Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

Εκρυθμη η κατάσταση στην Τουρκία



Ανεξέλεγκτες διαστάσεις προσλαμβάνει το κίνημα διαμαρτυρίας με αιτία την απαγόρευση του DTP

Διαστάσεις εσωτερικής αναταραχής με άγνωστες προεκτάσεις φαίνεται να προσλαμβάνει στην Τουρκία το κίνημα διαμαρτυρίας με αιτία την απαγόρευση του κουρδικού Κόμματος για μια Δημοκρατική Κοινωνία (DTP) από το Συνταγματικό Δικαστήριο, την περασμένη Παρασκευή.

Η σταδιακή διαμόρφωση έκρυθμης κατάστασης, μετά τον θάνατο δύο Κούρδων διαδηλωτών και τον τραυματισμό εννέα από πυροβολισμούς καταστηματάρχη, στο Μπουλανίκ της επαρχίας Μους στη νοτιοανατολική Τουρκία, συνοδεύτηκε χθες από καταγγελίες τουρκικού τηλεοπτικού δικτύου για χρηματισμό ατόμων, με στόχο να οξύνουν τα πνεύματα. Αξιοσημείωτο είναι ότι πριν από τα αιματηρά επεισόδια στο Μπουλανίκ, «έμμεσες καταγγελίες» είχε διατυπώσει ο Ταγίπ Ερντογάν τη Δευτέρα, κατά την ενημέρωση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος ΑΚΡ.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός χρησιμοποίησε σκληρές εκφράσεις, κάνοντας λόγο για «υποστηρικτές της τρομοκρατίας, για αιμοδιψείς που τρέφονται με τις αιματοχυσίες του τρόμου, για βρικόλακες που αποβλέπουν στην πραγμάτωση των σχεδίων τους». «Υπάρχουν πολλές ομάδες πίεσης και πολλά συμφέροντα κατά της κυβερνητικής Δημοκρατικής Πρωτοβουλίας για το Κουρδικό, περιλαμβανομένων και όσων κέρδιζαν από το λαθρεμπόριο ναρκωτικών του ΡΚΚ. Ομως η ισχύουσα καθεστηκυία τάξη δεν μπορεί να συνεχιστεί, το έθνος έχει τις δυνάμεις να φέρει την προσπάθεια εις πέρας και οι δικοί μου άνθρωποι γνωρίζουν τι είδους παιχνίδια παίζονται», είπε ο κ. Ερντογάν.



Πριν συμπληρωθούν 24 ώρες από τις «έμμεσες καταγγελίες» του πρωθυπουργού, το τηλεοπτικό δίκτυο NTV συνέδεσε τα συμβάντα στο Μπουλανίκ με ανάλογο επεισόδιο στο Πέραν, στην Κωνσταντινούπολη, την Κυριακή. Το NTV αναμετέδωσε ομολογία οδοκαθαριστή, ο οποίος είπε ότι «κάποιοι» του έδωσαν 500 τουρκικές λίρες για να πυροβολήσει εναντίον ομάδας Κούρδων, που έριχνε μολότοφ εναντίον καταστημάτων στο κέντρο της Πόλης. Σύμφωνα με άλλες μαρτυρίες στο ίδιο πάντα τηλεοπτικό δίκτυο, άγνωστοι σε μαύρο τζιπ προσέγγισαν «κάποιους» και τους έδωσαν χρήματα και όπλα.

Τα επεισόδια στο Πέραν είχαν ως κατάληξη τη σύλληψη, ανάκριση και προσαγωγή σε δίκη τριών ανδρών, που πυροβολούσαν «με άσφαιρα πυρά». Η αιματοχυσία στο Μπουλανίκ προκλήθηκε, σύμφωνα με τον νομάρχη του Μους, όταν καταστηματάρχης, που είχε ήδη σβήσει μια φωτιά από μολότοφ, δέχθηκε δεύτερη επίθεση, πήρε το τουφέκι του και άνοιξε πυρ εναντίον του πλήθους.

Νέα φάση εσωτερικών συγκρούσεων στην Τουρκία διέκριναν αναλυτές, που χαρακτήρισαν τορπίλη στην ειρηνευτική προσπάθεια της κυβέρνησης, την απαγόρευση του DTP. Σύμφωνα με την κυβερνητική «Ζαμάν», η όλη αναταραχή ενδέχεται να ευνοήσει την Κουρδική Δημοκρατική Συνομοσπονδία (KCK), το σκέλος του ΡΚΚ που δρα στα τουρκικά αστικά κέντρα, πολλώ μάλλον που εκτός νόμου τέθηκαν και όλα τα μετριοπαθή στελέχη του DTP, όλοι όσοι ήταν αντίθετοι με το KCK. Η ίδια εφημερίδα αναφέρεται στο Κόμμα της Ειρήνης και της Δημοκρατίας (BDP), που ιδρύθηκε από Κούρδους τον περασμένο Μάιο και που εμφανίζεται ως διάδοχη κατάσταση του DTP, του 27ου κόμματος που τίθεται εκτός νόμου στην Τουρκία. Επικαλούμενοι ακριβώς τον εξωφρενικό αυτό αριθμό, Τούρκοι αναλυτές και διανοούμενοι επανέφεραν τις τελευταίες ημέρες το θέμα της αναθεώρησης του τουρκικού Συντάγματος, επιταγή της Ε.Ε. στο πλαίσιο της ενταξιακής προοπτικής της Τουρκίας, που θυμίζει ευσεβή πόθο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.