Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009

Το Πατριαρχείο του Φαναρίου δεν είναι οικουμενικό


Sabah
(22/12/2009)

Ο καθηγητής Ιστορίας Χαλίλ Ιναλτζίκ, μετά από τις δηλώσεις του Πατριάρχη “Φαναρίου” «αν και κατά καιρούς σταυρωνόμαστε, παραμένουμε εδώ», προέβη σε δήλωση στην Sabah. Ο Ιναλτζίκ αναφέρθηκε στο πραγματικό καθεστώς του Πατριαρχείου επί οθωμανικής αυτοκρατορίας και, σύμφωνα με τη δική του εκδοχή, «στις αντίθετες με την ιστορία και τη Συνθήκη της Λωζάνης δραστηριότητες του Πατριάρχη».

Ο Ιναλτζίκ είπε ότι κατά την οθωμανική περίοδο ο Σουλτάνος, ο οποίος είχε εκατομμύρια Ορθόδοξους υπηκόους στην Κων/πολη και στα Βαλκάνια, είχε δώσει στον Πατριάρχη ένα έγγραφο δικαιοδοσίας που τον αναγνώριζε ως θρησκευτικό ηγέτη της κοινότητας μόνο για θρησκευτικές πράξεις, όπως οι γάμοι, οι κληρονομιές κτλ.

Σύμφωνα με τον Ιναλτζίκ, «με αυτό το έγγραφο, που δόθηκε από τον Πορθητή, η εξουσία του Πατριάρχη ίσχυε μόνο για τις εκκλησίες και τα μοναστήρια της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Το Πατριαρχείο δεν ήταν μια Αρχή που εκπροσωπούσε τους Ορθοδόξους όλου του κόσμου. Ο Πατριάρχης ήταν ένας θρησκευτικός παράγοντας και υπάλληλος μέσα στο κράτος, ο οποίος διορίστηκε με ένα έγγραφο δικαιοδοσίας από το Σουλτάνο. Κάθε εξουσία, διοικητική και πολιτική, για τον ρωμαίικο λαό ήταν του Σουλτάνου.



Ο Πατριάρχης έχει το θράσος να λέει ότι δεν θα ενταχθούμε στην Ε.Ε., στην περίπτωση που δεν επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή. Τα μεγάλα κράτη έχουν την τάση να χρησιμοποιούν ως διπλωματικό μέσο τέτοιου είδους ισχυρισμούς στις σχέσεις τους με την Τουρκική Δημοκρατία και αυτό, επειδή μια ισχυρή Τουρκία μπορεί να χαλάσει τα παιγνίδια των κρατών αυτών στη Μέση Ανατολή. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να διατηρείται ως αδύναμη και εξαρτημένη. Θεωρώ καθήκον μου ως Ιστορικού να αναφέρω αυτό στην τουρκική κοινή γνώμη».

2 σχόλια:

  1. .............. ☆ .......♫♥♫ Music Wishes For *♫☺
    ………... / | \ .......♥♫ a Merry Christmas & ♫*♥
    ……..... *•♥•* ...... ♠♫ a Happy New Year ♫♦♫*
    ……... *♥♫♦♫♥* ......
    ….... *♥•º♦•♫º♥* .....
    ..... *♥☺♥•♥☺♫♥* .....
    .... *♥•♫♥☺º♠☺#♥* .....
    ... *♥♫♥º♫♥♦♥♫♥♫♦* .....
    .. *♥♦♥☺♥♫♥♫♥☺♦º♥* ......
    . *♥♦♣♫♥♣♥☺♥♣♥♫♣♥* ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. σας εύχομαι ολόψυχα υγεία, προσωπική και οικογενειακή ευτυχία

    ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ

    και

    ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ το 2010

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.