Επιστημονικό-ενημερωτικό ιστολόγιο με βαρύτητα σε θέματα γεωπολιτικής,εξωτερικής πολιτικής και διεθνών σχέσεων. geopoliticsgr@gmail.com
Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2009
Το ιρανικό καθεστώς περνάει στην αντεπίθεση
Φιλοκυβερνητικές διαδηλώσεις και έκκληση της Βουλής για βαριές ποινές
Α.P., AFP
Με αντιδιαδηλώσεις και με συσπείρωση σε ενιαίο μέτωπο όλων των μερίδων του συντηρητικού στρατοπέδου, το ισλαμικό καθεστώς της Τεχεράνης προσπαθεί να περάσει στην αντεπίθεση απαντώντας στο κύμα μαζικών κινητοποιήσεων της αντιπολίτευσης, που κορυφώθηκαν με τις αιματηρές ταραχές της περασμένης Κυριακής.
Ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ χαρακτήρισε τις διαδηλώσεις «νοσηρό σενάριο… γραμμένο από τους Αμερικανούς και τους σιωνιστές (δηλαδή το Ισραήλ), οι οποίοι αποτελούν και το μοναδικό ακροατήριο». Εξάλλου, η ιρανική κυβέρνηση διαμαρτυρήθηκε στον Βρετανό πρεσβευτή για την υποτιθέμενη «ανάμειξη» του Λονδίνου στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Μανουσέρ Μοτακί δήλωσε ότι «αν η Βρετανία δεν πάψει να λέει βλακείες, θα δεχθεί ράπισμα».
Παράλληλα, η ιρανική Βουλή, στην οποία κυριαρχούν οι συντηρητικοί, ζήτησε με ψήφισμά της «από τη Δικαιοσύνη και τις Αρχές Ασφαλείας να συλλάβουν όσους προσβάλλουν τη θρησκεία και να τους επιβάλουν τη μέγιστη δυνατή τιμωρία, χωρίς την παραμικρή επιφύλαξη». Το ψήφισμα της Βουλής ανέγνωσε, μπροστά στους φακούς της κρατικής τηλεόρασης, ο πρόεδρος του σώματος Αλί Λαριτζανί. Ο συντηρητικός πολιτικός, αν και αντίπαλος του Αχμεντινετζάντ, στηλίτευσε το εγκώμιο του Ομπάμα υπέρ των διαδηλωτών και, απευθυνόμενος προς τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, δήλωσε: «Αυτοί οι έπαινοι είναι επονείδιστοι και ωθούν το σύστημα να δράσει ακόμη περισσότερο αποφασιστικά».
Επιπλέον, ο Λαριτζανί χαρακτήρισε την παρέμβαση Ομπάμα «θείο δώρο», το οποίο προσγειώνει στο έδαφος της πραγματικότητας όσους έτρεφαν «αφελείς προσδοκίες» για αλλαγή της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής μετά το τέλος της εποχής Μπους.
«Εις θάνατον οι εχθροί»
Ανησυχία προκάλεσε εξάλλου η τοποθέτηση του ιερωμένου Αμάς Βαέζ-Ταμπασί, συμβούλου του ανώτατου ηγέτη Αγιατολάχ Χαμενεΐ, ο οποίος δήλωσε ότι «οι υποκινητές της στάσης είναι εχθροί του Θεού και ο (ισλαμικός) νόμος είναι πολύ σαφής για την τιμωρία τους», υπονοώντας σαφώς τη θανατική ποινή.
Στο απέναντι στρατόπεδο, το Ισλαμικό Μέτωπο Συμμετοχής, η μεγαλύτερη πολιτική οργάνωση της αντιπολίτευσης, η οποία υποστήριξε τον μεταρρυθμιστή υποψήφιο Μιρχοσεΐν Μουσαβί στις εκλογές του Ιουνίου, τόνισε ότι το κίνημα «είναι ειρηνικό και σέβεται τους νόμους», προσθέτοντας ότι η βίαιη καταστολή «καταδεικνύει την πλήρη αποτυχία του (εκλογικού) πραξικοπήματος και όχι τη δύναμη της κυβέρνησης».
Εξάλλου, η κρατική τηλεόραση ανέφερε ότι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν χθες σε «αυθόρμητες» διαδηλώσεις στους δρόμους της Τεχεράνης και άλλων πόλεων, με συνθήματα υπέρ του ανώτατου ηγέτη, Αγιατολάχ Χαμενεΐ.
Τουλάχιστον 20 ακτιβιστές ή συγγενείς προσωπικοτήτων της αντιπολίτευσης έχουν συλληφθεί μετά τις ταραχές της Κυριακής. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η Νουσίν Εμπαντί, καθηγήτρια Ιατρικής και αδελφή της βραβευμένης με το Νομπέλ Ειρήνης για τον αγώνα της υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Σιρίν Εμπαντί.
Στο μεταξύ, μαζί με το 2009, βαίνει προς την εκπνοή της η προθεσμία που έχει θέσει η κυβέρνηση Ομπάμα στην Τεχεράνη, προκειμένου να ανταποκριθεί στις προτάσεις της Δύσης αναφορικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Γκιμπς, δήλωσε χθες ότι «η προθεσμία είναι πολύ πραγματική», καθιστώντας σαφές ότι αν η Τεχεράνη δεν αλλάξει στάση, οι ΗΠΑ θα προωθήσουν και τέταρτο γύρο κυρώσεων στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Πηγή: http://news.kathimerini.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.