Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

Η ΝΕΑ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ



Σε μια άκρως επικίνδυνη προκλητική ενέργεια καταφεύγει η Άγκυρα στο Βόρειο Αιγαίο και μάλιστα ακριβώς στην περιοχή όπου υπάρχουν εξακριβωμένα πετρελαϊκά κοιτάσματα Σύμφωνα με πληροφορίες του defencenet.gr το πρώτο τρίμηνο του 2010 θα δοκιμαστούν οι εθνικές αντοχές Ελλάδος και Τουρκίας, καθώς η δεύτερη προχώρησε σε ανακοίνωση άσκησης που υποδηλώνει με σαφήνεια συγκρουσιακή τάση. Όλες οι μέχρι στιγμής ενέργειές της τον τελευταίο χρόνο υπερπτήσεις, παραβιάσεις, είσοδος σε δεσμευμένες από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις περιοχές, αποστολή σκαφών επιφανείας πολύ κοντά στα ελληνικά νησιά αυτό καταδεικνύουν. Για πρώτη φορά καταφεύγουν σε μία ενέργεια που σε οποιαδήποτε άλλη γεωγραφική περιοχή του πλανήτη θα οδηγούσε με βεβαιότητα σε θερμό επεισόδιο: Η Τουρκία αποφάσισε να διεξαγάγει σειρά ασκήσεων το πρώτο τρίμηνο του 2010 σε μια περιοχή του Βόρειου Αιγαίου (Ίμβρος Λήμνος -Σαμοθράκη-Θάσος-Άγιο Όρος) στο μεγαλύτερο τμήμα της οποίας έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί αντίστοιχη ελληνική αεροναυτική άσκηση! Φανταστείτε τώρα μαχητικά αεροσκάφη και πολεμικά σκάφη επιφανείας των δύο χωρών να συνασκούνται στην ίδια περιοχή με χρήση πραγματικών πυρών.

Ο κίνδυνος του ατυχήματος είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτός. Η Τουρκία ζήτησε από την ελληνική υπηρεσία να εκδόσει ΝΟΤΑΜ για άσκηση με πραγματικά πυρά στην προαναφερθείσα περιοχή ενώ γνώριζε ότι είχε εκδοθεί ΝΟΤΑΜ για την ελληνική άσκηση. Ήταν δηλαδή αυτονόητο ότι η ΥΠΑ δεν θα επέτρεπε την τουρκική άσκηση αφού το μεγαλύτερο μέρος της αιτηθείσας περιοχής είχε δεσμευτεί από τις ελληνικές Ε.Δ. Μόλις κοινοποιήθηκε η άρνηση της ΥΠΑ στην Τουρκία, αμέσως εκδόθηκε η παράνομη τουρκική ΝΟΤΑΜ Από τα παραπάνω είναι σαφές ότι στην ευρύτερη περιοχή αν κάτι δεν αλλάξει, ελληνικές και τουρκικές δυνάμεις θα σταθούν η μία απέναντι στην άλλη με χρήση πραγματικών πυρών επί δύο ολόκηρους μήνες. Το θέμα είναι ποιοί είναι οι άμεσοι στόχοι της Άγκυρας από μία τέτοια κατάσταση. Σε ότι αφορά τους απώτερους, είναι γνωστοί και διακριβωμένοι: Δεν αναγνωρίζει γενικώς τις ελληνικές ΝΟΤΑΜ όταν περιλαμβάνουν περιοχές που κατ’αυτήν θα έπρεπε να είναι αποστρατικοποιημένες. Απο την άλλη δεν αποκλείεται η κίνηση της Τουρκίας να έχει σχέση με την επικείμενη έναρξη πετρελαϊκών ερευνών από την «Ενεργειακή Αιγαίου» στο βόρειο τομέα της ίδιας περιοχής Θάσος-Μπάμπουρας-Άγιο Όρος.



Η Ενεργειακή Αιγαίου είναι εταιρεία που συγκρότησαν έλληνες εφοπλιστές που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό και οι οποίοι εξαγόρασαν την Ευρωτεχνική (Καβάλα Oil) από τη Regal Petroleum και διαθέτουν την απόλυτη πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου.
Συμφωνα με πληροφοριες η εταιρία στοχεύει να προχωρήσει στην υλοποίηση του φιλόδοξου επενδυτικού σχεδίου των 100 και πλέον εκατ. ευρώ για την άντληση του κοιτάσματος στη περιοχή της άσκησης και που υπολογίζεται ότι μπορεί να διασφαλίσει τη λειτουργία της εταιρείας για τουλάχιστον άλλα δέκα χρόνια.

Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε τι έλεγε ο σύμβουλος ασφαλείας των ΗΠΑ επί προεδρίας Κάρτερ Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι <<Όλοι οι πόλεμοι σήμερα γίνονται για το πετρέλαιο ενώ αύριο θα γίνονται για το νερό>> Μάλιστα, σε μια σειρά διαλέξεών του που αποτέλεσαν και υλικό για το βιβλίο του «Η μεγάλη σκακιέρα», είχε συνδυάσει την ανακάλυψη πετρελαίου στο Αιγαίο το 1972 με τα δραματικά γεγονότα που ακολούθησαν, δηλαδή το πραξικόπημα των συνταγματαρχών κατά του Μακαρίου και την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο, την παραλίγο σύρραξη Ελλάδας – Τουρκίας και την πολιτική αστάθεια που ακολούθησε με άξονα πάντοτε τη γραμμή του Αιγαίου, την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και τις δήθεν «γκρίζες ζώνες» που εφηύραν οι γείτονες για να συντηρήσουν την αντιπαράθεση στην περιοχή.



Χρήστος. Κουτσογιαννόπουλος

Ταξίαρχος(εα)

Πρώην Δντής Διεθνών Σχέσεων ΥΠΕΘΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.