό αίτημα μερίδας βουλευτών και γερουσιαστών του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος, οι οποίοι αντιδρούν στο διαρκώς αυξανόμενο κόστος του πολέμου, τόσο σε χρήματα, όσο και σε ανθρώπινες ζωές. Ηδη, άλλωστε, η υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, και ο υπουργός Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, ξεκίνησαν ακροάσεις με τους νομοθέτες στο Κογκρέσο, ώστε να τους πείσουν να εγκρίνουν το απαραίτητο κονδύλι, ύψους περίπου 30 δισ. δολαρίων, το οποίο απαιτείται για τη χρηματοδότηση της αποστολής των ενισχύσεων. Εν τούτοις, το σφιχτό χρονοδιάγραμμα των 18 μηνών, από σήμερα, προκάλεσε ανησυχία στην κυβέρνηση της Καμπούλ, καθώς είναι αμφίβολο αν οι αφγανικές ένοπλες δυνάμεις θα είναι μέχρι τότε σε θέση να επωμιστούν την ευθύνη της διατήρησης της ασφάλειας στη χώρα ή έστω σε ορισμένες επαρχίες της.

http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.