Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2009

Αισιόδοξες προβλέψεις για την ευρωπαϊκή πορεία των βαλκανικών χωρών



Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σβέτοζαρ Μάροβιτς για την ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας και το ζήτημα του Κοσόβου.

Την εκτίμηση πως η επιτυχής πορεία της Σερβίας προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων ολόκληρης της περιοχής σε ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), διατύπωσε ο αντιπρόεδρος της μαυροβουνιακής κυβέρνησης, Σβέτοζαρ Μάροβιτς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η άρση του καθεστώτος έκδοσης θεώρησης διαβατηρίου για τους πολίτες της Σερβίας, του Μαυροβουνίου και της ΠΓΔΜ που ταξιδεύουν στις χώρες του Σένγκεν επιβεβαιώνει πως οι τρεις αυτές χώρες βρίσκονται στο σωστό δρόμο προς την ΕΕ.

Ο κ. Μάροβιτς ευχήθηκε «κάθε επιτυχία» στη γείτονα χώρα Σερβία στην ευρωπαϊκή της πορεία και εκτίμησε πως η χώρα του θα λάβει καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας έως το τέλος του 2010.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου είπε ακόμη πως η απόφαση για την ένταξη στην ΕΕ εξαρτάται «από την ΕΕ και τις πολιτικές της, στις οποίες εμείς έχουμε μικρή επιρροή, από τις ίδιες τις χώρες (μέλη της ΕΕ), καθώς και από το πόσο επιτυχείς είμαστε εμείς στις μεταρρυθμίσεις μας και στην ενίσχυση των στάνταρτ της νομικής, πολιτικής και κοινωνικής ζωής» .



Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Μπλιτς», ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου αναφέρθηκε και στο ζήτημα του Κοσόβου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Προσωπικά, στηρίζω την προοπτική να επανεξετάσει το Μαυροβούνιο την απόφασή του για αναγνώριση του Κοσόβου, εφόσον το Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης αποφασίσει πως η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας ήταν παράνομη» .

Ωστόσο, ο ίδιος θεωρεί πως «είναι πιο σημαντικό για τη Σερβία να περιμένει να δει ποια θα είναι τελικά η απόφαση, από το τι θα κάνει το Μαυροβούνιο σε σχέση μ' αυτή την απόφαση» .

«Αυτό που ειλικρινά επιθυμούμε είναι να μην αποτελεί το Κόσοβο εμπόδιο για την πρόοδο των Σέρβων πολιτών ή για την πρόοδο και την ασφάλεια όλων των πολιτών του Κοσόβου», υπογράμμισε ο κ. Μάροβιτς.

www.kathimerini.grμε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.