Επιστημονικό-ενημερωτικό ιστολόγιο με βαρύτητα σε θέματα γεωπολιτικής,εξωτερικής πολιτικής και διεθνών σχέσεων. geopoliticsgr@gmail.com
Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009
Νέες συλλήψεις στελεχών της ΜΙΤ
Radikal
(10/12/2009)
Σήμερα η Άγκυρα έχει δύο όψεις, σαν να πρόκειται για δύο. Η μια είναι αυτή που φαίνεται και στην οποία τα θέματα που κυριαρχούν είναι ξεκάθαρα:
- Η εξαγγελία του Συνταγματικού Δικαστηρίου, η οποία πραγματοποιήθηκε λίγο πριν την αναχώρηση του Ερντογάν για τις ΗΠΑ, ότι πρόκειται να εκδικάσει την υπόθεση της αγωγής απαγόρευσης λειτουργίας του DTP.
- Η ενέδρα που στήθηκε στην πόλη Τόκατ εναντίον των στρατιωτών μας, με αποτέλεσμα το θάνατο επτά εξ αυτών, μάλιστα λίγες ώρες πριν τη συνάντηση Ερντογάν – Ομπάμα.
- Η ανακοίνωση του DTP, ότι σε περίπτωση κλεισίματος του κόμματος, οι βουλευτές του θα αποσυρθούν από τη Βουλή, και η παράλληλη διόγκωση των διαδηλώσεων στους δρόμους των προσκείμενων στο ΡΚΚ.
- Η μεταφορά της έντασης στη Βουλή με αλληλοκατηγορίες, κυβέρνησης – αντιπολίτευσης, για προδοσία. Μάλιστα το DTP σκλήρυνε πολύ περισσότερο την αντιπολιτευτική του στάση, ακόμη περισσότερο και από τα ΜΗΡ και CHP.
Την κατάσταση σοκ, η οποία έχει δημιουργηθεί από την εικόνα αυτή, την είδαμε και κατά τις κηδείες των δολοφονηθέντων στρατιωτών. Μάλιστα, είχαμε σκληρές πολεμικές και μέσα στη Βουλή. Όμως, η νέα ένταση η οποία παρουσιάσθηκε, με συνέπεια να δημιουργήσει στο αθέατο πρόσωπο της Άγκυρας ένα νέο υπόγειο κύμα, είναι περισσότερο σοβαρή.
Γίνεται, λοιπόν, φανερό ότι η ένταση αυτή, η οποία έχει αρχίσει να έχει αντανακλάται στα παρασκήνια της Άγκυρας και η οποία διογκώθηκε από την περασμένη ήδη εβδομάδα, συνεχίσθηκε ως το τέλος της περασμένης εβδομάδας και κορυφώθηκε στις αρχές της τρέχουσας.
Πηγή της έντασης είναι η Διεύθυνση της ΜΙΤ στην περιοχή Έρζιτζαν, όπου στις 5 Δεκεμβρίου, ημέρα Σάββατο, ο Εισαγγελέας της περιοχής Ερζερούμ, Osman Şanal, συνοδευόμενος από άνδρες της ομάδας καταπολέμησης της τρομοκρατίας, πραγματοποίησε έφοδο στα τοπικά Γραφεία της ΜΙΤ και συνέλαβε τόσο το Διευθυντή της περιοχής, όσο και δύο μέλη της υπηρεσίας. Στις 7 Δεκεμβρίου προσήχθησαν σε δικαστήριο της πόλης Ερζερούμ, το οποίο διέταξε την κράτησή τους.
Τα τρία μέλη των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών συνελήφθησαν ως ύποπτοι στο πλαίσιο της διερεύνησης της υπόθεσης Εργκενεκόν και με την κατηγορία ότι σε διασύνδεση με την οργάνωση αυτή είχαν προγραμματίσει και προετοιμάσει τρομοκρατικές δραστηριότητες. Η πρώτη ανακοίνωση της ΜΙΤ, αναφορικά με το θέμα αυτό, διέψευδε ότι η επιχείρηση αυτή πραγματοποιήθηκε εν γνώσει, αλλά και με εντολή, του πρωθυπουργού Ερντογάν και του Αρχηγού της ΜΙΤ Εμρέ Τανέρ.
Πίσω από την ανακοίνωση αυτή κρύβεται και το γεγονός ότι η ΜΙΤ, μη θέλοντας να κλιμακώσει ακόμη περισσότερο την ένταση, παρείχε απρόθυμα την έγκρισή της, αν και σύμφωνα με το άρθρο 26 του Νόμου για τη ΜΙΤ, η ενέργεια αυτή θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί κατόπιν έγκρισης του Τούρκου πρωθυπουργού. Πάντως, αυτή είναι η δεύτερη φορά που η ΜΙΤ βρίσκεται αντιμέτωπη με τη Δικαιοσύνη στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης Εργκενεκόν.
Η ΜΙΤ και κατά το παρελθόν είχε εκφράσει την αντίρρησή της στην κατάσχεση των δελτίων τηλεφωνικών παρακολουθήσεων κατόπιν εντολής του Προέδρου του 1ου Κακουργιοδικείου Σίντζαν, Osman Kaçmaz. Μάλιστα είχε προβεί και στην προειδοποίηση ότι μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο το έργο της υπηρεσίας, όσον αφορά το θέμα της εθνικής ασφάλειας.
Απέναντι σε αυτό, ο Πρόεδρος του ανωτέρω Δικαστηρίου είχε ασκήσει δίωξη εναντίον της ΜΙΤ για παρεμπόδιση της δικαιοσύνης. Αυτό είχε γίνει θέμα και στην ανακοίνωση της ΜΙΤ, η οποία εκδόθηκε στις 4 Δεκεμβρίου. Πάντως, έγινε γνωστό ότι αρμόδιοι της ΜΙΤ είχαν επισκεφθεί, στις 16 Νοεμβρίου, τον Πρόεδρο του Δικαστηρίου, επίσκεψη η οποία δημιούργησε αντίστροφη αντίδραση στον εν λόγω ανώτατο δικαστικό λειτουργό.
Όλα τα γεγονότα αυτά, οι συλλήψεις, η έφοδος και η αποκρυπτογράφηση της υπηρεσίας, δημιούργησαν για πρώτη φορά στην 83χρονη ιστορία της ΜΙΤ ανησυχίες τόσο στην Άγκυρα, όσο και μέσα στη ΜΙΤ, που μάλιστα έφτασαν μέχρι τα ανώτατα κλιμάκια. Πάντως, μέχρι στιγμής, ουδείς κρατικός λειτουργός έχει προβεί σε δηλώσεις πάνω στο θέμα αυτό.
Αν η κυβέρνηση, η οποία διέρχεται δύσκολες ημέρες με το κουρδικό άνοιγμα, αλλά και με τη διερεύνηση της υπόθεσης Εργκενεκόν, δεν κινητοποιηθεί άμεσα απέναντι στο γεγονός αυτό, το οποίο θέτει τη ΜΙΤ αντιμέτωπη με τη Δικαιοσύνη και την Αστυνομία, τότε θα δημιουργηθούν ακόμη σοβαρότερα προβλήματα.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.