Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

Ιράκ: Εξακολουθεί να ισχύει το χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των Αμερικανών



Οι εκλογές στο Ιράκ δεν θα επηρεάσουν το χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων.

Η απόφαση των αρχών στο Ιράκ να διοργανώσουν βουλευτικές εκλογές τον Μάρτιο δε θα επηρεάσει τα σχέδια των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ να μειώσουν τον αριθμό των στρατιωτών που επιχειρούν στη χώρα στους 50.000 έως το τέλος Αυγούστου, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο σήμερα Πέμπτη δια στόματος του εκπροσώπου του, Τζεφ Μορέλ, ο οποίος συνοδεύει τον υπουργό Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς στην επίσκεψή του στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, έχει δεσμευθεί ότι η εμπλοκή του στρατού των ΗΠΑ σε ενεργό επιχειρησιακό ρόλο στο Ιράκ θα τερματιστεί την 31η Αυγούστου του 2010 και ότι θα υπάρξει «πλήρης» αποχώρηση στα τέλη του 2011.

«Ο στρατηγός [Ρέι] Οντιέρνο δεν αναμένει να υπάρξει καμιά καθυστέρηση στην μείωση [των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ] στους 50.000 άνδρες στα τέλη του Αυγούστου του 2010», ανέφερε ο Μορέλ.

Οι δυνάμεις των ΗΠΑ στο Ιράκ υποτίθεται ότι θα μειωθούν στους 50.000 άνδρες ως τα τέλη Αυγούστου, από περίπου 115.000 σήμερα.

Το Πεντάγωνο υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στην αποχώρηση δυνάμεων από το Ιράκ και την αποστολή ενισχύσεων στο Αφγανιστάν.

Παρότι οι κυβερνήσεις των κ.κ. Ομπάμα και Νούρι αλ Μάλικι εκτιμούν ότι η βία στο Ιράκ έχει μειωθεί τους τελευταίους 18 μήνες, μια σειρά επιθέσεων με παγιδευμένα αυτοκίνητα στη Βαγδάτη στοίχισαν τη ζωή 112 ανθρώπων την Τρίτη.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.