Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2009

Οι ΗΠΑ ανοίγουν μέτωπο στην Υεμένη


Των Eric Smith και Robert F. Worth
The New York Times

Παρά το γεγονός ότι οι στρατιώτες της πολεμούν ήδη σε δύο μέτωπα, η Ουάσιγκτον άνοιξε χωρίς τυμπανοκρουσίες ένα τρίτο κατά της Αλ Κάιντα, στην Υεμένη αυτήν τη φορά. Πριν από ένα χρόνο, η CIA απέστειλε ομάδα πρακτόρων της με ειδίκευση στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας στη Σανάα, ενώ την ίδια ώρα, μέλη των επίλεκτων ειδικών δυνάμεων του αμερικανικού στρατού αναλάμβαναν την εκπαίδευση των δυνάμεων ασφαλείας της Υεμένης. Για την αποστολή αυτή, το Πεντάγωνο θα δαπανήσει πάνω από 70 εκατ. δολάρια τους ερχόμενους 18 μήνες, ενώ την ίδια στιγμή οι αμερικανικές διωκτικές υπηρεσίες προσπαθούν να διαπιστώσουν εάν ο συλληφθείς επίδοξος βομβιστής της πτήσης 253 εκπαιδεύθηκε πράγματι από την Αλ Κάιντα στην Υεμένη. Η Υεμένη υπήρξε παραδοσιακό καταφύγιο πολεμιστών του ιερού πολέμου, εν μέρει χάρη στη θερμή υποδοχή που εξασφάλισαν τη δεκαετία του 1980 οι μαχητές των μουτζαχεντίν κατά των Σοβιετικών στο Αφγανιστάν από την κυβέρνηση της χώρας. Η Αλ Κάιντα απέδειξε την ισχύ της στην Yεμένη, με την επίθεση εναντίον του αμερικανικού αντιτορπιλικού «Κόουλ» το 2000.

Τα τελευταία χρόνια, όμως, οι ηγέτες της Αλ Κάιντα κατέβαλαν σημαντικές προσπάθειες με στόχο τη δημιουργία βάσης στην Υεμένη, προσελκύοντας μαχητές από όλη την περιοχή και οργανώνοντας επιθέσεις εναντίον διπλωματικών κυρίως στόχων.

Ο Λευκός Οίκος επιθυμεί τώρα τη σύναψη στενότερων σχέσεων με την κυβέρνηση του προέδρου Αλι Αμπντουλάχ Σαλέχ, ώστε αυτός να συνεχίσει μόνος τον πόλεμο κατά της Αλ Κάιντα στην αραβική χερσόνησο. «Η Υεμένη κατέστη πλέον επίκεντρο του αντιτρομοκρατικού αγώνα», είπε τον Αύγουστο ο Τζο Λίμπερμαν, πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικής Ασφάλειας, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη χώρα.

Οι ορεινές περιοχές της Υεμένης φημίζονται για την ανομία που επικρατεί σε αυτές, ενώ το χάος ενισχύθηκε τα τελευταία δύο χρόνια στη χώρα εξαιτίας της ένοπλης εξέγερσης στο Βορρά και το αυξανόμενο αποσχιστικό αίσθημα του Νότου. Στις 17 και 24 Δεκεμβρίου, όμως, η αεροπορία της Υεμένης πραγματοποίησε σειρά βομβαρδισμών σε περιοχές υπό τον έλεγχο της Αλ Κάιντα, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 60 μαχητών του εχθρού.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.