Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

Σχέδιο των ΗΠΑ να παρακαμφθεί ο Χαμίντ Καρζάι


The Guardian

Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο στη διακυβέρνηση του Αφγανιστάν, με τον διορισμό «ύπατου εκπροσώπου» της διεθνούς κοινότητας στην Καμπούλ, ο οποίος θα επιχειρήσει να παρακάμψει τον αμφιλεγόμενο πρόεδρο της χώρας, Χαμίντ Καρζάι. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία προωθείται από τον ειδικό απεσταλμένο της Αμερικής στο Αφγανιστάν, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. Ωστόσο, έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις στους νατοϊκούς συμμάχους, οι οποίοι φοβούνται ότι με αυτόν τον τρόπο θα υπονομευθεί ακόμη περισσότερο η δημοκρατική νομιμοποίηση του Αφγανού προέδρου, αλλά και ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών στη χώρα. Πάντως, η πρόταση Χόλμπρουκ συμπίπτει χρονικά με την απόφαση του Μπαράκ Ομπάμα, η οποία επρόκειτο να ανακοινωθεί χθες το βράδυ, για την αποστολή σημαντικών ενισχύσεων στο Αφγανιστάν.

Το υπό συζήτηση πλάνο αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της αδυναμίας της κυβέρνησης της Καμπούλ, κατά το παράδειγμα που ακολουθήθηκε στη Βοσνία. Την ίδια στιγμή, οι ενισχύσεις που αποστέλλει η Ουάσιγκτον θα προσπαθήσουν να στηρίξουν την κυβέρνηση, η οποία, όπως δήλωσε και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, αν αποχωρούσε το ΝΑΤΟ, θα κατέρρεε μέσα σε λίγες εβδομάδες. Ορισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι όμως, συμπεριλαμβανομένων και Βρετανών, υποστηρίζουν ότι τα όποια οφέλη θα απέφερε το σχέδιο σε επίπεδο αποτελεσματικότητας, θα αντισταθμιστούν από τις απώλειες σε επίπεδο νομιμοποίησης που θα προκαλέσει ο ορισμός ενός ξένου «αντιβασιλέα» στην Καμπούλ. «Θα πρέπει να οριστεί κάποιος Αφγανός, αλλιώς το σχέδιο δεν θα λειτουργήσει», σημειώνει ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του. Αλλες χώρες της Ε. Ε. όμως, αλλά και ο Καναδάς, βλέπουν θετικά την πρωτοβουλία Χόλμπρουκ.

Οι σχετικές συνομιλίες έχουν ξεκινήσει ήδη από τις 19 Νοεμβρίου, ανάμεσα στις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τη Γαλλία και τον Καναδά, ενώ οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στην ειδική σύνοδο για το Αφγανιστάν, η οποία θα λάβει χώρα στο Λονδίνο στα τέλη Ιανουαρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.