Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

Εξιχνιάζεται η δολοφονία του Εντουάρντο Φρέι στη Χιλή


Του Alexei Barrionuevo
International Herald Tribune


Ο Χιλιανός δικαστής Αλεχάντρο Μαδρίδ αποφάσισε προσφάτως στο Σαντιάγο ότι ο πρώην πρόεδρος της χώρας, Εντουάρντο Φρέι Μοντάλβα, δηλητηριάστηκε και απήγγειλε την κατηγορία της ανθρωποκτονίας εναντίον τριών ανθρώπων που σχετίζονταν με τη δικτατορία του Πινοσέτ, σε μια υπόθεση ηλικίας 28 ετών. Ο δικαστής του χιλιανού Εφετείου, δήλωσε πως έχει στοιχεία ότι ο Φρέι, που διετέλεσε πρόεδρος της Χιλής από το 1964 ώς το 1970, δηλητηριάστηκε με μικρές δόσεις αερίου μουστάρδας και θαλλίου, λίγους μήνες πριν από τον θάνατό του στις 22 Ιανουαρίου 1982. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η δηλητηρίαση του πρώην προέδρου στην κλινική «Σάντα Μαρία» του Σαντιάγο κατέστρεψε το ανοσοποιητικό του σύστημα και αποδυνάμωσε τον οργανισμό του σε τέτοιο βαθμό, ώστε δεν κατάφερε να επιζήσει από μια εγχείρηση στομάχου. Η αρχική νεκροψία κατεδείκνυε τη στομαχική αυτή ασθένεια ως αιτία θανάτου του Φρέι.

Ο Πινοσέτ πίσω από την δολοφονία
Στο κατηγορητήριο απαγγέλλονται κατηγορίες σε βάρος έξι ανθρώπων σε σχέση με την ανθρωποκτονία. Ενός γιατρού, που είχε στενές σχέσεις με τον στρατηγό Αουγκούστο Πινοσέτ, ενός πρώην πράκτορα των μυστικών υπηρεσιών υπό το καθεστώς του δικτάτορα και του οδηγού του Φρέι, καθώς και δύο γιατρών, οι οποίοι φέρονται ότι αλλοίωσαν τη νεκροψία και κατηγορούνται ότι επιχείρησαν να συγκαλύψουν τη δολοφονία. Τέλος, ως συνεργός τους κατηγορείται ένας ακόμη γιατρός. Τέσσερις από τους υπόπτους συνελήφθησαν το βράδυ της Δευτέρας, ενώ δύο αποφυλακίστηκαν με εγγύηση.



Την εποχή της δολοφονίας του ο Φρέι, ο οποίος στην αρχή υποστήριζε τη δικτατορία Πινοσέτ, είχε μετεξελιχθεί σε ηγέτη της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης. Εισήχθη στην κλινική τον Νοέμβριο του 1981 με γαστρορραγία και σηψαιμία. Η διάγνωση ήταν απόφραξη εντέρου και κρίθηκε αναγκαία η χειρουργική επέμβαση. Πέθανε λίγες εβδομάδες αργότερα. Η οικογένειά του επί μακρόν ισχυριζόταν ότι είχε πέσει θύμα δηλητηρίασης.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Πινοσέτ διέταξε τη δολοφονία του», δήλωσε σε συνέντευξή του την περασμένη Δευτέρα ο συνήγορος της οικογένειας, Αλβάρο Βαρέλα. «Υπάρχουν όμως πολλοί που εμπλέκονται στην υπόθεση με διαφορετικό βαθμό εμπλοκής ο καθένας. Αναμένεται να ακολουθήσουν περισσότερα στοιχεία», προανήγγειλε.

Οι αποκαλύψεις δημοσιοποιήθηκαν μία εβδομάδα πριν από τις σημερινές προεδρικές εκλογές στις οποίες ο γερουσιαστής Εντουάρντο Φρέι, γιος του πρώην προέδρου, είναι υποψήφιος της κυβερνητικής συμμαχίας, Concertaciοn. Το επιτελείο του υποψηφίου της αντιπολίτευσης, Σεμπαστιάν Πινιέρα, διατύπωσε ερωτήματα για τη χρονική συγκυρία της απαγγελίας κατηγοριών. Βασικό επιχείρημά του είναι ότι δεν αποκλείεται, στόχος να είναι να δημιουργηθεί κύμα συμπάθειας υπέρ του Φρέι, ο οποίος υπολείπεται 10% σε όλες τις δημοσκοπήσεις.

Μακρά διαδικασία
Ο δικαστής Μαδρίδ απάντησε ότι η δικαιοσύνη πρέπει να αποδοθεί όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή και επισήμανε ότι η έρευνα ξεκίνησε το 2000, όταν ο Φρέι δεν ήταν ούτε υποψήφιος πρόεδρος ούτε γερουσιαστής. Ο Βαρέλα τόνισε ότι η πιθανότητα να δολοφονήθηκε ο Φρέι προέκυψε για πρώτη φορά το 2000, όταν ένας άνδρας που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του εκμυστηρεύθηκε σε οικογενειακό φίλο των Φρέι ότι ο πρώην πρόεδρος δηλητηριάστηκε.

Η Κάρμεν Φρέι, κόρη του πρώην προέδρου και πρώην γερουσιαστής, είχε πει σε ομιλία της στη Γερουσία το 2001 πως ο πατέρας της θα μπορούσε να έχει πέσει θύμα δηλητηρίασης με το βακτήριο, το οποίο είχε δημιουργήσει ο Γιουτζένιο Μπέριος, χημικός που συνεργαζόταν με τις μυστικές υπηρεσίες του στρατού. Σε βιβλίο του Χόρχε Μολίνα το 2002 με τίτλο «Ατελές Έγκλημα», ο συγγραφέας επίσης άφησε να εννοηθεί ότι ο Μπέριος ανέπτυξε το βακτήριο το οποίο χορηγήθηκε στον Φρέι από πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών. Ο Μπέριος σκοτώθηκε στην Ουρουγουάη το 1995.

Χιλιανό δικαστήριο συμφώνησε να προχωρήσει η αποτέφρωση της σορού του Φρέι το 2004, αλλά μια νέα νεκροψία απέδειξε την ύπαρξη τοξικών ουσιών και άλλες διαφορές σε σχέση με την αρχική νεκροψία. Ο θάνατος του Φρέι προήλθε από τη σταδιακή εισαγωγή μη συμβατικών τοξικών ουσιών στο σώμα του, όπως ανέφερε ο δικαστής Μαδρίδ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.